fkvkz

Vijesti iz 2017.

prosinac 2017.

22. 12. 2017.  

Malo kasnije nego prošlih godina, ali još uvijek na vrijeme, dodijeljene su županijske Nagrade tehničke kulture "Rudolf Perešin" za 2016. godinu koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima i udrugama tehničke kulture za izuzetan doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture. Nagrade su dodijeljene u Konferencijskoj dvorani samoborskih srednjih škola, nakon Skupštine ZTKZŽ-a. S ponosom ističemo kako je među dobitnicima nagrade i naša članica Stella Hartman koja joj je dodijeljena za istaknute uspjehe na području filmskog stvaralaštva u 2016. godini. Evo i kratkog obrazloženja nagrade:
Stella je svojim filmom "Navis" u 2016. godini osvojila nekoliko važnih nagrada na filmskim festivalima u Hrvatskoj i u svijetu, a koji u svojem programu prikazuju filmsko stvaralaštvo mladih. Među najvažnijim nagradama je svakako nagrada za najbolji animirani film na 21. filmskoj reviji mladeži održanoj u Karlovcu, a koji je najvažnije domaće filmsko zbivanje mladeži. Zatim je tu glavna nagrada u kategoriji MAXI na 7. internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih Varaždin - VAFI 7, te posebna nagrada na 22. “West-Östliches KurzFilmFestival - Nachbarn bei Freunden“ u Berlinu, Njemačka. Uz to film "Navis" prikazan je 2016. godine na 12 festivala širom svijeta. Kako je riječ o mladoj autorici koja iza sebe već ima i brojne druge nagrade ostvarene drugim filmovima, sigurni smo da je ovo tek početak jedne dojmljive karijere.
Čestitke Stelli kao i svim dobitnicima Nagrade "Rudolf Perešin".

15. 12. 2017.  

Hvala svima koji su nazočili godišnjoj Skupštini FKVKZ-a. Kvorum je postignut (jedva) i, ukratko, odlučeno je da smo relativno zadovoljni postignutim, da vodstvo kluba može nastaviti dalje, da odgovorni nisu ništa jamili, te da ćemo biti još i bolji, ako je to ikako moguće. Vi koji niste bili, sve ono što se napravilo i dogodilo u proteklih godinu dana, a toga i nema tako malo, možete pregledati kronološki ovdje dolje. Finu papicu, piće i druženje ste, bojim se, propustili. Do iduće Skupštine...

11. 12. 2017.  

Pozivamo sve članove i prijatelje kluba na već tradicionalno kićenje božićnog drvca u FKVKZ-u.
Htjeli bi iskoristiti ovu veselu priliku za druženje i velikih i malih, zabavu i uvod u blagdansko ozračje uz piće i grickalice.
Kićenje drvca započinje u 19,00 sati, u utorak, 19. prosinca 2017. i traje sve dok drvce ne bude okićeno, piće ispijeno, a grickalice pogrickane.
Bilo bi nam izuzetno drago da dođete i vi.

11. 12. 2017.  

Sutra, 12. 12. 2017. s početkom u 19 sati održati će se Skupština FKVKZ-a, godišnji skup redovitih članova kluba, a na dnevnom redu će biti redovite točke: izvješće o radu u ovoj godini te planovi za iduću. Dakle, ako ste redoviti član kluba, a niste primili obavijest o održavanju Skupštine (a trebali ste, pismeno i elektronski), evo, sada znate pa svakako dođite. Vidimo se.

Dragutin Weingärtner - Hrvatski sabor 1848, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=484361
10. 12. 2017.  

Naš članice Martina Anić i Lucija Petkoviček, sudjelovale su na 17. festivalu Camera Zizanio u Grčkoj kao predstavnice Hrvatskog filmskog saveza (i našeg kluba, naravno), a kojima je put na Cameru Zizanio nagrada za uspjeh na 22. Filmskoj reviji mladeži , na kojoj su osvojile nagradu za najbolji animirani film i najbolji dokumentarni film. Kao njihova voditeljica u Grčku je otputovala i članica organizacijskog tima Revije Lucija Ćeškić, te član Kinokluba Karlovac Rudolf Ravbar. Hrvatska delegacija tijekom svojeg boravka, osim gledanja ponajbolje filmske produkcije djece i mladih u okviru natjecateljskog programa, sudjeluju i na radionicama koje okupljaju djecu i mlade iz cijele Europe, a čiji će konačni proizvodi biti kratki filmovi. Opširnije izviješće možete pročitati na stranici HFS-a.

Dragutin Weingärtner - Hrvatski sabor 1848, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=484361
4. 12. 2017.  

U petak, 1. prosinca 2017. održana je 13. revija filma kratke forme 240 sekundi hrvatskog filma koje su priređivači Autorski studio-ffv i Zagrebački foto kino savez.
A prvo mjesto u konkurenciji filmova do 240 sekundi osvojiio je animirani film Balada iz predgrađa Martine Anić i Marijane Barišić. Zahvaljujemo organizatorima i svim nazočnima na nagradi i prenosimo nekoliko fotografija s revije na kojima zahvaljujemo gospodinu Antunu Bukovcu.

 

 

studeni 2017.

29. 11. 2017.  

U petak, na prvi dan mjeseca prosinca dvije tisuće i sedamnaestog ljeta gospodnjeg u glavnom gradu Lijepe naše, u kino dvorani na kućnom broju 14 Trga žrtava fašizma, kada sat otkuca dvadesetu uru, započeti će 13. revija filma kratke forme 240 sekundi hrvatskog filma.
Dakle, revija je to filmova kratke forme autora s hrvatskim državljanstvom gdje se prikazuju filmovi u konkurenciji trajanja do 60 sekundi te trajanja do 240 sekundi, bez obzira na temu, vrstu i žanr filma kao i sredstvo kojim su snimljena. Priređivači revije su Autorski studio-ffv i Zagrebački foto kino savez.
I mi smo poslali naših desetak filmova, poimenice: Balada iz predgrađa, Čuk, Djed Mraz, Djevojčica sa šibicama, Dome slatki dome, Dr. Sveznalica, Journey of the legends, Lice, Odljev mozgova, Putovanje, Rođendansko iznenađenje.
Ulaz je besplatan, a pola sata prije projekcije u galeriji Vladimira Horvata (to je na istoj adresi) otvoriti će se izložba fotografija članova Autorskog studija pa ste pozvani na oba zbivanja.

27. 11. 2017.  

