fkvkz

Vijesti iz 2009.

prosinac 2009.

23. 12. 2009.  

Svim članovima kluba, prijateljima i poznanicima, poslovnim suradnicima i ljubiteljima filmskog stvaralaštva, ljudima dobre volje želimo

ČESTIT BOŽIĆ I SRETNU NOVU 2010. GODINU!

slika
21. 12. 2009.  

I kad smo već kod jednominutnih...
Extra Short Film Festival
jednominutnih filmova u Rusiji objavio je ove godine kompilaciju od 80 najboljih filmova u posljednjih osam godina festivala. Na toj kompilaciji nalazi se i 8 hrvatskih (zaprešićkih) filmova: The Mission, Lutka, Mojsije, Bungee, Sasvim obično jutro u dvorištu FKVK-a, In flagranti, Košarka i Silovanje.
Na žalost, na ovogodišnjem izdanju festivala nema naših jednominutnih filmova zbog pomanjkanja istih. Tja! :(

festival
18. 12. 2009.  

U nedjelju, 13. 12. 2009. održan je festival 60 sekundi hrvatskog filma kojeg priređuju Autorski studio-ffv, Zagrebački foto kino savez i Hrvatski filmski savez. Prikazan je 61 film od čega je samo ovaj šezdeset i prvi zaprešićki Iz Berlina (oj, sramote!).
Valjda će iduće godine biti više jednominutaša...

a
15. 12. 2009.  

Kao što se može vidjeti iz fotografija, jelka je okićena. A vidi se i tko je radio, a tko nije. Ipak, jelka je okićena, sokovi popijeni, grickalice pogrickane... I to je najvažnije. Pa polako, u blagdanskom raspoloženju završiti ovu i dočekati novu godinu. Čestit i blagoslovljen Božić svima.
slika slika foto

slika
15. 12. 2009.  

Iz Grčke, grada Pyrgosa i festivala Camera Zizanio dolazi nam vijest o osvojenom posebnom priznanju za film Povuci-potegni u kategoriji djece do 12 godina. Čestitke autoricama!

z
8. 12. 2009.  

I ove godine pozivamo sve članove kluba na druženje povodom nadolazećih blagdana. U ponedjeljak, 14. 12. 2009. u 18 sati okititi će se jelka uz druženje, piće, filmove, glazbu i društvene igre.

kuglica
4. 12. 2009.  

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, koji se u svijetu obilježava prvog dana u prosincu, i ove godine, samo dan nakon toga, obilježila je art scena Zaprešić i FKVKZ. Na tribini govorili su Iva i Maja Krosl iz udruge Lux Vitae, Branko Kolarić iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Kristijan Grđan, nacionalni savjetnik za AIDS i ljudska prava, te Sanja Belak Kovačević iz Centra za psihosocijalnu pomoć osobama s HIV-om.
slika slika

TRIBINA
3. 12. 2009.  

Od 5. do 12. 12. u grčkom gradu Pyrgosu održava se 12. Olympia International Film Festival for Children & Young People, a u sklopu njega i 9. Camera Zizanio - festival filmova djece i mladeži do 20 godina. Ove godine na Cameri Zizanio u službenoj konkurenciji prikazuje se i 13 hrvtaskih filmova (3 iz Kino kluba Karlovac, 4 iz ŠAF-a i 6 iz FKVKZ-a) dok je u informativan program uvršteno još njih 10 (2 iz KK Karlovac, 3 iz ŠAF-a i 5 iz Zaprešića).
Ovaj uspjeh hrvatskih videouradaka djece i mladeži je tim veći uz podatak o prijavljenih 390 filmova iz 26 europskih zemalja.
Evo i naslova filmova iz Zaprešića u konkurenciji: Crvenkapica, Ich will, Jako vrući pas, Park, Povuci-potegni i Taxi jabuka, te u informativnom programu: Nema koncepcije, Malo nas je... al' nas ima!, Lunapark, Zamak i Foto-safari.
Čestitke svim autorima.

logo

 

 

studeni 2009.

23. 11. 2009.  

Nakon Rijeke evo nas i u Mariboru. Jubilarni, 10. TOTI festival održan je i ove godine u prepunoj dovrani Union u Mariboru, a od 150 prijavljenih filmova (iz Hrvatske ih je stiglo 28) imali smo priliku pogledati izbor od 15 nagrađenih filmova. I na kraju, nekoliko slikica...
slika slika slika

slika
20. 11. 2009.  

U mjestu Uherské Hradiště u Češkoj od 23. do 29. 10. 2009. održao se 34. festival TÝKÁ SE TO TAKÉ TEBE ili po naški Its up to You too. Ovaj međunarodni tematski festival posvećen je ekološkom aspektu ljudskog života u današnjem svijetu.
U programu festivala gdje se prikazuju i amaterski i profesionalni filmovi, primljena su naša četiri filma: Dok je njene noge nose, Prijatelji i Ruke od kamena autora Luke Klapana, te Foto-safari mlade autorice Stelle Hartman.

logo
16. 11. 2009.  

Po magli i vjetru, kroz brege i doline, tunele i serpentine, ekipa Fekavekazea spustila se do Rijeke kako bi nazočila 40. KRAF-u.
a) slika b) slika c) slika
a) ispred Art-kina Croatia, b) počasni predsjednik kluba Liburnija film Ervin Debeuc uručuje nagradu Luki, c) zadnji red lijevo
I nakon susreta s dragim ljudima, odgledanih filmova, uručene nagrade, pljeskanja i malo druženja, vratila se ekipa doma (gda bregi su spali, a Mesec još zajti ni štel)...

slika
13. 11. 2009.  

Povodom obilježavanja 20. rođendana Konvencije o pravima djeteta Ured UNICEF-a za Hrvatsku organizira prvi Filmski festival o pravima djece, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Europa, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Festival će se održati u zagrebačkom kinu Europa, od 20. do 22. studenoga 2009.
U nedjelju, 22. studenog, prikazivat će se program posvećen filmskom i videostvaralaštvu djece i mladeži, a u programu od dvadeset ponajboljih dječjih ostvarenja mogu se vidjeti i zaprešićki filmovi Test, Malo nas je... al' nas ima! te Utrka za znanjem OŠ Ljudevita Gaja. Projekcije počinju u 15,00 i 17,45 sati, a ulaz je besplatan.

logo
12. 11. 2009.  

