fkvkz

Vijesti iz 2024.

prosinac 2024.

 

 

studeni 2024.

 

 

listopad 2024.

 

 

rujan 2024.

 

 

kolovoz 2024.

 

 

srpanj 2024.

 

 

lipanj 2024.

 

 

svibanj 2024.

 

 

travanj 2024.

24. 4. 2024.  

U Busanu, inače drugom po veličini gradu Južne Koreje, ove godine održava se 19. BIKY - Busan International Kids and Youth Film Festival, jedini takav festival mladih u Koreji, a ujedno i največi u Aziji. BIKY ima samo jednu natjecateljsku sekciju nazvanu 'Ready~Action!' koja je rezervirana za mlade autore starosti do 18 godina, te jednu nenatjecateljsku za profesionalne autore.
U sekciju 'Ready~Action!' uvršten je i jedan naš film, animacija Horror Vacui mlade autorice Lare Jakovina kao jedan od 20 odabranih internacionalnih filmova te jedini film iz Hrvatske u konkurenciji. Projekcije svih odabranih filmova u konkurenciji, kao i izvan konkurencije, održavaju se u Busan Cinema Centru gdje će se natjecati za jednu od desetak nagrada koju dodjeljuje žiri sastavljen od korejskih autora nagrađenih na prošlogodišnjem festivalu.
Festival traje od 10. do 14. srpnja 2024. godine i nama ostaje jedino čestitati Lari na selekciji i poželjeti joj puno uspjeha.

2. 4. 2024.  

Travanj započinje dobrom vijesti: dva fkvkz-ova animirana filma naših dviju autorica, poimenice Čaj za dvoje Dore Bosnić i Horror Vacui Lare Jakovina, odabrana su u program Take One, filmova djece i mladeži, međunarodnog festivala SIFFCY 2024.
Kratica SIFFCY dolazi od Smile International film festival for children and youth, a organizator mu je Smile Foundation filmska organizacija sa sjedištem u New Delhiju. U New Delhiju se održava i festival, njegov glavni dio, ali simultano i u još više od 100 drugih mjesta širom Indije, dok se dio programa odvija i online u takozvanom hibridnom obliku. Sve to započinje već 9. travnja, za tjedan dana, i traje do 15. travnja kada će čak sedam različitih žirija proglasiti nagrađene filmove u šest natjecateljskih kategorija.
Na kraju spomenimo kako su u kategoriji autora djece i mladeži uvrštena 42 filma te čestitamo na selekciji našim mladim autoricama.

 

 

ožujak 2024.

29. 3. 2024.  

Nekoliko dana prije predviđenog roka za objavu (i taman na vrijeme za prvi i jedini zapis u ovom događanjima mršavom mjesecu) organizatori festivala VAFI & RAFI, Filmsko-kreativni studio VANIMA, objavili su rezultate selekcije animiranih filmova za 15. izdanje ovog festivala. Ovogodišnje članice selekcijske komisije su Ivana Ivančić Medved, viša savjetnica za natjecanja i smotre pri Agenciji za odgoj i obrazovanje te Ana Sever, dugogodišnja voditeljica mnogobrojnih radionica animiranog filma. Od 289 prijavljenih animiranih filmova navedena selekcijska komisija odabrala je njih 90.
Kao i uvijek, selekcija je podijeljena u tri dobne skupine: MINI, MIDI i MAXI, prema starosti autora, onih do 10 godina, od 11 do 14 te od 15 do 18 godina.
Svaka selekcijska skupina podijeljena je u dvije projekcije koje će biti održane 31. svibnja i 1. lipnja 2024. godine u Varaždinu u Kinu Gaj. Svi odabrani filmovi konkuriraju za jednu prvu nagradu ili četiri ravnopravne druge nagrade kao i nagradu Plavi VAFI za promicanje dječjih prava. I na kraju, spomenimo kako je Belgija, zemlja poznata, između ostalog, po belgijskoj čokoladi, belgijskom pivu, pomfritu, Štrumpfovima i Herculeu Poirotu, ovogodišnja zemlja partner festivala.
Eto, sad kad znamo sve o tome, ostaje nam još samo nabrojati koji će se filmovi iz FKVKZ-a gledati u ovogodišnjem VAFI-ju. Pa krenimo redom:
U MINI kategoriji je film Od svađe do prijateljstva, autori kojeg su Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić i Kaja Klarić. U MIDI kategoriji su filmovi Lovro i Bobi autora Lovre Miljenovića, Ljeto iz svemira, autori Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi, film Pad Gingergrada autorica Laure Kekez i Lane Leljak, zatim Novine autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak, te T-Rex glistix Brune i Ivora Benčića. U kategoriji MAXI filmove imaju i Filip Prša, naslova Eastwood, te Lara Jakovina stop animaciju Horror Vacui.
Čestitamo na selekciji svim autorima i veselimo se ponovnoj posjeti najljepšem barkonom gradu Lijepe naše.