Već jedanaestu zimu vaš najomiljeniji filmski klub u Zaprešiću za vrijeme zimskih školskih praznika održava filmske radionice za osnovnoškolce i za srednjoškolce.
Radionice započinju 27. 12. ove, stare 2017. godine u 10,00 sati, što znači da se stignete odmoriti od nastave i naspavati prije početka. Završetak je iduće, nove 2018. godine, točnije 12. 1., dva dana prije povratka u školske klupe. Tijekom tih dvanaest dana planiramo snimiti i završiti film: animirani, igrani, dokumentarni ili kakav već vi poželite na temu koju vi predložite. Ako ne znate kako se snima film, ne brinite. Radionica je namijenjena svim zainteresiranim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, bez obzira na prethodno iskustvo u stvaranju filmova.
Prijaviti se besplatno ili potražiti dodatne informacije možete telefonom na broj 01/4001565, mailom na fkvkz(at)fkvkz.hr ili osobno u klubu na adresi Trg žrtava fašizma 11 svakog radnog dana od 8,30 do 15,30 sati.
I ne zaboravite: there will be fish!

16. 11. 2017.  

U ponedjeljak, 13. studenog 2017., u organizaciji Centra za mladež Zaprešić, održana je projekcija filma za umirovljenike grada Zaprešića. Odličnim odazivom umirovljenici su pokazali veliki interes za film, a Centar za mladež dokazao da ne radi odlično samo s najmladima već i s mladima u malo zrelijoj dobi. Ova projekcija održana je u sklopu projekta "Nismo Vas zaboravili" u kojem je dogovoren još jedan filmski susret u prostoru našeg kluba idućeg mjeseca.


8. 11. 2017.  

Festival de Cinema Escolar de Alvorada je festival koji se održava u gradu Alvorada koji se nalazi pored većeg grada Porto Alegre u pokrajini Rio Grande do Sul u Brazilu. Grad nije dobio ime po kavi, ako ste to pomislili, već u prijevodu znači svitanje. Ovo je treće izdanje tog festivala, ali mi smo prijavili filmove po prvi put i primili su nam nekoliko njih, poimenice filmove Svjetionik, Lice, Plavi i rozi, Labirint i Janko. Zatim Pomirenje, Mrak film i IQ (Inteligencija) i Dome slatki dome i Mađioničar. I Djed Mraz i Putovanje i Eko. I to u kategoriji osnovnoškolskog uzrasta. A u kategoriji srednjoškolaca primljeni su filmovi Branka, Djevojčica sa šibicama, Balada iz predgrađa i Dr. Sveznalica i Odljev mozgova. I Kesteni. I Ajmo nekud. I Zeka peka. Ako vam to izgleda puno treba napomenuti da je odabrano ukupno 246 filmova koji će svi biti prikazani 24. i 25. studenoga.
A možda smo nešto i krivo shvatili, obzirom da je stranica samo na portugalskom. Živi bili pa vidjeli.
6. 11. 2017.  

17. Camera Zizanio - European Meeting of Young People’s Audiovisual Creation održava se od 2. do 9. prosinca 2017. godine usporedo s 20. Olympia International Film Festival for Children and Young People. I dok Camera Zizanio prikazuje filmove čiji su autori djeca i mladi, Olympia IFF prikazuje filmove odraslih za djecu i mlade, koje onda u prepunom kazalištu Apollon gledaju posjetitelji svih dobi, i mladi i stari. Ako vam to zvuči zanimljivo adresa je slijedeća: Theatre Apollon, ulica Sillaidopoulou 4, grad Pyrgos, pokrajina Ilias, poluotok Peloponez, Grčka. Ne baš u Apollonu već malo dalje, u ulici 28. listopada na broju 56, prikazati će se i oni prvi filmovi, u projekcijama Camera Zizanio, a među njima i tri naša: Dr. Sveznalica, Putovanje te Pomirenje. Čestitke autoricama i autorima navedenih filmova uz predvidljiv filmski kliše: https://youtu.be/2AzpHvLWFUM. Hopa!

 

 

listopad 2017.

24. 10. 2017.  

6. Dubrovnik film festival je završio podjelom nagrada u nedjelju prijepodne nakon čega su neki sjeli u auto i krenuli prema domu svome, dok su drugi još malo ostali uživati u dubrovačkim ljepotama. A da je bilo lijepo i da se uživalo - bilo je. Sastavila su se četiri prekrasna, sunčana dana na čemu možemo zahvaliti onome gore, a za sve ostalo zaslužni su Đive i Dube, Igor i Miro i hrpa volontera te ljudi iz Udruge za promicanje medijske kulture - Luža i Kinematografa Dubrovnik.
Zahvaliti se moramo i žiriju koji je udijelio nagradu filmu Dr. Sveznalica autorica Lucije Majnarić i Marije Nikolić za najbolji animirani film u kategoriji od 15 do 20 godina tako da je i ove godine doplovio jedan brod u našu vitrinu. Ukratko, hvala svima na svemu. I vidimo se opet za 360 dana.

10. 10. 2017.  

Proslavili smo i 22. Nadamo se da vam je bilo zabavno i ugodno, nama je svakako bilo lijepo vidjeti vas sve i družiti se s vama. Zahvaljujemo se dogradonačelniku, doktoru Alanu Labusu na upućenim lijepim riječima, Tomislavu i Domagoju na izradi promotivnog videa, voditeljicama Antoniji i Emi, Marinu i Tomislavu na fotografijama, a ponajviše svima vama koji ste prisustvovali ovom našem zbivanju. Vidimo se!

3. 10. 2017.  

U ponedjeljak, 9. listopada 2017. godine naš i vaš, jedan i jedini, Foto kino video klub Zaprešić obilježava 22. rođendan. Slavlje započinje u 19,00 sati u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić, Trg žrtava fašizma 11, projekcijom izbora naših filmova uz nekoliko prigodnih uvodnih riječi. Predviđeno vrijeme trajanja je oko 90 minuta nakon čega slijedi druženje u prostoru kluba, na istoj adresi, samo jedno stepenište niže. Kao i uvijek, svi ste dobrodošli.
Vidimo se!
9. 10. 2017. - 19,00
2. 10. 2017.  

I nakon revije mladeži završila je i revija posvećena dječjem filmu. Ove godine, kao što već svi znaju, održana je u Sisku, gradu na samo tri rijeke (za razliku od Karlovca koji ih ima četiri) ali zato ništa manje lijepom. Jutra u kojima se grad postepeno pojavljuje iz magle, šetnje uz osunčane obale Kupe, jesen u Starom Gradu mnogima će ostati u dugom sjećanju. I revija, onako, po mjeri čovjeka, ničega nit' previše, nit' premalo. Naši Hana i David su otvorili Reviju, pa onda malo filmova, malo sunca, malo filmova, malo ručka, malo filmova, malo večere, malo filma, malo diska, malo spavanja, malo doručka, malo filmova... ulovili ste ritam, ne? I onda opet kući. A u torbi jedna druga nagrada za animirani film Putovanje i jedna prva nagrada za radionički film Djed Mraz. I hvala svima na svemu i, kako se to kaže, 'Najte kaj zameriti!'

