fkvkz

Vijesti iz 2006.

prosinac 2006.

2. 12. 2006.  
Gostovali smo u Petrinji povodom međunarodnog dana volontera, a u sklopu promocija gradskih udruga Petrinje. Predstavili smo se s nekoliko riječi o nama i nekoliko isječaka iz naših filmova.  

 

 

studeni 2006.

25. 11. 2006.  

U Samoboru je 24. studenog, u dvorani Kina Samobor, počela 38. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva. Ovo je posljednja revija na kojoj su filmovi mladeži pripojeni nekome, prvo reviji djece, a posljednjih nekoliko godina reviji odraslih. Od iduće godine mladež, na prijedlog Kinokluba Karlovac, imati će svoju samostalnu reviju. Dakle, ove godine na prvoj projekciji konkurencije mladeži prikazano je 11 filmova i među njima Guava i Veliki um naše Semideponentne skupine koju čine (prigovorili su mi zašto njihovih imena nema nigdje - e pa evo dečki) Juraj Babić, Marko Hrenović, Lovro Lajoš, Veno Mušinović i Filip Šarić. Ukupno je bilo 23 prijavljena filma u ovoj kategoriji. U kategoriji odraslih bilo je prijavljeno 47 filmova, a prikazano 15 u dvije revijske projekcije. Mi nismo imali prijavljenih filmova u kategoriji odraslih. U subotu, 25. studenog dodijeljene su nagrade te je film Veliki um dobio specijalnu diplomu. Reviju je priredio Hrvatski filmski savez i FAG Enthusia Planck iz Samobora.

4. 11. 2006.  

37. Kvarnerska revija amaterskog filma KRAF i 7. Međunarodni festival podmorske i nadmorske fotografije i filma MORE održan je od 29. listopada do 4. studenog 2006. godine u organizaciji Kino video kluba Liburnija-film, Rijeka. Otvorenje 7. međunarodne izložbe podmorske i nadmorske fotografije More i projekcija filmova u konkurenciji 37. kvarnerske revije amaterskog filma KRAF i svečana dodjela nagrada istog bila je 29. listopada u dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Na KRAF bila su prijavljena 52 rada iz Hrvatske i inozemstva, a na projekciji prikazano je 13 filmova, među ostalima i film Duhovna ljubav grupe mladih autora (Antonija Poljan, Kristina Čančer, Antonio Ivančić, Stella Hartman, Uršula Kaštelan, Jure Zadravec, Fran Pečarić, Marija Bezuh, Nikola Rocco, Vili Gobac, Krešimir Prijatelj). Otvaranje 7. festivala More, projekcija filmova u konkurenciji te dodjela nagrada bilo je 4. studenog, također u dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Na More bilo je prijavljeno osam filmova, šest ih je prikazano u konkurenciji, a među njima bila su dva filma nastala na Filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici 2005. godine, igrani film Željan mira i animirani Riba, na čijem su nastanku sudjelovali i naši članovi Helena Špinderk, Sandi Fatić, Leonardo Čančarević, Ivan Baković, Valentina Družinec i Lucija Papa. Oba filma su, ako smo dobro obaviješteni, i nagrađena u kategoriji Nad morem.

3. 11. 2006.  

3. revija jednominutnog filma - 60 sekundi hrvatskog filma, održana je 3. studenog 2006. u Kinu Tuškanac, Zagreb.

 

 

listopad 2006.

20. 10. 2006.  
Službeno otvoren novi prostor FKVKZ-a u 19,30 sati. :-) Od danas naša nova adresa je Trg žrtava fašizma 11.


 

 

rujan 2006.

3. 9. 2006.  

Na 4. Luksuz film festivalu u Trškoj gori iznad Krškog, Slovenija, a koji traje od 31. kolovoza do 3. rujna, sudjelovali su filmovi Čara-bira i Test. Luksuz film festival ili Luksuz festival poceni filma ili, u slobodnom prijevodu, Festival jeftinog filma prikazuje kratkometražnu i niskobuđetnu produkciju autorskih filmova koji nastaju u "garažnim" uvjetima, u klubovima, u okvirima nekomercijalne, neinstitucionalne produkcije. Film Test je osvojio nagradu "Smels like teen spirit".

 

 

kolovoz 2006.

20. 8. 2006.  
Iako radovi još uvijek traju, djelatnost Kluba (u adaptaciji) preseljena je u novi prostor...
17. 8. 2006.  

30. Open Air Filmfest Weiterstadt, održan je od 10. do 14. kolovoza u njemačkom gradiću Weiterstadt. Program se, kao i obično, održavao pod otvorenim nebom u kampingu Braunshardter Tännchen i u Filmskom šatoru na BMX stazi. I dok se na otvorenom održavao večernji/noćni kratkometražni i dugometražni program, live svirka i koncerti, u šatoru se odvijao "dnevni" filmski program. Tako su pod šatorom prikazana četiri naša filma: Voda, u petak, 11-og, te Suvremena tehnologija, Čara-bira i Test u subotu, 12-og kolovoza.

 

 

srpanj 2006.