Jubilarni 40. KRAF (Kvarnerska revija amaterskih filmova) održava se i ove godine u Rijeci, od 13. do 15. 11., u Art-kinu Croatia. Projekcija nagrađenih filmova je 14. 11. u 18 sati, gdje će biti i film Luke Klapana Ruke od kamena koji je osvojio Prvu nagradu žirija. Druga projekcija, filmova u konkurenciji, sa četiri naša filma, Ich will, Ljučibasta priča, Zamak te Iz Berlina, prikazuje se na istom mjestu i u isto vrijeme samo idućeg dana, 15. 11.
Organizator KRAF-a je Kino-video klub Liburnija film koji slavi ove godine svoju 50-u obljetnicu. Čestitke klubu Liburnija film, čestitke i Luki i autorima ostalih filmova na projekciji.

link
10. 11. 2009.  

Od 5. do 8. 10. održan je 27. međunarodni festival "Dozwolone do 21" u gradiću Tarnowie u Poljskoj.
Čak četiri naša filma osvojila su priznanja i (novčane?) nagrade: Fuki u akciji (Ivana Benko, Valentina Družinec, Katarina Jurina, Petra Ostreš), Povuci-potegni (Barbara Brodovčak, Nives Stanić, Ana Kerovec, Iva Kerovec, Petra Karaula, Antonija Ravlija), Malo nas je... al' nas ima! (Tea Sladović, Petar Hrvol, Viktorija Begić, Deni Ključarić, Marta Babić) i Silovanje (Karmen Adžamić, Leonardo Čančarević, Ivan Baković, Toni Kuna, Antonio Orsag).
2. nagradu osvojio je film Lutke Tonija Zadravca iz ŠAF-a Čakovca.
Eto, nagrade su tu, jedino, pitanje je, a kad će lova? ;)

logo
9. 11. 2009.  

U subotu, 7. 11. 2009. posjetili su nas predstavnici Gimnazije Dubrovnik. Troje gimnazijalaca i njihov mentor ovih su dana boravili u Zagrebu u sklopu muzejsko - edukativnog projekta „10 škola - 10 umjetnika" gdje su predstavili život i djelo Vlahe Bukovca. Kako u Dubrovniku osnivaju video klub, a već imaju i nekoliko filmova i nagrada, navratili su i do nas da vide što mi radimo, gdje i kako. Za tu prliku okupilo se i naše mlado članstvo pa uz grickalice i piće razmijenjena su iskustva i razmišljanja.
slika slika

4. 11. 2009.  

Na 10. mednarodnem festivalu nekomercialnega filma poznatom i kao TOTI osvojili smo opet nešto nagrada i diploma. Animacija Taxi jabuka grupe autora osvojio je Prvu nagradu za film mladeži. Dok je njene noge nose, film Luke Klapana osvojio je Posebnu nagradu žirija za svjetlo te Dipomu s pohvalom za igrani film. Diplomu s pohvalom osvojio je i animirani film Zamak grupe autora. I na kraju, još jedna Diploma s pohvalom za animirani film dodijeljena je filmu Foto-safari autorice Stelle Hartman.
Projekcija nagrađenih filmova te dodjela nagrada i diploma održava se 21. 11. 2009. u dvorani Union u Mariboru u susjednoj nam deželi Sloveniji ob 17 uri.
Čestitke nagrajencima, na svidenje i lepo se majte!

logo

 

 

listopad 2009.

30. 10. 2009.  

7. 11. 2009. u grčkom gradu Thermaikos održava se 2. International Thermaikos 2min Film Festival 2009 i 1. International Thermaikos Youth 2min Film Festival 2009. Festival je to koji prikazuje filmove trajanja do 2 minute, bez ograničenja u žanru, temi i tehnici.
Na dijelu festivala koji prikazuje filmove odraslih, s projekcijom u 20 sati, biti će prikazani filmovi Moja baka, Sjena i Krugovi, dok se u 11 sati istoga dana u projekciji mladih autora prikazuju naši filmovi Taxi jabuka, 2:1, Silovanje, Povuci-potegni, Venera, Fajt, Crvenkapica, Ich will te Kesten, vjetar i prijatelji.

logo
28. 10. 2009.  

Sinoć je podjelom uvjerenja i skromnim druženjem polaznika i predavača, zvanično završena specijalizirana radionica za ton. Predavači Dubravka Vrbljanac i Damir Ključarić nisu skrivali zadovoljstvo usvojenim znanjem polaznika koji su se svojim najdražim predavačima odužili skromnim poklonima i širokim osmjesima.
slika slika slika slika

slika
27. 10. 2009.  

17. 10. 2009. u Osijeku održan je 7. Gastro film fest. Ovaj festival koji je posvećen hrani i piću organiziraju Video klub "Mursa" i Turistička zajednica Grada Osijeka. Festival je podijeljen u dvije kategorije: tematsku kategoriju i otvorenu kategoriju. U ovoj posljednjoj kategoriji film Prijatelji Luke Klapana osvojio je prvu nagradu žirija u čijem su sastavu bili Krešimir Mikić, Davor Šišmanović i Siniša Franjić. Festival se održava u sklopu 14. Hrvatskog natjecanja u kuhanju fiš-paprikaša. Baš nam je žao što nismo bili tamo.
Čestitke Luki!

fest
21. 10. 2009.  

15. i 16. listopada 2009. godine na Ekonomskom fakultetu u Splitu održao se 12. ITF 'CRO/Međunarodni festival turističkog filma i ekologije na kojem smo sudjelovali s filmom Razglednica iz Zaprešića. Ovaj petnaestominutni film nastao je u produkciji FKVKZ-a, financiran je od strane Grada Zaprešića s namjenom kulturne i turističke promocije grada.
Razglednici iz Zaprešića na ovom festivalu međunarodni žiri dodijelio je posebno priznanje u konkurenciji festivala "za kvalitetu doprinosa valorizaciji turističkih mogućnosti ovog Grada."
Kao izaslanici Grada, Turističke zajednice grada Zaprešića i FKVKZ-a, naravno, skoknuli smo do Splita, gdje se uz ovaj 12. ITF 'CRO održavao i 16. INTERSTAS/Međunarodna smotra turizma, filma, krajobraza te 8. KEA/EFE-CRO/predstavljanje hrvatskih gradova i mjesta/sela.
a) slika b) slika c) slika
a) s otvorenja, b) dio Sajma, d) Velika Vijećnica

i
12. 10. 2009.  