1. 10. 2017.  

I jedna malo okašnjela vijest, ali zato ništa manje lijepa. Na 5. Animator Festu - europskom festivalu animiranog filma djece i mladih, film Ajmo nekud osvojio je 3. nagradu u kategoriji animiranog filma autora od 15 do 18 godina. Festival se održao u Jagodini, Republika Srbija od 21. do 24. rujna ove godine. Uz nagrađeni Ajmo nekud u konkurenciji je bilo prikazano još četiri naša filma. Čestitamo nagrađenima, a oni koji žele znati više mogu pogledati katalog festivala.

 

 

rujan 2017.

19. 9. 2017.  

Još jedna lijepa vijest, ova dolazi iz San Francisca s Noe Valley Girls Film Festivala. Javljaju nam da je film Pomirenje osvojio treću nagradu. Osim činjenice da im je film prikazan u Kaliforniji, autorice Isabela Franolić, Antonija Šuker, Ema Franolić i Simona Vargek još će moći mahati i sa 50 bucksa za nagradu. Valjda će se sjetiti i svojeg voditelja pa mu udijeliti koji cent. Još jednom bravo za djevojke! I ove naše, za autorice filma, i one tamo, preko bare, za organizatorice. Girls rulez!
19. 9. 2017.  

Festival Enimation, znan i kao Mali Slon, raste iz godine u godinu i postao je jako velik. Više nije mali, postao je ENIMATION. S velikim slovima! ENIMATION festival 2017, 7. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma održava se u Mariboru, Slovenija, od 9. do 15. listopada 2017. godine. Na naše zadovoljstvo moramo reći da je na ovom, sada velikom festivalu, primljeno čak deset naših animiranih filmova. Evo ih redom: U Mini kategoriji (autora do 10 godina starosti) uvršten je Krivi avion. U Midi kategoriji (autora 11 - 14 godina starosti) su primljeni filmovi Eko, Putovanje, Dome, slatki dome, IQ (Inteligencija), Vanzemljaci, Mađioničar te Plavi i rozi. U Maxi kategoriji (15 - 19 godina) su Ajmo nekud i Zeka peka.
Obzirom da je u sedam natjecateljskih projekcija stavljeno čak 97 filmova, točnije 21 film u Mini, 30 filmova u Midi i 46 u Maxi kategoriju, ovaj festival je stavrno postao velik. Ne samo u slovima već i u količini filmova djece i mladih koje će se izvrtiti ispred festivalske publike.

18. 9. 2017.  

S povratka iz Karlovca dočekala nas je još jedna lijepa vijest. Na Svetskom dečijem festivalu animiranog filma "Zlatni puž" film Krivi avion grupe djece 4. razreda osnovne škole osvojio je Srebrnog puža u kategoriji djece do 15 godina. Na žalost, nismo bili na festivalu u Vranju u Republici Srbiji, jer smo bili u Karlovcu, ali srećom, tamo je bila Ana Sever iz Varaždina koja je diplomu preuzela u naše ime. Hvala Ani i hvala žiriju na dodijeljenoj nagradi u ime naših mladih autora.
18. 9. 2017.  

Unatrag nekoliko godina mi se vraćamo iz Karlovca, s Filmske revije mladeži i Four River Film Festa, uvijek s ponekom bocom i drago nam je da se taj lijepi običaj ne gasi. Ove godine, međutim, možemo biti naročito zadovoljni jer smo se vratili s dvije boce, za najbolji animirani film koju je osvojila Balada iz predgrađa i najbolji dokumentarni film Branka. Uz činjenicu da smo imali odabranih pet filmova, u ove godine iznimno brojnoj i kvalitetnoj konkurenciji, možemo samo (kao što to zna reći El Prezidentė) 'mahati repom'. U Zaprešić je otišla i nagrada sudjelovanja na radionici Relativity School u Los Angelesu sljedeće godine koju je osvojila Rebeka prezentacijom svojeg projekta.
Eto, ako vidite nekog iz FKVKZ-a da hoda ulicom s osmjehom na licu, jedan od razloga je i ovo gore napisano. Čestitke autoricama nagrađenih filmova i veliko hvala Branki kao i organizatorima 22. FRM & 10. FRFF.

17. 9. 2017.  

S otvorenja izložbe X-posure 7 koje se održalo jučer u Galeriji Razvid donosimo nekoliko fotografija zabilježenih fotoaparatom Marina Vajdića koji to radi već tradicionalno i zahvalljujući njemu ovakva zbivanja budu i dokumentirana. Oni koji nisu bili na otvorenju, izložene fotografije Stelle Hartman, Damira Kosira, Marina Vajdića i Tomislava Krištofića mogu pogledati do 28. rujna.

12. 9. 2017.  

Festival o pravima djece koji priređuje Ured UNICEF-a za Hrvatsku priređuje se i ove godine, po deveti puta, u kinima 18 gradova širom Hrvatske. Što se Zagreba tiče projekcije se održavaju u Cinestar kinu u Avenue Mall-u 10. i 11. listopada, točno u podne, s time da prvi dan je projekcija filmova dječjeg stvaralaštva, a drugi dan filmova mladeži. Naglasak Festivala o pravima djece je "pravo na izražavanje, sudjelovanje, dostupnost svih kulturnih sadržaja svima, zajedništvo i jednakost" a u sklopu njega prikazati će se i naši filmovi Putovanje, u projekciji filmova djece i Djevojčica sa šibicama u projekciji filmova mladeži. Projekcije su besplatne.

11. 9. 2017.  

Srebrni 25. hrvatski festival jednominutnih filmova održan je 9. rujna u Požegi i maloj ekipi iz FKVKZ-a bila je čast na poziv prisustvovati ovom jubilarnom izdanju jednog od najvećih, ako ne i najvećem, festivalu najkraćih filmova. Ove godine festival je iznimno održan u rujnu umjesto u svibnju, pa nam je bilo malo neobično spojiti požešku lokaciju s prohladnim predjesenskim vremenom, ali atmosfera se vrlo brzo zagrijala i u kazališnoj dvorani i ,kasnije, u Grginom Dolu, pa je sve ubrzo bilo u uobičajenom "štimungu". Čestitamo GFR FILM-VIDEO Požega na ovoj obljetnici i još puno festivala. Živili.
8. 9. 2017.  