1. 7. 2006.  

U Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 25. lipnja do 1. srpnja 2006. održale su se Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici. Iz FKVKZ-a na radionici sudjelovalo je četvero polaznika, Toni Kuna, Antonio Orsag, Valentina Družinec i Helena Špinderk, te dvoje voditelja koji su vodili radionicu iranog i animiranog filma.

kraljevica
18. 7. 2006.  

Trinaesti festival kratkog filma OpenEyes održao se od 13. do 16. srpnja u gradovima Marburg i Amöneburg u Njemačkoj. Točnije u kinu Trauma im G-Werk u Marburgu i Burgruine (ruševine dvorca) u Amöneburgu. Bilo kako bilo, tamo je prikazan film Čara-bira Helene Špinderk, Ivane Benko i  Valentine Družinec odabran u program sastavljen od 110 filmova iz Europe, Afrike i obje Amerike.

 

 

lipanj 2006.

25. 6. 2006.  

Dva naša filma, Stolac i Da, draga prikazana su na 34. Festival der Nationen u gradiću Ebensee u Austriji.

 
12. 6. 2006.  

Na 44. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Čakovcu sudjelovali smo s igranim filmom Test, eksperimentalnim filmovima Voda, Kad nemaš ideju, te animiranim filmovima Suvremena tehnologija, Čara-bira i Tko radi, ne boji se gladi. Revija je održana od 8. do 11. lipnja, a u natjecateljski program uvršteno je 85 videoradova prikazanih je u sedam revijskih projekcija održanih u dvorani Centra za kulturu Čakovec. Bilo je prijavljeno ukupno 167 filmova iz čak 79 klubova i škola. Priređivači revije bili su Hrvatski filmski savez i Škola animiranog filma, Čakovec. Na reviji je dodijeljeno po deset ravnopravnih prvih nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i osjenjivačkog suda djece. Nagradom stručnog ocjenjivačkog suda nagrađeni su Čara-bira i Test.

 

 

svibanj 2006.

10. 5. 2006.  
Počele pripreme za preseljenje u novi prostor FKVKZ

 

 

travanj 2006.

2006.  

 

 

ožujak 2006.

25. 3. 2006.  

5. revija amaterskog filma RAF održana je od 19. do 25. ožujka 2006. godine u Zagrebu, u Centru za kulturu Trešnjevka. U programu revije bilo je 160 amaterskih filmova i inozemstva, a novost su i kategorije RAF Kids i RAF Teens. FKVKZ je uvelike doprinio tom broju filmova jer je samo naših uradaka, što kids, što teens, što odraslih, bilo 15. Skoro desetina. Ipak, važno je napomenuti kako RAF tradicionalno nema selekciju prijavljenih filmova. Ako je film amaterski, traje kraće od 20 minuta i nije stariji od dvije godine, automatski je u programu. Pa tko izdrži. A na ovogodišnjem RAF-u bili su, abecednim redom: Da, draga, Duhovna ljubav, EPP, Happy birthday, Hula-hula, Kaos, Kiosk, Krava, Modelari, Od Strgara do Hlašća, Pouka, Ribolov, Sretni dječak, Stolac i Život je... kratak. RAF nema nagrade ali ima uži izbor filmova Best of RAF na kojem su se ove godine našli i EPP, Kiosk, Krava, Od Strgara do Hlašća, Pouka, Ribolov i Život je... kratak.

19. 3. 2006.  

2. Berliner Film Fenster - grenzenlos, Berlin, 16. - 19. 3. 2006.
berlin

 

 

 

veljača 2006.

2006.  

34. Festival der Nationen 2006, Ebensee, Austrija

 

 

 

siječanj 2006.

2006.  

Odlukom Odbora za javna priznanja, počasna zvanja i Nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2005. godinu, Godišnju nagradu HZTK dobio je Miroslav Klarić, voditelj FKVK Zaprešić za prinos razvitku i unapređivanju tehničke kulture te za uspjehe u radu s mladima u filmskom i videostvaralaštvu, čime je pridonio postizanju ciljeva Zajednice.
Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture dodijeljena mu je i za posvjedočenu sposobnost i vrsnost u oslobađanju, njegovanju i primjerenim načinima vođenja oblikovanja filmskog i videostvaralačkog izraza mladeži te formiranju kulturnog aparata i izraza članova Kluba čijim je predsjednikom. Klarićev je odnos neposredan i ponajprije se doživljava oblikom očekivane profesionalne i ljudske potpore, a zahvaljujući tomu ima i posebno poticajno djelovanje i sudionicima omogućuje samovrednovanje i spoznaju vlastitih sklonosti i mogućnosti.
Riječju, Klarić pripada onom dijelu instruktora odnosno profesionalno zaposlena stručnog osoblja u tehničkoj kulturi što jamči razvojnu i kulturnu ulogu tehničke kulture prinosima oblikovanju ljudskoga potencijala putem kulturnoga i društvenog kapitala - upravo onih svojestvenih civilnom društvu, odnosno razvojnoj ulozi udruga tehničke kulture u posmodernom otvorenom društvu.