14. po redu rođendan našega kluba prošao je gotovo savršeno. Prepuna dvorana, dragi gosti, simpatična voditeljica Rebeka, dobri filmovi (ako to smijemo reći, a da ne ispadne da se hvalimo)... Jedino je na kraju Lukin film nešto zaštekao pa ga nismo vidjeli cijelog, oprosti Luka. Evo i slikica s projekcije, i to je to. Do iduće godine i svečane 15. obljetnice.
a) slika b) slika c) slika d) slika
a) puna kino dvorana, b) voditeljica Rebeka i gospodin Petar Krelja, c) Karmen iz Koprivnice, d) (manji) dio autorica i autora filmova
P.S. Objavljen je i članak na stranicama HFS-a iz pera gospodina Duška Popovića. Možete ga pročitati ovdje. Tamo smo lijepo ishvaljeni, pa, eto, hvala lijepo i bilježimo se sa štovanjem.

program
5. 10. 2009.  

9. listopada 2009. u 19 sati u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću prikazuje se projekcija izbora filmova iz produkcije FKVKZ-a nastalih u proteklih godinu dana. Osim naših filmova prikazati će se i dva nagrađena filma Videodružine Gajevci OŠ Ljudevita Gaja, te naših ovogodišnjih gostiju FVD Mravec iz Koprivnice.
Projekcija je besplatna i svi koje to zanima su dobrodošli. Vidimo se u petak.

pozivnica
5. 10. 2009.  

Program medijske kulture u osnovnim školama ulazi u treću godinu. U ovoj školskoj godini medijska kultura počela se ostvarivati s djecom OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca. Nakon što su osmaši "odradili" praktično predavanje iz videomontaže, na red su došli i petaši koji slušaju (i gledaju) temu filmski rodovi i vrste. Iza njih u naše prostore dolaze šesti i sedmi razredi.
slika slika

 

 

rujan 2009.

28. 9. 2009.  

Vratili se iz Koprivnice! Bilo je super! Predobri filmovi, izvrsna atmosfera, lijep grad, odlično vrijeme, super zabava i naj, naj domaćini!
slika slika slika slika
I nagrade nisu izostale: filmovi Ljučibasta priča (Barbara Brdovčak , Petra Karaula, Antonija Ravlija, Ivona Barun) i Misterij nestale mrkve (Lucija Majnarić, Eda Emanuela Šimić, Sara Biljan, Dorotea Košutić, Ivan Košutić, Barbara Radman, Ema Pugar, Luka Grgas, Adriano Kokot) osvojili su nagradu Ocjenjivačkog suda djece, dok je film Foto safari (Stella Hartman) osvojio nagradu Stručnog ocjenjivačkog suda. Spomenimo još i da je Filmska skupina Gajevci osvojila nagradu Ocjenjivačkog suda djece filmom Osmašica te nagradu Stručnog ocjenjivačkog suda filmom Utrka za znanjem. Čestitamo!
Eto, to je to! Popis svih nagrađenih filmova ali i izviješća s Revije iz pera sveprisutnog Duška Popovića možete vidjeti na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Vidimo se na 48. reviji!

logo
16. 9. 2009.  

Na stranicama HFS-a objavljen je program i raspored projekcija 47. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece. Naši filmovi su na programu u prvoj revijskoj projekciji (četvrtak, 18:15 - Foto safari, Zamak, Povuci-potegni), drugoj (petak, 11:30 - Park, Taxi jabuka, ..ups..), trećoj (petak, 16:00 - Jako vrući pas, Dokumentarni film o animiranom filmu, Dva grada), četvrtoj (petak, 17:30 - Vijesti), petoj (petak, 19:00 - Ljučibasta priča), sedmoj (subota, 11:00 - Škola sklizanja) i osmoj revijskoj projekciji (subota, 15:00 - Misterij nestale mrkve). Koga zanima, tamo desno je i dio plana Koprivnice s označenim mjestima hotela i kina.
Detaljni program i raspored projekcija možete vidjeti ovdje, a ponešto o znamenitostima, povijesti i izgledu Koprivnice ovdje.

plan
15. 9. 2009.  

Ovaj ponedjeljak 14. 9., u večernjim satima započela je Specijalizirana radionica za zvuk koja se održava u FKVK-u Zaprešić. Prvi, teoretski dio radionice održava ton-majstorica gđa. Dubravka Vrbljanac u tri večeri, ponedjeljak, srijeda i petak. Nakon toga održati će se praktične radionice snimanja zvuka na filmu, post-produkcije zvuka i ostalo, već prema interesu polaznika, a koje će voditi naš član Damir Ključarić. Damir je inače, s Blažom Andračićem, prošlogodišnji dobitnik Zlatne arene za zvuk u filmu Arsena Ostojića Ničiji sin.
Evo i nekoliko fotografija s prvog predavanja...
slika slika slika

14. 9. 2009.  

Završila je 14. filmska revija mladeži i 2. Four River Film Festival u Karlovcu. U ta 4 dana imalo se što za vidjeti - i zanimljivih filmova i zanimljivih ljudi. Mi smo u programu sudjelovali s filmom Ich will (autori Adžamić, Baković, Kuna i Orsag), a više o festivalu i reviji možete saznati na njihovim stranicama.
slika slika slika

revija
7. 9. 2009.  

Još jednom, na prohladnom zraku kasne ljetne večeri, divili smo se pogledu na naš Zaprešić (i Zagreb) smještene dolje, niz Savsku dolinu. Mjesto je bilo Trška Gora u Sloveniji, a povod, naravno, Luksuz film festival. Uz nekoliko slikica u noći punog mjeseca, spomenimo i nagradu "za najbolju animaciju" koji je dobio film Foto safari.
Lepo se majte.
slika slika

slika
7. 9. 2009.  