YOUKI je austrijski najveći medijski festival mladih. Živa je to komunikacijska platforma za popularizaciju medijske kulture. Održava se godišnje u Welsu, Gornja Austrija, i okuplja različitu mladu publiku: filmske entuzijaste, profesionalce filmske industrije, fanove, medijske učitelje i, naravno, mlade filmske autore. Eto, tako kažu oni o sebi. A kažu i da su im filmovi Dome, slatki dome i IQ (Inteligencija) baš onako taman za njihov program pa će ih prikazati na svojem 17. YOUKI - Internationales Jugend Medien Festival koji će se održati od 21. do 25. studenoga 2017. u Medien Kultur Haus / Alter Schlachthof, Pollheimerstraße 17/ Dragonerstraße 22 u Welsu, Gornja Austrija. Prost!
7. 9. 2017.  

I ove godine u Zaprešiću održati će se izložba fotografija članova FKVK-a Zaprešić, kao i uvijek u Galeriji Razvid Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić. U ovom sedmom izdanju zaprešićke izložbe predstaviti će se četvero autora iz Zaprešića i okolice izborom od petnaestak fotografija koje, eto, tako je ispalo, tematski nisu vezane uz Zaprešić. Zaprešićka publika sigurno će prepoznati fotografski izričaj Damira Kosira, Marina Vajdića i Tomislava Krištofića kojima ovo nije prvo predstavljanje u Zaprešiću, dok je Stella Hartman naša mlada članica i ovo joj je prva izložba.
Sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvorenje izložbe, 15. rujna 2017. godine u 19 sati u Galeriji Razvid. U Zaprešiću.
7. 9. 2017.  

U Chicagu, SAD, održava se 34. Chicago International Children's Film Festival od 27. listopada do 5. studenog 2017. godine. I ove godine u službenu konkurenciju uvršteno je nekoliko naših filmova, pa će američka publika festivala imati priliku pogledati tri animacije: Putovanje, Dome, slatki dome i IQ (Inteligencija). Posljednja dva filma nastala su na radionicama Moj film u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Ukoliko se netko nađe u vjetrovitom gradu u to vrijeme može posjetiti i festival i prenijeti nam dojmove. Adresa je: 1517 West Fullerton Avenue, Chicago, Illinois 60614, United States.
1. 9. 2017.  

Animator fest - festival animiranog filma dece i mladih održava se peti puta ali ove je godine po prvi puta poprimio međunarodni karakter i prozvan European youth festival of animated film. Uobičajeno, festivalski program je podijeljen u dvije natjecateljske kategorije prema dobnom uzrastu autora: animrani filmovi djece do 15 godina i animirani flmovi mladih od 15 do 18 godina. U prvoj kategoriji nama su primljeni filmovi Dječak koji je tražio sreću, Putovanje i IQ (Inteligencija), dok su u drugoj odabrana dva filma, Ajmo nekud i Z Z Zmaj. Ovi filmovi biti će prikazani u konkurenciji od 33 animirana filma djece iz devet zemalja, odnosno 16 animacija mladeži iz pet zemalja. Festival se održava od 21. do 24. rujna u Jagodini, Republika Srbija, a osim projekcija filmova organizirane su i likovne izložbe, radionice, promocije festivala i drugi programi. Čestitamo autorima.

 

 

kolovoz 2017.

29. 8. 2017.  

I pred sam kraj ljeta evo i rezultata za Dubrovnik film festival. U kategoriji djece do 15 godina odabrano je ukupno 35 filmova, a među njima i Dome, slatki dome, Djed Mraz i Putovanje. U dobnoj skupini od 15 do 20 godina odabrano je 25 filmova uključujući i Balada iz predgrađa, Dr. Sveznalica i Odljev mozgova. U kategoriji otvorenog filma odabrano je 12 filmova. Ovi istaknuti naslovi su, naravno, nastali u produkciji našeg skromnog FKVKZ-a uz posebni spomen na dva radionička filma, Djed Mraz i Dome, slatki dome nastala u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Dubrovački filmski festival za djecu i mlade zemalja Mediterana priređuju Udruga za promicanje medijske kulture - Luža i Kinematografi Dubrovnik.
Sve filmove koji će biti prikazani od 19. do 22. listopada u Dubrovniku, a koje je odabrala selekcijska komisija Tri Ane, možete vidjeti dolje. Mi čestitamo svima i... vidimo se.

29. 8. 2017.  

Noe Valley Ministry, San Francisco, California, USA. Noe Valley Girls Film Festival, drugi po redu, prikazuje samo kratke filmove do 5 minuta čije su autorice samo djevojke do 8 razreda. Organizatorice su također djevojke, srednjoškolke koje su pokrenule ovaj festival kako bi ohrabrile mlade djevojke na snimanje zabavnih i kreativnih filmova. Čak imaju i nagradni fond od $250. Projekcija filmova je 9. rujna u 16 sati, ulaz je besplatan pa navratite ako želite vidjeti i naš film Pomirenje. Bravo za djevojke! I za autorice filma, i za organizatorice.
29. 8. 2017.  

Škola medijske kulture namijenjena je nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, kao i voditeljima filmskih i videodružina. Škola je desetodnevni izuzetno vrijedan obrazovni program koji se provodi kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti i  obrazovanja Republike Hrvatske uz pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje. A ove godine na 19. Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić sudjelovala je i naša članica Rebeka Čuljak u Radionici za scenarij koju je vodio Ognjen Sviličić. Škola se odvijala od 18. do 28. kolovoza u Krapinskim Toplicama.

18. 8. 2017.  

Svetski dečiji festival animiranog filma "Zlatni puž" održava se svake druge godine u gradu Vranje u Republici Srbiji, a prikazuje filmove djece do 15 godina, "Mali puž", i filmove čiji su autori mladež do 19 godina, "Veliki puž". Prvi festival je održan 2009. godine, što znači da je ove godine u svojem petom izdanju kojeg organizira Javna ustanova Škola animiranog filma i to od 11. do 15. rujna. U službenoj konkurenciji koja se natječe za četiri "puževe" nagrade, brončanog, srebrnog i zlatnog puža te grand prix, nalazi se i sedam naših filmova: Krivi avion, Putovanje, Dome, slatki dome, Eko, Dr. Sveznalica, Ajmo nekud i Kesteni. Eto, čestitamo autorima na selekciji.
15. 8. 2017.  

Filmašice i filmaši i oni koji će to tek postati. Tijekom rujna, možete se učlaniti i prijaviti u jednu od osnovnoškolskih ili srednjoškolskih videogrupa FKVKZ-a u školskoj godini 2017./18.
Kao i prijašnjih godina pružamo vam mogućnost da napravite svoj igrani, animirani, dokumentarni ili eksperimentalni film i kroz rad naučite sve o tome. Donesite svoje ideje, zamisli i želje, a mi ćemo vam pomoći da one postanu film.
Godišnja članarina je 100 kn, a grupe se održavaju jednom tjedno u dogovorenom terminu.
Prijave, kao i sve daljnje obavijesti, tijekom rujna možete dobiti na adresi kluba, Trg žrtava fašizma 11, telefonom 01/4001565 ili upitom na e-mail: fkvkz@fkvkz.hr svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 sati. Čekamo vas.
1. 8. 2017.  

