fkvkz

Vijesti iz 2001.

25. 11. 2001.  

U Daruvaru je održana 33. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva na kojoj su prikazani filmovi Bolji boljitak, Izlaz, Proljetne radosti, Samo mijena stalna jest, Sizif, Što je Škocu milo, The mission i Zimske radosti. 3. mjesta osvojili su animirani film The mission autora Ivana Marčeca te igrani film Što je Škocu milo grupe autora: Lana Marini, Mirko Škoc, Ivan Škoc, Tomislav Josipović, Andrija Leto, Marko Poznik, Ivan Krasnec, Tihomir Drinovac i Luka Franješević. FKVK-u Zaprešić dodijeljeno je Godišnje priznanje UNICA-e (plaketa), koja se po odluci Izvršnog odbora Hrvatskog filmskog saveza svake godine dodjeljuje najaktivnijoj udruzi, za promicanje i organizaciju autorskog stvaralaštva.
2001 2001

24. 6. 2001.  

Od 17. do 24. lipnja 2001. održana je 8. Internacionalna filmska radionica Čakovec u organizaciji Škole animiranog filma Čakovec. Ovogodišnji voditelji bili su Fusako Yusaki iz Japana i Daniel Šuljić iz Hrvatske. Polaznici radionice, među njima i naša Justina Kosir, napravili su dva animirana filma, u tehnici plastelina i crteža na staklu, koji su prikazani su na svečanoj projekciji, zadnjeg dana Radionice, zajedno s ovogodišnjim filmovima ŠAF-a.

10. 6. 2001.  

39. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži održana je u Čakovcu od 8. do 10. lipnja 2001. godine u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Škole animiranog filma Čakovec. Za reviju bilo je prijavljeno 65 filmova u kategoriji djece nastalih u 37 klubova i osnovnih škola te 41 film u kategoriji mladeži iz 19 klubova i srednjih škola. U službenu selekciju uvršteno je 37 dječjih filmova i 15 filmova mladeži. Iz FKVK-a Zaprešić i CTK-a Zaprešić u suradnji s OŠ Antuna Augustinčića i Gornjogradskom gimnazijom bilo je prijavljeno 11 filmova dok ih je odabrano njih 6: eksperimantalni film Samo mijena stalna jest, dokumentarni Bolji boljitak, igrani Izlaz, te animirani Proljetne radosti, Sizif i Zimske radosti. Bolji boljitak osvojio je 2. mjesto za dokumentarni film mladeži stručnog ocjenjivačkog suda te 1. mjesto za dokumentarni film ocjenjivačkog suda mladeži, Samo mijena stalna jest 1. mjesto u otvorenoj kategoriji djece stručnog ocjenjivačkog suda te 2. mjesto u otvorenoj kategoriji ocjenjivačkog suda djece, film Izlaz 2. mjesto u otvorenoj kategoriji mladeži stručnog ocjenjivačkog suda i 1. mjesto u otvorenoj kategoriji ocjenjivačkog suda mladeži. Proljetne radosti dobile su specijalnu nagradu za korištenje novih medija dok je Sizif osvojio 3. mjesto za animirani film ocjenjivačkog suda mladeži.

26. 5. 2001.  

Projekcija 9. hrvatske revije jednominutnih filmova održana je 25. svibnja 2001. godine u u dvorani Gradskog kazališta s početkom u 19 sati. Prikazano je četrdeset i devet jednominutnih (ili kraćih) ostvarenja u međunarodnoj konkurenciji. Od naših filmova tu su prikazani Sizif, Izlaz, Ljetne radosti, The mission i The cure (u skraćenoj verziji, naravno). Nakon projekcije dogodilo se već tradicionalno druženje do sitnih sati, a idući dan iskorišten je za edukativni izlet i slijeganje dojmova od prethodnog dana.
2001

11. 3. 2001.  

10. veljače 2001. svečanošću u Muzeju Mimara otvoren je 2. Webmoviefest - prvi međunarodni festival kratkoga filma koji se odvija putem Interneta. Web movie fest organizirali su Hrvoje Maleković, direktor projekta, Miron Sršen, umjetnički direktor i Tomislav Fiket tehnički direktor festivala. Na festival bilo je prijavljeno 15 kratkih filmova i 12 glazbenih spotova iz Hrvatske i inozemstva, a među kojima se ove godine našao i eksperimentalni film The cure grupe autora (Ana Horvat, Davor Škrbec, Davor Klarić, Goran Dujmović, Andrej Dubravac, Danijel Rivić, Marijana Petreković, Tina Bakmaz, Nadine Novosel, Marta Vlainić). 11. ožujka na temelju broja posjeta i glasovanja posjetitelja web stranice www.webmoviefest.com dodijeljene su nagrade za najbolji kratki film i za najboljispot.