S početkom nove školske godine FKVKZ formira nove filmske grupe djece i mladeži. Svi zainteresirani učenici 5. - 8. razreda OŠ i srednjoškolci koji žele snimati igrane, animirane, dokumentarne ili eksperimentalne filmove mogu se prijaviti tijekom rujna i listopada na našoj adresi. Svi programi za djecu i mladež su besplatni. Potrebna je samo dobra volja i marljivost.

f

 

 

kolovoz 2009.

28. 8. 2009.  

Još jednom na Trškoj Gori ob Krškom u susjednoj Sloveniji se održava Luksuz Festival (po ceni filma). U ovogodišnjem programu festivala organizatori su izdvojili jedan cijeli blok za filmove iz FKVKZ-a. Tako će se u subotu, 5. rujna 2009. u 17 sati prikazati 9 filmova iz ovogodišnje naše produkcije u redoslijedu: Taxi jabuka (Leda Globan, Ana Kerovec, Iva Kerovec, Lorena Dolenčić, Petra Pantar), Povuci-potegni (Barbara Brdovčak , Nives Stanić, Ana Kerovec, Iva Kerovec, Petra Karaula, Antonija Ravlija), Jako vrući pas (Patrik Horvat, Karlo Čubela), Zamak (Jana Fantov, Brigita Brezni, Katarina Klinčić, Domagoj Kudek, Karlo Pavalić, Matej Štetić, Ivan Petrek), Park (Luka Školnik, Ivan Horvat, Karlo Knez, Domagoj Kudek), Misterij nestale mrkve (Lucija Majnarić, Eda Emanuela Šimić, Sara Biljan, Dorotea Košutić, Ivan Košutić, Barbara Radman, Ema Pugar, Luka Grgas, Adriano Kokot), Foto-safari (Stella Hartman), Luna park (Petar Brkanac, Dominik Jeftić, Marija Dilber, Antonela Bogi, Ema Begović) i Škola sklizanja (učenici 7. razreda OŠ Antuna Augustinčića).
Festival prikazuje kratkometražnu i niskobudžetnu produkciju mladih autora do 30 godina, a održava se 4. i 5. 9. 2009. uz mogućnost besplatnog kampiranja s vidikom na Savsku dolinu i nuklearku.

logo
26. 8. 2009.  

U sklopu manifestacije "Tjedan dana festivala" koju organizira Savez građana za promicanje kršćanskih vrijednosti udruga, danas se u prostoru FKVKZ-a odvijaju dvije gledaonice. Prva je na rasporedu u 11 sati Crtići s porukom - Veggie Tales, koja je namijenjena prvenstveno djeci i svima koji se tako osjećaju. Druga se održava u 20 sati i namijenjena je odraslima (i onima koji misle da to jesu) pod nazivom Šort animejted film.
Eto, ulaz je besplatan i dobro nam došli!
slika slika

slika
21. 8. 2009.  

Još jednom, po peti put, ekipa iz Zaprešića našla se u Weiterstadtu na "Woodstocku kratkoga filma", 33. Open Air Filmfestu. Izviješće ukratko: lijepo vrijeme (nije bilo kiše???), odlično prihvaćeni filmovi, dobar filmski program, već tradicionalno ljubazni domaćini i - vidimo se iduće godine!
Evo i nekoliko fotografija:
a) slika b) slika c) slika d) slika
a) Tomislav na predstavljanju filmova, b) dobra posjećenost u šatoru... c) ...i još bolja na otvorenom, d) dva čovjeka, jedan sok

slika
15. 8. 2009.  
kraljevica

I ove godine pobjednici prošle, 46. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, osvojili su desetodnevni boravak u Kraljevici i sudjelovanje na videoradionicama u Nacionalnom centru tehničke kulture. Izviješće o ovoj radionici iz pera sveprisutnog Duška Popovića možete vidjeti na stranici HFS-a, a mi ćemo ovdje samo spomenuti kako su OŠ Antuna Augustinčića, OŠ Ivanu Brlić Mažuranić i FKVKZ predstavljali Viktorija Begić, Marija Horvat, Domagoj Kudek i Patrik Horvat. Prema njihovim riječima bilo je super, a mi jedva čekamo vidjeti snimljene filmove.

1. 8. 2009.  

Modelarski klub Zaprešić ove godine bio je organizator Svjetskog prvenstva zrakoplovnih modelara u kategorijama F1A, F1B i F1C. Prvenstvo se održavalo od 18. do 26. srpnja u Korenici s više od 500 sudionika iz 41 zemalja. Više o natjecanju i zrakoplovnom modelarstvu možete saznati na linku Svjetskog prvenstva. Cijeli događaj zabilježila je i ekipa FKVKZ-a (Tomislav Krištofić i Davor Klarić) koja je pratila zbivanja na terenu punih deset dana. Na žalost, to je bila i jedina snimateljska ekipa u Korenici, jer se niti jedna od televizijskih kuća nije potrudila popratiti ovaj svjetski događaj barem kratkom reportažom ili javljanjem. Ipak, dio ugođaja i zbivanja s natjecanja možete vidjeti na gore navedenim linkovima, ili ako u tražilicu YouTube-a unesete pojam Ffwch2009.
panorama
S otvorenja Svjetskog prvenstva zrakoplovnih modelara.
foto foto foto

wch

 

 

srpanj 2009.

29. 7 .2009.  

Obavijestili nas iz Weiterstadta kako je za ovogodišnji Open-Air Filmfest odabrano čak 6 naših filmova: Crvenkapica (Matea Pupavac, Tina Studak, Marija Petreković, Nikolina Lovrić, Sara Mihalinec), Fajt (Sandi Fatić, Luka Školnik, Ivan Horvat, Danijel Dropuljić, Mario Rumenović), Moja baka (Veno Mušinović, Filip Šarić, Marko Hrenović, Lovro Lajoš) , Naš kruh (Luka Klapan), Povuci-potegni (Barbara Brdovčak , Nives Stanić, Ana Kerovec, Iva Kerovec, Petra Karaula, Antonija Ravlija) i Venera (Jelena Golub, Marija Horvat).
Svi filmovi će biti na projekciji u petak i subotu, 14. i 15. kolovoza, u ogromnom filmzeltu (filmskom šatoru).
Festival se održava po 33. put u gradiću Weiterstadtu, nedaleko Frankfurta, od 13. do 17. 8. 2009.

8. 7 .2009.  