Već 26 godina u Berlinu održava se festival posvećen filmovima čiji su autori djeca i mladi, odnosno REC for Kids (djeca od 6 do 15 godina) i REC Internationales junges Filmfestival (mladi od 16 do 27 godina). Ove godine festival započinje u srijedu, 20. rujna jutarnjim projekcijama za djecu te svečanim otvorenjem navečer, dok završava u subotu poslijepodne, 23. rujna dodjelom nagrada. A onda, kad je sve gotovo, ima još i 'užina' u nedjelju u 16 sati za sve filmaše.
U projekciji na svečanom otvorenju biti će prikazan i naš film Misija, koji će biti pušten u još jednoj projekciji u petak. Istog dana, ali na drugoj projekciji je i film IQ (Inteligencija). Oba filma nastala su na radionicama Moj film u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, a osim njih u četvrtak je na programu još i film Eko. Ova naša tri filma odabrana su u konkurenciji od preko 700 prijavljenih filmova iz 36 zemalja. U sklopu festivala održavaju se i tri radionice te jedno predavanje i to sve u 'održivoj oazi kulture' ufaFabrik, Viktoriastraße 10-18, 12105 Berlin-Tempelhof, Njemačka.

 

 

srpanj 2017.

27. 7. 2017.  

Auburn je miljama daleko od Sydneya, točnije 9 milja, koji se nalazi u Australiji. Australija, za vas koji ne znate, to je onaj mali kontinent koji visi na donjoj strani globusa (ali ne onaj bijeli, to vam je Antarktik). Auburn ima oko 80 tisuća stanovnika raspoređenih na 12,4 kvadratne milje, što znači da je gustoća populacije oko 6,5 tisuća ljudi na kvadratnu milju. 19,4% njih čine djeca od 0 do 14 godina starosti, dok je prosječna starost stanovništva oko 31 godinu. Već dvadesetu godinu u Auburnu održava se Auburn International Film Festival for Children and Young Adults koji je, pogađate, namjenjen filmovima za djecu i mlade. I da budemo precizni, ove godine odabrano je 50 filmova odraslih autora namijenjenih djeci i mladima, 20 filmova čiji su autori djeca i mladi, te 6 filmova autora s Yung Yau Collegea. Među odabranima je i pet filmova FKVKZ-a: Odljev mozgova, Lice, Putovanje, Dome, slatki dome i Mađioničar, koji se natječu za Tadgell’s Bluebell Award (Best Short Film). Tako će ovih 80 tisuća stanovnika Auburna moći pogledati i naše filmove od 18. do 22. rujna 2017. A možda navrati i koji od 5 milijuna stanovnika iz obližnjeg Sydneya.
21. 7. 2017.  

Filmovi Navis, Janko, Putovanje i Mrak film uvršteni su u službenu selekciju 4. Filmskog Festivala KRATKA FORMA u kategoriji filmskog stvaralaštva dece i omladine. Ovaj festival održava se svake druge godine u Gornjem Milanovcu, Republika Srbija i međunarodnog je karaktera. Festival svojim programom njeguje i promovira umjetničke vrijednosti suvremenog srpskog i međunarodnog kratkometražnog filmskog stvaralaštva i umjetnosti. Ove godine održava se od 26. rujna do 1. listopada u Kulturnom centru Gornji Milanovac te u programu, u kategoriji djece i mladeži, ima ukupno 60 filmova koji se natječu za nagradu Grand prix te po jednu nagradu za najbolji film djece (do 15 godina) i najbolji film mladeži (od 15 do 18 godina). Čestitke autorima!
20. 7. 2017.  

Iako je ljeto, neki ipak rade. I odmaraju. Rade odmarajući. Ili odmaraju radeći. Bilo kako.
Preko mora plavoga, u Italiji, Lucija Petkoviček i Karla Anić sudjeluju u radu žirija na festivalu Giffoni Experience, u društvu Veronike Milinović i Marka Bičanića iz Blank_filmskog inkubatora, Mirsada Mahmutovića iz Studio kreativnih ideja Gunja - SKIG i voditeljice Margarete Đordić, a sve to u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Nešto od atmosfere i vizuala s festivala i okolo njega možete vidjeti u fb albumu HFS @ Giffoni 2017. U isto vrijeme Lucija Majnarić volontirala je na Pula film festivalu, također kao članica žirija, pa čak i objavljuje filmske kritike. Stella Hartman volontira na Supertoon-u, međunarodnom festivalu animiranog filma u Šibeniku. Kaže onako, ukratko: "Dobri ljudi, filmovi neloši. Nije težak posao." A vjerujemo da posao neće biti težak niti Jurici i Mariji Nikolić koji krajem srpnja sudjeluju na Filmskim radionicama za djecu i mladež u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, naravno u organizaciji HFS-a, i da će se zabaviti u snimanju filmova. A odmah početkom kolovoza kreće još jedna lfilmska radionica i to u Gunji, na kojoj će sudjelovati Martina Anić i Marijana Barišić u organizaciji SKIG Gunja. Eto, naša zlatna mladež je aktivna, a ako je nekome dosadno preko ljeta - sam si je kriv. Tko želi raditi, uvijek ima posla. A kad je posao zabava, prava zabava...
16. 7. 2017.  

Eto, završile su još jedne ljetne radionice koje su započele u ponedjeljak, 3. srpnja i trajale sve do subote 15. srpnja. Ukratko, rezime bi bio slijedeći: animirani film osnovnoškolaca Svjetionik (Uma, Dora, Jurica, Josip, Neo, Nika, Filip, Max) + animirani film srednjoškolaca Bračne vode (to je još uvijek radni naziv - Marija, Andrej, Jeremmy, Lucija, Lucija, Filip, Marija (koja izgleda kao Jurica), Nika) + dečki su priskrbili pizzu za cijelu ekipu + dva tjedna nešto malo rada i ponešto zabave (ponekad je to isto) + tradicionalni sladoled pred sam kraj radionice. Mi (voditelji) smo toliko bili zadovoljni i iznenađeni učinjenim da nismo mogli ništa drugo nego otići na godišnji odmor. Momentalno. To je i razlog zašto filmovi još nisu stavljeni online. Oprostite, ali vidite, nismo mi krivi.

4. 7. 2017.  