 

 

veljača 2024.

24. 2. 2024.  

I tako, završio je i drugi dio zimskih školskih praznika u prilično proljetnom okruženju, a s njima završio je i drugi dio naših Zimskih filmskih radionica. Tijekom tih ukupno zbrojenih četrnaestak dana u FKVKZ-u osamnaestero djece i mladeži, u dobi od sedam do osamnaest godina, napravili su čak tri animirana filma.
Iako još trenutno nemamo stvarne filmove za pokazati, prvi će biti gotov za nekoliko dana, a ostali malo kasnije - potrebna su još sitna kozmetička dotjerivanja, već sada ih možemo predstaviti s nekoliko sličica iz filmova.
Film najmlađe skupine naziva je Kaja i mačka Mica i snimljen je po, navodno, istinitom događaju. Priča je to o bezobraznoj mački Mici koja je jela miševe pa je završila u školi za mačke, a snimili su ga Dora Klarić, Lili Klarić, Jakov Klarić, Hana Švigir, Eva Boras, Ines Himmelreich, Borna Škovrlj i Roko Karaula po ideji Kaje Klarić.
Starija skupina osnovnoškolaca snimila je film u tehnici stop animacije lutki od papira naziva Crno-bijeli svijet. Tematski film se dotiče problema netrepeljivosti između različitosti, ali i nosi poruku o činjenici kako svijet nikad nije samo crn ili samo bijel. Autori filma su Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak i Gabriel Mileusnić.
Srednjoškolci Lara Jakovina, Lovro Sabljak i Petar Kovačićek primili su se tehnike animacije u pijesku čija priča, trenutno još nepoznata naslova, je pripovijest o ljudskoj pohlepi, očuvanju okoliša i izgradnji hidroelektrane.
Eto, filmove ćete vrlo skoro moći vidjeti ovdje na našim stranicama i na Youtube kanalu kluba. I naravno, vidimo se na ljetnim radionicama.

 

 

siječanj 2024.

9. 1. 2024.  

BAMkids Film Festival - Young Filmmakers Showcase treću godinu prikazuje kratke filmove (kraće od 4 minute) iz cijeloga svijeta. Ova nenatjecateljska projekcija filmova mladih autora, djece starosti do 14 godina, održava se u sklopu 26. BAMkids Film Festivala kojeg organizira Brooklyn Academy of Music, a koja je, usprkos nazivu, ne samo glazbena akademija već multi-umjetnički centar smješten u Brooklynu. New York. SAD.
Program i onog glavnog festivala, koji prikazuje filmove odraslih, i ovaj "izlog" mladih filmaša prikazuje filmove prilagođene djeci uzrasta od 3 do 11 godina, te koji pozitivno govore djeci različitog podrijetla i kulture. U tom kontekstu na Young Filmmakers Showcase uvršteno je naših pet animacija mladih autora. Tri najbolja prijatelja grupe autora: Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula, Skijanje , autori Juraj Škovrlj, Niko Karaula i Roko Karaula, 4 puža, grupa autora: Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car i Gabriel Mileusnić, Zagađenje svemira, autori Tonka i Frane Krnić, te Čaj za dvoje Dore Bosnić kojima čestitamo na selekciji.
BAMkids se odvija od 3. do 11. veljače 2024. u hibridnom formatu, tj. malo online, malo uživo, pa ćemo vjerojatno imati prilike i mi ovdje vidjeti barem dio programa ovog festivala.

1. 1. 2024.  


Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretan Božić i uspješnu 2024. godinu.