Selekcijska komisija 14. Filmske revije mladeži (bivša (!) Revija filmskog i videostvaralaštva mladeži) objavila je popis filmova koji će činiti ovogodišnji Revijski program. Film Ich will (Karmen Adžamić, Ivan Baković, Toni Kuna, Antonio Orsag) će biti među 34 srednjoškolskih ostvarenja prikazanih od 10. do 13. 9. 2009. u Karlovcu. Na reviju mladeži prijavilo se 45 hrvatskih klubova, udruga, škola i samostalnih autora sa 96 filmskih djela dok je na 2. Four River Film Festival prijavljeno 136 filmova od svukud i njih 45 će biti prikazano, zajedno s domaćom produkcijom, u 7 projekcija. Čestitke autorima.

slika
6. 7 .2009.  

Na stranicama HFS-a objavljen je popis prijavljenih te odabranih dječjih filmova za 47. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece koja se ove godine održava u Koprivnici od 24. do 27. 9. u realizaciji Hrvatskog filmskog saveza i OŠ Antun nemčić Gostovinski iz Koprivnice. Na reviju je iz 56 različitih udruga, klubova i škola bilo prijavljeno 149 filmova, a u službeni program uvršteno ih je 93 koji će se prikazati u 8 revijskih projekcija u Kinu Velebit. U Koprivnici.
Kompletan popis možete vidjeti na stranicama HFS-a, a što se naših filmova tiče evo ih redom:
Dokumentarni film o animiranom filmu, Dva grada, Misterij nestale mrkve, Povuci-potegni, Škola sklizanja, ..Ups.., Jako vrući pas, Vijesti, Zamak, Ljučibasta priča, Park, Taxi jabuka i Foto-safari.
Dakle, 13 filmova.
Čestitke svim autoricama i autorima filmova, uz napomenu kako će se u Klubu prije početka Revije održati jedna mala projekcija ovogodišnje produkcije djece i mladeži.
Do tada, ugodni ljetni praznici...

slika

 

 

lipanj 2009.

29. 6. 2009.  

Izložba na plotu, izložba fotografija sa zaprešićkim motivima koja je bila postavljena na zaprešićkoj šetnici, "zatvorena" je u subotu u poslijepodnevnim satima. Naime, noć ranije, nepoznati ljubitelj fotografije otuđio je dva rada za svoju privatnu kolekciju.
Ovu izložbu na otvorenom vidio je veliki broj građana - prolaznika i reakcije su bile izuzetno pozitivne.
slika slika
s izložbe

slika
fotke kojih nema

29. 6. 2009.  
logo

Od 12. do 14. lipnja u gradu Maardu u Estoniji održao se 9. festival Nevidannoje kino (The unprecedented cinema). Film Moja baka Semideponentne skupine (Veno Mušinović, Filip Šarić, Marko Hrenović, Lovro Lajoš) osvojio je nagradu The best of 1-minute film. Evo i slike nagrade...

slika
19. 6. 2009.  

U srijedu 24. 6. 2009. u 18,30 sati, na zaprešićkoj šetnici, otvoriti će se izložba fotografija pod nazivom „Izložba na plotu“.
Autori Jelena Hribar, Nevena Ilić, Gordana Sermek, Davor Klarić, Marin Vajdić, Ivan Klarić i Tomislav Krištofić izlažu fotografije, a otuda potječe i naziv izložbe, na ogradi gradilišta budućeg Šetališta kardinala Franje Kuharića.
Ovi radovi na temu Zaprešića će tako, nadamo se, oplemeniti prostor svim prolaznicima ali i pokazati grad iz malo drugačijih vizura.
Izložbu organizira Foto kino video klub Zaprešić, Turistički ured Zaprešić, Pučko otvoreno učilište Zaprešić, Mjesni odbor Centar – Zaprešić i Zaprešićka zajednica tehničke kulture.

slika
15. 6. 2009.  

Za svu djecu i mladež (nema švercanja) željnu snimanja filmova organiziramo ljetnu radionicu animiranog, igranog i/ili dokumentarnog filma.
Radionica (bolje rečeno druženje) započinje 1. 7. (u srijedu) i traje do 8. 7. (opet srijeda).
Predbilježite se unaprijed!

3. 6. 2009.  

OpenEyes Filmfestival 2009 održava se 16. - 19. 7. u njemačkom gradu Marburgu i na programu su naša tri filma: Fajt (Sandi Fatić, Domagoj Dropuljić, Mario Rumenović, Luka Školnik, Ivan Jović), Kesten, vjetar i prijatelji (Leda Globan) i Domaća zadaća (Patrik Horvat, Jelena Golub, Marija Horvat, Ena Karolina Begović, Tony Pavičević).

logo
1. 6. 2009.  

Na hrvatskom festivalu jednominutnih filmova u Požegi koji je održan 29. i 30. svibnja, film Sjena dobio je "utješnu" nagradu sponzora - vikend u prenoćištu Schon Blick. Inače, na ovaj 17. festival prijavljeno je 454 filmova iz 43 zemlje, a za projekciju je odabrano 60 filmova. Otompotom brani Požegu osvojio je nagradu publike i treću nagradu žirija, drugu nagradu dobio je film Bientot, prvu nagradu film O Campeao, dok je grand prix potpuno zasluženo osvojio film Support.
slika

slika

 

 

svibanj 2009.

26. 5. 2009.  

5. festival kratkega filma FF600" ove godine održava se 28. i 29. svibnja u Ljubljani u staroj gradskoj elektrani.
Nama je u program uvršteno tri filma. Silovanje (Karmen Adžamić, Leonardo Čančarević, Ivan Baković, Toni Kuna, Antonio Orsag) i Moja baka (Veno Mušinović, Filip Šarić, Marko Hrenović, Lovro Lajoš) će se moći vidjeti u bloku jednominutnih filmova, dok je Fuki u akciji (Ivana Benko, Valentina Družinec, Katarina Jurine, Petra Ostreš) na programu animiranih filmova.

ff600
26. 5. 2009.  