Još jedan Open Air Filmfest Weiterstadt prikazati će i neke od naših filmova, točnije tri: Putovanje, Eko i Mrak film. Sva tri filma biti će prikazana u subotu, 12. kolovoza, između 13:47 i 15:05 sati u sklopu službenog dijela festivala. Ovaj festival održava se po 41. put, uvijek oko blagdana Velike Gospe u malom gradiću Weiterstadt pored Frankfurta. Doslovno na tisuće ljudi tijekom festivala pohodi projekcije pod velikim šatorom, večernje projekcije na otvorenom, filmske radionice, koncerte, retrospektive, posebne programe za djecu.. U jednom osvrtu o festivalu nazvali su ga "Woodstockom kratkog filma". Upravo je lijepo biti dio jednog takvog događanja.
3. 7. 2017.  

I dok su neki igrali okoš-bokoš u Zagrebu, drugi su bježali na projekcije ispred kiše u Berlinu. Naime, prisustvovali i smo na festivalu West-Östliches FilmFestival "Nachbarn bei Freunden", od 30. lipnja do 2. srpnja, a na kojem smo imali četiri filma, Eko, Mrak film, Pomirenje te Dome, slatki dome. Sva četiri filma popraćena su pohvalnim riječima od strane žirija, a organizator festivala gosp. Rainer Hässelbarth istaknuo je, osim pohvale za vrlo kvalitetne filmove koje im šaljemo već godinama, i činjenicu kako proputujemo više od tisuću kilometara da bi prisustvovali festivalu. Puno pohvala za sve, ali nagrada "samo" jedna, sonderpreis "Bester Jugendfilm" filmu Dome, slatki dome. Eto, negdje ne prođe selekciju, a negdje pokupi nagradu. C'est la vie!
3. 7. 2017.  

U subotu, 1. srpnja u Hrvatskom filmskom savezu održan je filmski Pozdrav ljetu, svojevrsna proslava filmskog stvaralaštva djece i mladeži. Osim zanimljivog i zabavnog okoš-bokoš-pr'ne-kokoš programa s nagradama za okupljene mlade autore i njihove voditelje, glavni dio događaja bilo je ipak proglašenje filmova odabranih u natjecateljski program 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 22. Filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala. Naravno, ovu vijest je iščekivao najveći broj autora i voditelja jer je ove godine bilo prijavljeno čak 292 filma za Reviju djece, 163 filma za Reviju mladeži i 850 filmova za Four River Film Festival, što je rekordan broj do sada.
Ovom broju smo i mi dobrano doprinijeli jer smo prijavili 18 dječjih filmova i 8 filmova mladeži. Od toga su nam selekcijske komisije (montažer Slaven Zečević i redateljica Čejen Černić za Reviju djece i profesorica Ana Đordić te filmski kritičari Boško Picula i Stipe Radić za Reviju mladeži) odabrale osam filmova u dječjoj konkurenciji i pet filmova mladeži. Slijedi popis odabranih filmova kao i onih koji nisu prošli selekciju. Obzirom na ovako brojnu konkurenciju mislimo da i oni filmovi koji nisu primljeni zaslužuju da ih se barem spomene.
Dakle, odabrani filmovi za 55. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece su:
Djed Mraz, IQ (Inteligencija), Journey of the legends (film nastao na radionici u organizaciji OŠ Oton Iveković), Lice, Ljetni praznici, Putovanje, Rođendansko iznenađenje, Život na selu; i oni koji nisu: Dance fest, Dome, slatki dome, Film koji nije..., Franjo Haramina, OPG Iličić, Priča o sendviču, Put na Mars, Sabotaža, Samoborski klaunovi i Virus.
Odabrani filmovi za 22. Filmsku reviju mladeži:
Balada iz predgrađa, Odljev mozgova, Djevojčica sa šibicama, Dr. Sveznalica, Branka; i oni koji nisu: Isprintani/e, Mogućnosti i Požude.
Čestitamo!

 

 

lipanj 2017.

26. 6. 2017.  

Po peti puta u Travnom održava se otvoreni filmski festival zvan OFF Travno. Tako će se tijekom ljeta održati projekcije filmova na otvorenom prostoru zapadne strane zgrade Kulturnog centra Travno koji se nalazi na adresi B. Magovca 17 u Zagrebu. Kažu da će prikazati crtiće, zabavne i edukativne filmove za djecu od 4 do 100 godina i to 5. i 12. srpnja te 23. i 30. kolovoza. Onaj prvi termin, 5. srpnja rezerviran je za blok naših filmova gdje će prikazati dvanaest naslova iz ovogodišnje produkcije: Djevojčica sa šibicama, Putovanje, Isprintani, Rođendansko iznenađenje, Dance fest, Djed Mraz, Balada iz predgrađa, Dome, slatki dome, Odljev mozgova, IQ (Inteligencija), Dr. Sveznalica i Sabotaža. 12. srpnja na programu je Profesor Baltazar, dok su 23. kolovoza filmovi iz produkcije ŠAF-a Čakovec. Eto, ako je netko od djece (do 100 godina starosti) zainteresiran za filmove može doći u Travno. U Zagrebu.
16. 6. 2017.  

Na Open Eyes Filmfest Marburg uvrštena su nam dva filma, eksperimentalni Mrak film te Djed Mraz, još jedna animacija nastala na radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, a koja se održala u OŠ Pavao Belas u Brdovcu.
Festival Open Eyes u četiri dana prikazuje kratke filmove, neovisno o tome koje su vrste, trajanja i produkcije, bitno je samo da su najbolji, a o tome odlučuje publika koja te filmove može gledati ispod krova u traumaKino ili pod (noćnim) nebom na OpenAir projekcijama. Osim projekcija tu su i koncerti, DIY radionice, video instalacije, izložbe i diskusije i sve to od 20. do 23. srpnja u Marburgu. Na Lahnu. Koji je malo gore više od Franfurta. Na Majni. U Njemačkoj.
14. 6. 2017.  

Týká se to také tebe ili It’s up to you too, je međunarodni ekološki festival koji se po 42. puta održao u Uherské Hradiště u Republici Češkoj. Festival je interdisciplinarnog karaktera pa imaju svega što je vezano uz ekologiju; predstave za djecu, sajam kaktusa, vožnje električnih autića, izložbe fotografija, prezentacije, prodaju eko proizvoda i, uza sve to, projekcije amaterskih filmova s ekološkom temom. Ove godine u tri projekcije prikazano je 20 filmova među kojima su prevladavali češki dokumentarci trajanja preko 20 minuta, a među njih ugurale su se dvije naše animacije: Zeka peka, te radionički Dome, slatki dome grupe djece iz Križa koji su sudjelovali na radionici "Moj film" a u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije.
Dome, slatki dome pritom je i osvojio posebno priznanje zbog, citiramo: "Za svěží animované poselství ztvárněné 13 až 14 letými chorvatskými dětmi."
Eto, čestitke autorima, a organizatorima: Děkuju a nashledanou!
14. 6. 2017.  