U program 37. Festival der Nationen - festivala najboljih kratkih filmova svijeta (!) uvrštena su dva naša filma: Fuki u akciji (autorice Ivane Benko, Valentine Družinec, Katarine Jurine i Petre Ostreš) te Malo nas je... al' nas ima! (grupa autora Tea Sladović, Petar Hrvol, Viktorija Begić, Deni Ključarić i Marta Babić).
Festival se održava od 14. do 20. 6. 2009. u slikopisnom austrijskom gradiću Ebensee.

ebensee
25. 5. 2009.  

Evo, vratili se iz Budimpešte i 2. festivala filmova djece - Kid' s Eye Festival (Gyerekszem Filmfesztivál). Bilo je lijepo, vidjeli smo nešto Budimpešte, nešto filmova, upoznali nešto ljudi, osvojili nešto nagrada... Koje nagrade još ne znamo, valjda će staviti popis nagrada na engleskom jer ovako nismo ništa skužili. U svakom slučaju, neku nagradu osvojio je film Silovanje i isto takvu neku nagradu film Malo nas je... al' nas ima!, onda je nešto osvojio film Košarka i nešto je osvojio film Raspjevani čovjek.
Ukratko, bilo je super!
a) slika b) slika c) slika
d) slika
a) ispred ulaza, b) show kaskadera, pirotehnike i filmskog oružja, c) fino se papalo, d) Sanja i Marija predstavile su Four river film festival, e) s nagradama

e)
slika
21. 5. 2009.  

U središnjoj Italiji, u malom brdskom gradiću pod imenom Lenola održava se po dvanaesti put festival Inventa un film Lenola. U sekciji animiranog filma "Inventa un cartoon" odabran je film Domaća zadaća (?) grupe autora u sastavu Patrik Horvat, Jelena Golub, Marija Horvat, Ena Karolina Begović i Tony Pavičević. Osim ovog filma, iz Hrvatske je u selekciji još i film Matije Pisačića Fantastična odiseja doktora Zodiaka. Festival se održava od 29. 7. do 2. 8. 2009.

lenola
11. 5. 2009.  

Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi objavio je ovogodišnji službeni program. U 60 filmova u toj konkurenciji našalo se i djelce Sjena Jadranka Lopatića.
Festival se odvija u dva dana, 29. i 30. 5. u Požegi u organizaciji već tradicionalno besprijekornih domaćina, kluba GFR Film-video. Paa, vidimo!

baner
4. 5. 2009.  

Evo dvije fotografije s nastave medijske kulture hrvatskog jezika u osnovnim školama koji se odvija u našem prostoru. Trenutno ovaj program prolaze učenici OŠ Ljudevita Gaja, a na slici vidite sedmaše u demonstraciji i izradi animacije.
slika

slika

 

 

travanj 2009.

28. 4. 2009.  

U program 19. međunarodnog videofestivala Bochum (Das 19. Internationale Videofestival Bochum) primljena su dva naša filma - Sveti Pero, zaštitnik životinja autorica Ane Blažić, Marijane Brekalo, Ines Samaržija i Marije Sedak-Benčić, te Bungee Jadranka Lopatića.
Videofestival se održava u univeritetskom naselju Bochum nedaleko Berlina, a osim selekcije videa prezentira i međunarodne VJ-e, razne radionice, predavanja, druženja autora i gostiju itd.
Festival traje od 14. do 16. lipnja.

logo
24. 4. 2009.  

Sutra, u subotu, 25. 4. prikazuje se film Arsena Ostojića Ničiji sin u kinu Brdovec. Samo da podsjetimo, Ničiji sin je na pedeset i petom Pula Film Festivalu osvojio čak šest Zlatnih Arena i to za najbolji film, najbolju mušku ulogu, specijalne efekte, glazbu i ton, koji su, ne budi usput rečeno, radili naši članovi Damir i Deni Ključarić te Blaž Andračić.
Projekcija je u 20 sati, ulaz besplatan, a vi dobrodošli.

slika
24. 4. 2009.  

S jučerašnje projekcije i diskusije.
slika1 slika2
Okupljene je pozdravio ispred FKVKZ-a Petar Gabud, te ispred Poglavarstva grada Zaprešića, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Sandra Sabol Valenčak. Nakon projekcije, nekoliko riječi o filmu i neke zanimljivosti sa snimanja, o posebnostima problematike osoba s invaliditetom kao i daljnjim planovima izložili su Angel Naumovski, Denis Marijon i Mario Kovač.

slika3
20. 4. 2009.  

23. 4. u 19:00 sati je projekcija dokumentarnog filma Film s invaliditetom redatelja Maria Kovača i Damira Kantocija.
Ukratko o filmu:
"Film s invaliditetom" (režija: Mario Kovač, Damir Kantoci) je pokušaj drugačijeg medijskog prikazivanja osoba s invaliditetom. Gledajući samo televizijske programe čovjek bi pomislio da su invalidi osobe koje samo traže samilost i sažaljenje te da u njima ne postoji nikakav subverzivni, zezantski, otkačeni duh. Ovaj film (kojem je direktor fotografije slijep, ton majstor gluh, a akcijski junaci su osobe sa motorički ograničenim mogućnostima) pokušava pokazati i tu stranu invaliditeta, pokušava se poigrati sa nekim tabuima vezanim uz dotičnu problematiku.U filmu su korištena i sva moguća pomoćna sredstva (titlovi, zvučna deskripcija, znakovni jezik,...) pa je projekcija pogodna za slijepu i gluhu publiku. Film je izabran u službenu konkurenciju DHF-a.
Nakon projekcije održati će se diskusija, a sudjelovanje su najavili redatelji filma, Vojin Perić (ravnatelj saveza slijepih), Denis Marijon (predsjednik udruge studenata sa invaliditetom "Zamisli") te Angel Naumovski (gluhi glumac i prevoditelj znakovnog jezika).
Ulaz je slobodan.

slika
10. 4. 2009.  

Evo dvije fotke s projekcije dokumentarnog filma Wireless Maria Kovača i tribine održane nakon filma. Ujedno koristimo priliku najaviti još jednu projekciju filma istog autora koja će se održati opet u četvrtak, 23. 4. 2009.
Riječ je o filmu Film s invaliditetom u kojem je direktor kamere slijep, ton majstor gluh, a akcijski antiheroji su hendikepirani glumci.
Više o filmu i svemu naknadno...
slika slika

6. 4. 2009.  