23. Kurzfilmfestival "Ein Fenster zum Osten - Nachbarn bei Freunden", tijekom godina poznat i kao European Short Film Festival of Independent Authors i kao West-Östliches FilmFestival "Nachbarn bei Freunden", a kojega organizira ars cinema berlin e.V. i ove godine će se održati u Kinu TONI, Antonplatz 1, u Berlinu. Istina, ove godine podosta kasnije od uobičajenog termina, negdje sredinom ožujka, ali sigurni smo kako je za to bilo dobrih razloga. I u ovom kasnijem izdanju festivala našlo se mjesta za naše filmove. Od 30. lipnja pa do 2. srpnja u spomenutom kinu prikazati će se četiri naša filma: animirani film Eko, eksperimentalni Mrak film, igrani film Pomirenje te Dome, slatki dome, animirani film nastao na radionici "Moj film" u Križu a u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. U konkurenciji će biti prikazano 58 filmova od ukupno 152 prijavljena, a o nagradama odlučuje međunarodni žiri uz diskusiju o svakom filmu po pravilima UNICA-e.
5. 6. 2017.  

17. international short film festival The Unprecedented Cinema završio je jučer i, moglo bi se reći, sve je isto k'o i lani! Naš film je osvojio posebnu nagradu "The best film of the author till 19 years", samo je riječ o drugom filmu - Putovanje. Naravno, nama je izuzetno drago zbog toga i ne bi imali ništa protiv da je svake godine tako. Čestitke autorima i hvala organizatorima festivala.
4. 6. 2017.  

U palači Herzer je danas, zatvoren 8. internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin - VAFI. Tijekom festivala u šest projekcija bilo je prikazano 122 filma, među kojima su bila i četiri iz FKVKZ-a, a danas su podijeljene nagrade najboljim filmovima, među njima i jednom našem. Film nastao na radionici u Ivanić-Gradu Mađioničar osvojio je drugu nagradu žirija u MIDI kategoriji. Kao kuriozitet napomenimo kako je naš film jedini nagrađeni film iz Hrvatske. Na dodjeli nagrada bio je i naš "izaslanik" iz Ivanić-Grada, Jadranko Bartolić s troje djece, autora filma i prema njegovim riječima prekrasno su se proveli.
Čestitke autorima! Mi zadovoljni.
Fotografije prenosimo sa stranice Varaždinski.hr.

 

 

svibanj 2017.

27. 5. 2017.  

Stigao nam je jučer mail (prevedeno):
Veliko mi je zadovoljstvo informirati Vas da Vaš klub, Vaši filmovi i Vaša djeca su veliki pobjednici na FOCUS Children’s International Film Festival!
Čestitam!
Evo i rezultata: Dobna skupina do 10 godina, nagrada za najbolji film: Putovanje
Dobna skupina 11 - 15 godina, nagrada za najbolji film: Dome, slatki dome, posebno priznanje: Eko
Naš međunarodni žiri bio je vrlo impresioniran kreativnošću, tehničkim aspektom i kvalitetom priča vaših filmova. Odličan posao! Čestitam još jednom i nadam se da ćemo vidjeti vaše nove filmove iduće godine na FOCUS Children's International Film Festival.
Sincerely,
Genadijs Dolganovs
Artistic Director

Hvala Vam u ime našeg kluba i naše djece i nego što da ćete vidjeti još naših filmova!
Inače, FOCUS prikazuje kratke animirane filmove mladih autora do 16 godina. Održao se u Fox Theatre u Torontu, Ontario, Canada, 21. svibnja 2017., a osim ova tri nagrađena filma u selekciji je prikazan i Dječak koji je tražio sreću.
Na žalost, na njihovim stranicama su još uvijek informacije od prošle godine, ali nećemo sad zanovijetati. Nagrada ja nagrada!

27. 5. 2017.  

Eto, objavljena je i selekcija filmova kategorije JUNIOR osmog po redu festivala VAFI - internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin. Kao što je poznato, organizator festivala je Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, a festival je podijeljen na dio Senior - filmova odraslih za mlade, i Junior - animiranih fiilmova mladih autora do 18 godina. Ove godine, kada je, usput budi rečeno, zemlja partner festivala Narodna republika Kina a pokrovitelj Vlada Republike Hrvatske, u selekciji Junior bilo je prijavljeno 206 animacija iz 37 zemalja, a u šest službenih projekcija prikazati će se njih 122. Među njima su filmoviI naših autora: Eko, Labirint i Mađioničar u kategoriji MIDI, te Ajmo nekud u kategoriji MAXI. Čestitke autorima!
Juniorski dio festivala započinje 1. lipnja službenim i svečanim otvorenjem, a završava 4. lipnja dodjelom nagrada i službenim zatvaranjem festivala.

22. 5. 2017.  

Ljetne filmske radionice u FKVKZ-u započinju u ponedjeljak, 3. srpnja i traju sve do subote 15. srpnja 2017. godine.
Što sve možete raditi na radionici? Snimiti filmove, naravno! Igrane, animirane, dokumentarne, pa i one druge vrste. Možete glumiti, snimati, animirati, montirati, ali i još ponešto. Kao i uvijek do sada, ove radionice održavamo za djecu osnovnoškolske dobi i mladež - srednjoškolce, naše članove, kao i one koji bi željeli postati dio FKVKZ-a.
Prijaviti se možete telefonom, 4001565, na e-mail fkvkz@fkvkz.hr ili doći osobno ovdje u klub.
Radionica započinje 3. 7. u 10,00 sati.

13. 5. 2017.  

Filmska RUNDA, u produkciji neprofitne umjetničke organizacije TEATAR TO GO ove godine održava se po drugi put, od 26. do 28.svibnja 2017. U glavnom programu predstavljaju najbolje i najsvježije od hrvatskih kratkometražnih filmova (profesionalne, nezavisne i studentske filmove) koji su obišli festivale i pokupili nagrade! Ove godine, u suradnji sa Hrvastkim filmskim savezom i Revijom hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, planiraju u popratnom programu Dječja Runda prikazati i odabrane filmove sa spomenute revije pa će u nedjelju, 28. svibnja prikazati i filmove Kesteni i Svako jutro, nastale u produkciji FKVKZ-a i to sve u Galeriji Kazamat HDLU-a u Osijeku.
Onda, još jednu rundu za društvo f kutu!

5. 5. 2017.  