Evo, vratili se iz Berlina. Osme godine zaredom sudjelovali smo na festivalu nezavisnih autora koji je od ove godine opet malo promijenio ime pa se sada zove BFF (Berliner Film Fenster). U tih osam godina, od petnaest koliko se festival održava, ovo je drugi put da smo se vratili bez ijedne nagrade (a, dobro, dobro, dogodi se!), ali to ne znači da se nije slavilo.
Rasim Karalić svojim dokumentarcem Stonoga osvojio je (zasluženo) glavnu nagradu festivala! Bravo!
I na kraju, naravno, nekoliko slikica...
slika slika slika

slika
6. 4. 2009.  

Obavijestili nas mailom o uvrštavanju naših filmova na program 2. festivala filmova djece - Kid' s Eye Festival (iliti po mađarski - Gyerekszem Filmfesztivál). Festival se održava u Budimpešti od 22. do 24. svibnja 2009. godine. Evo i tih filmova na programu:
Svi kao ja, Raspjevani čovjek, Psine, Plavuša, Pazi tko te prati, Venera, Silovanje, Kesten, vjetar i prijatelji, Fuki u akciji, Fajt, Domaća zadaća, Sveti Pero, zaštitnik životinja, Čovjek koji je smrskao kip, Košarka, Anin svijet i Malo nas je... al' nas ima!
Ukupno: 16 filmova!(?)

slika

 

 

ožujak 2009.

27. 3. 2009.  

Jučer se u FKVKZ-u odigrala prezentacija programa za nelinearnu digitalnu obradu videa EDIUS 5.
Program i njegove mogućnosti, a pred dvadesetak zainteresiranih i mnogim pitanjima oboružanih osoba, predstavio je Tomo Sabljić iz tvrtke Kapetanović sistemi, partnera Canopusa, proizvođača softvera EDIUS.
Pokazali bi vam fotografije s prezentacije, ali nitko od nazočnih nije se sjetio izvaditi fotoaparat (Ipak smo mi Foto KV klub). U zamjenu za iste nudimo tek nekoliko frameova s kamere...
slika1 slika2 slika3

edius
26. 3. 2009.  

U četvrtak, 9. 4. 2009. prikazujemo kratkometražni dokumentarni film Wireless. Projekciji će prisustvovati Mario Kovač, redatelj dokumentarca, te Ivan Golić, jedan od ljudi zadužen za kameru u tom filmu.
Evo i kratkog sadržaja: Redatelj filma se preselio iz metropole u malu kućicu na osami, na mjesto gdje nema pristup mnogim civilizacijskim tekovinama. Između ostalog, u novoj kući nema ni internet što mu je neophodno za posao. Kako veliki ISP-ovi nemaju financijsku korist povlačiti svoje žice na rijetko naseljena mjesto kreće u istraživanje alternativnih opcija. Tako otkriva zanimljivi svijet wireless tehnologije, “uradi sam” frikova i geekova te spoznaje da nisu svi kompjuteraši nužno aoscijalni tipovi zakačeni na igrice i chat roomove.
Nakon filma slijedi diskusija o wireless tehnologiji, a očekuje se dolazak većeg broja freakova iz wi-fi miljea Zaprešića i okolice.
Projekcija filma počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan!

m
24. 3. 2009.  

Eto nama opet i RAF-a! A eto i nas na RAF-u.
Za početak, ponavljanje je majka... nečega, pa u nedjelju, 29. 3. u programu RAF best of 2008 možete opet vidjeti filmove Kustos Miroslava Klarića, Košarka ekipe Adžamić, Čančarević, Baković, Kuna i Jović, Čovjek koji je smrskao kip Justine Kosir, Bungee Jadranka Lopatića, Plavuša Jelene Golub i Marije Horvat, Vremeplov grupe Poljan, Gobac, U. Kaštelan, Prijatelj, Obučina, Rocco, Hartman, A. Kaštelan, Bezuh, Damiani i Bartol te Psine ekipe Zekan, Majić i Kurešić.
U utorak, 31. 3. u 20,00 sati je U iščekivanju gadova Semideponentne skupine,
a onda u petak, 3. 4. u bloku RAF kids su slijedeći filmovi:
Vijesti (Obučina, Damiani i Kaštelan), Dokumentarni film o animiranom filmu (Badrov, Čuljak, Hrkovac, A. Kerovec, I. Kerovec), Dva grada (Mikić, Majnarić, Šimić, Biljan, Košutić, Radman, Živković, Gradečak, Pugar, Hrkovac, Grgas), Povuci-potegni (Brdovčak, Stanić, Kerovec, Karaula, Ravlija), Moja obitelj (Barbara Brdovčak), Furanje (Bezuh, Tomašić, Kaštelan, Purgar-Hađić, Pap, Dorotić), Kesten, vjetar i prijatelji (Leda Globan), Medijska kultura-animirani film (grupa autora), Venera (Marija Horvat, Jelena Golub) i Roćkas (Babić, Pavlović, Rakić, Jolić).
Istog dana, malo kasnije poslije podne u bloku kratkiši su filmovi Betonska džungla (Brčić i Škovrlj), Begovo razdolje (Tomislav Brčić), Nestajanje (Luka Klapan) te Krugovi (Jadranko Lopatić).
Subota, 4. 4., nam donosi filmove Domaća zadaća (Begović, Golub, M. i P. Horvat, Pavičević), Fajt (Fatić, Dropuljić, Rumenović, Školnik, Jović), Malo nas je... al' nas ima! (Hrvol, Begić, Ključarić, Babić), Crvenkapica (Pupavac, Studak, Petreković, Lovrić, Mihalinec), Silovanje (Ađamić, Čančarević, Baković, Kuna, Orsag), 2:1 (Daniel Kuhar) i Fuki u akciji (Benko, Družinec, jurina, Ostreš).
Eto, sve u svemu, 22 filma FKVKZ-a u redovnom programu + 7 filmova od prošle godine.
8. RAF se odvija u kinu Grič u Zagrebu, ulaz je slobodan, dođite, dođite...

raf
24. 3. 2009.  

Nekoliko fotografija s tribine povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma.
slika1 slika2 slika3

20. 3. 2009.  

S otvorenja izložbe Hrvatska novinska fotografija 2007. u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić...
"S ciljem predstavljanja javnosti najuspjelijih radova hrvatskih fotoreportera u 2007. godini, Zbor fotoreportera HND-a organizirao je tradicionalnu petu putujuću izložbu "Hrvatska novinska fotografija 2007" i objavio knjigu, godišnjak koja predstavlja katalog izložbe i pregled najzanimljivijih zbivanja po izboru naših fotoreportera.
Izložba predstavlja 116 najboljih fotografija fotoreportera, laureate natječaja Zbora fotoreportera "Pavao Cajzek" i "Ivan Fabijan" za 2007. godinu te članova žirija. Po prvi puta ove godine u sastav izložbe i knjige uvrstili smo i pobjednike natječaja HND-a za fotografiju godine "Nikša Antonini" i natječaja HZSN-a (Hrvatski Zbor sportskih novinara) za sportskog fotoreportera godine, kako bi objedinili i na jednom mjestu prikazali sve najbolje radove naših fotoreportera..."
slika1 slika2 slika3

slika
19. 3. 2009.  
TRIBINA

U Zaprešiću se u subotu, 21. 3., na prvi dan proljeća, obilježava Međunarodni dan borbe protiv rasizma. art scena zaprešić u suradnji s udrugama Grafiti, ULS i FKVKZ priređuje niz likovnih, sportskih, glazbenih i edukativnih događanja.
U našem FKVKZ-u će se u 18,00 sati održati predavanje i javna rasprava na ovu temu na kojoj će gostovati prof. dr. Ivo Josipović, a nakon predavanja je i projekcija prigodnog filma. Ulaz je naravno besplatan.
Spomenimo još kako će se, osim predavanja i projekcije, toga dana i crtati grafiti, igrati ulična košarka te održati koncert u klubu Totem.

plakat

16. 3. 2009.  

U srijedu, 18. 3. u 19 sati, u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić otvara se izložba fotografija Hrvatska novinska fotografija 2007.
Svi su pozvani, a naročito ljubitelji fotografije.
Izložba se može razgledati do 17. 4.

slika
2. 3. 2009.  

Objavljen je odabir filmova za 18. Dana hrvatskog filma. U programu 18. DHF-a su i dva naša filma. U konkurenciji eksperimentalnog filma primljen je San Luke Klapana, a u konkurenciji animiranog filma Sjena Jadranka Lopatića.
DHF se održavaju u Studentskom centru u Zagrebu od 17. do 22. 3. 2009.

dhf

 

 

veljača 2009.

23. 2. 2009.  

Organizatori festivala 5. BerlinerFilmFenster - grenzenlos objavili su popis filmova ovogodišnje konkurencije. Od 151 prijavljena filma odabrano ih je 46 iz 18 zemalja u ukupnom trajanju od 361 minute.
Iz Hrvatske lijepe naše odabrana su četiri filma: Naš kruh Luke Klapana, Silovanje grupe autora (Adžamić, Kuna, Čančarević, Baković, Orsag), Fajt grupe autora (Fatić, Školnik, Horvat, Dropuljić i Rumenović) iz našega kluba, te Stonoga Rasima Karalića.
Festival se održava od 3. do 5. travnja 2009. u Berlinu (a gdje drugdje).

arslogo
4. 2. 2009.  

Dio nastave medijske kulture hrvatskog jezika u osnovnim školama i dalje se odvija u našem prostoru. I ove godine u jednom blok-satu učenici od 5. do 8. razreda upoznaju se s filmskim rodovima i vrstama, rakursima i stanjima kamere, tehnikama i vrstama animacije te video montažom.
slika slika

2. 2. 2009.  
TRIBINA

Foto-kino-video klub Zaprešić u suradnji s kulturnim klubom „Sfera05.02. 2009. u prostoru FKVKZ-a organizira predavanje i javnu raspravu pod nazivom „Teizam-ateizam?
Predavanje i raspravu će voditi apsolvent filozofije i lingvistike Zdravko Brkić te protestantski teolog Branimir Bučanović.
Predavanje će početi u 19,00 sati, a po završetku predavanja slijedi javna rasprava.
slika slika

 

 

siječanj 2009.

26. 1. 2009.  

Odaziv na javnu tribinu "Što je umjetnost i čemu ona služi?" bio je odličan - tridesetak posjetitelja uključilo se u raspravu nakon uvodnog izlaganja Zdravka Brkića i Lovre Stanića, apsolvenata filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Potaknuti ovim uspjehom, planirana je i slijedeća tribina pod nazivom „Teizam/Ateizam“a koja će se održati 5. 2. 2009. Raspravu će voditi student filozofije Zdravko Brkić i pravoslavni svećenik Branimir Bučavonić. Ulaz je i dalje slobodan i više nego dobrodošao.
slika slika

slika
19. 1. 2009.  
TRIBINA

"Što je umjetnost i čemu ona služi?" naziv je rasprave koja će se održati u četvrtak, 22. 01. 2009. u 19:00 sati u prostoru FKVKZ-a.
Kraće uvodno izlaganje održati će Lovro Grgić, apsolvent Filozofskog fakulteta.
Raspravu organizira Kulturni klub SFERA i naravno, FKVKZ, a ulaz i raspravljanje do mile volje je besplatno.

 
15. 1. 2009.  

Nekoliko slikica s jučerašnje projekcije...
slika2 slika3 slika4 slika5

slika1
13. 1. 2009.  

U srijedu, 14. siječnja u 19,30 sati ćemo prikazati prva dva filma snimljena ove godine u našem klubu. Radi se o animiranom filmu Dva grada i dokumentarnom filmu Dokumentarni film o animiranom filmu.
Autori filma Dva grada su Tara Mikić, Lucija Majnarić, Eda Emanuela Šimić, Sara Biljan, Dorotea Košutić, Ivan Košutić, Barbara Radman, Daniela Živković, Mihaela Gradečak, Ema Pugar, Rebeka Hrkovac i Luka Grgas uz asistenticu Luciju Papa, dok su autori Dokumentarnog filma o animiranom filmu Rebeka Čuljak, Iva Kerovec, Marko Badrov, Ana Kerovec i Patrik Hrkovac.
Film je nastao u koprodukciji Centra za mladež Zaprešić i FKVK Zaprešić.
Svi zainteresirani su dobrodošli na projekciju. Zabadaf.
slika slika