Od 8. do 11. svibnja u FKVKZ-u će se odvijati projektna radionica animacije u kojoj sudjeluju učenici sedam zemalja EU u sklopu projekta VEAC - Values, the Essence of an Active Citizen. Tako će se uz učenike OŠ Otona Ivekovića iz Hrvatske, tu okušati u animaciji i djeca iz Turske, Norveške, Estonije, Italije, Portugala i Poljske. Ova radionica je organizirana kao dio suradnje našeg kluba s OŠ Otona Ivekovića koja je partner ovog dvogodišnjeg Erasmus+ projekta. Tema cijelog projekta, a i animiranog filma su vrijednosti i temelji se na kulturnoj baštini Europe, odnosno baziran je na 7 narodnih priča i legendi iz zemalja sudionika. Priče i dosadašnji sadržaj odvijanja možete vidjeti na stranici eTwinning projekta.

5. 5. 2017.  

17. international short film festival The Unprecedented Cinema i ove godine će se održati u Tallinnu, glavnom gradu Estonije. Zanimljivo je za Tallinn da su taj grad nazivali svakako kroz povijest: Qlwn ili Qalaven, tj. Kalevan ili Kolivan po slavenskom mitskom junaku Kalevu, Lindanisa (danski: Lyndanisse), prema Kalevoj ženi Lindi. Nijemci, Danci i Šveđani su ga zvali Reval, a Estonci su koristili naziv Tallinn(a) (estonski: Taani-linna u značenju danska grad-utvrda) koji je po neovisnosti 1918. godine postao službenim nazivom. Zanimljivo je i to da, za razliku od mnogih drugih velikih gradova, Tallinn ne leži na rijeci već uz jezero Ülemiste (obuhvaća 9,6 km²) koje je glavni izvor pitke vode za grad i manje jezero Harku s površinom 1,6 km².
Eto, što još reći?
Aha, nama su na tom festivalu primljena tri filma: Eko, Labirint i Putovanje. Bilo je prijavljeno 570 filmova, a odabrano njih tek 70. Festival se održava od 31. 5. do 4. 6. Organizator je Studio Meksvideo. Tallinn. Estonija.
2. 5. 2017.  

28. travnja 2017. održan je i 5. po redu FIFES - filmski festival smijeha s projekcijom juniorskih filmova u 11 sati i filmova seniorskih autora s početkom u 19 sati. Obje projekcije održane su u Kinu Tuškanac. Nakon svake projekcije žiri je proglasio i najbolje filmove po kategorijama, a koji su to možete ne samo pročitati na FB stranici nego čak ih i pogledati. Mi ćemo istaknuti tek jedan koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji juniora od 13 do 18 godina, tj. naš film (zato ga i ističemo) s nazivom Zeka peka. Čestitke Marti, Mariji i Luciji! Osim filmova na gore navedenom linku možete pogledati i fotografije s festivala, dok ovdje možete skinuti i kataloge. Nema da nema.

 

 

travanj 2017.

19. 4. 2017.  

Selekcijska komisija festivala Corti a Ponte obavijestila nas je putem maila kako je u ovogodišnji program sekcije Corti ragazzi 3-20 uvršteno naših šest filmova: Z Z Zmaj, Navis, Aport, Frizura, Ulov i Mađioničar. Inače, u ovu sekciju bilo je prijavljeno 160 filmova iz 20 različitih zemalja, a projekcije se održavaju u Padovi i mjestu Ponte San Nicolò, naravno u Italiji, ispred oko 1250 gledatelja dobi od 5 do 19 godina. Svi ovi filmovi biti će prikazani 24. travnja u 10,00 sati u dvorani Umjetničke škole "Modigliani" u Padovi, dok će se Z Z Zmaj prikazati i 28. travnja i 8. svibnja u Gradskoj dvorani u Ponte San Nicolò. Organizacijski odbor desetog izdanja ovog festivala, vrlo strastvenog ali s vrlo malim buđetom, sve nas poziva na projekcije. Eto, sad smo podijelili s vama sve što i mi znamo.

 

 

ožujak 2017.

30. 3. 2017.  

Filmovi FIFES Juniora su odabrani ! Stručni žiri Organizatora napravio je selekciju pristiglih filmova na FIFES Junior pa je tako i objavljen popis od 20 filmova koji će biti prikazani gdje... Uh, još ne piše. Ali će biti prikazani kada... Uh, ne piše ni to. U svkom slučaju, odabrano je deset filmova autora do 12 godina starosti i deset filmova autora od 13 do 18 godina. U ovoj drugoj skupini su i dva naša smiješna filma - Zeka peka iz 2016. godine i Test iz 2006. godine.
Ali to nije sve. Uskoro će i selekcija FIFES-a Senior, tj onih autora s 18+ :)
30. 3. 2017.  

U subotu, 25. ožujka 2017. godine kao što je napisano u donjoj vijesti, završio je Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma ZOOM.11 svečanom dodjelom nagrada u Pionirskom domu u Ljubljani. Na toj svečanosti prisustvovao je i dio autora filma Mrak film i to ne tek tako, već da bi primili Zlatnu klapu za najbolji osnovnoškolski film. Navodim i službeno objašnjenje nagrade (u slobodnom prijevodu bez Google prevoditelja): Što je film nego u osnovi igra svjetla i tame? Projekcijska zraka osvijetli platno - i pred očima nam zažive pokretni likovi. Film Mrak zadire u samu srž filmskog aparata: podsjeti nas da bez čovjeka, bez pokretnih tijela, film zapravo nije ništa nego prazna crnina. Podsjeti nas da je platno na početku prazno, mračno, i da tu prazninu lako sa svjetlošću i životom popuni samo umjetnik. I zato je film Mrak zaslužio zlatnu klapu.
Zahvaljujemo na lijepim riječima i nagradi. Živili!
P.S. Najljepše zahvaljujemo tati Siniši na ispomoći prijevoza i sudjelovanja.
P.P.S. Fotografije s dodjele nagrada će biti tu čim ih dobijemo.

22. 3. 2017.  

Sutra, 23. ožujka 2017. godine započinje Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma ZOOM.11 kojeg organizira Pionirski dom-Center za kulturo mladih u Ljubljani. Istoga dana, sutra, u programu će prikazati dva naša filma, Mrak film i Putovanje. Festival se zatvara u subotu, 25. ožujka iza 21 sata sa svečanom podjelom nagrada najboljima - zlatne, srebrne i brončane filmske klape. Osim projekcije filmova u natječajnom programu organizirane su i radionice na temu scenarija, glume i produkcije, okrugli stolovi te posebne projekcije.

 

 

veljača 2017.

27. 2. 2017.  

25. veljače bili smo u Zajednici tehničke kulture Križ i održali još jednu filmsku radionicu "Moj film", a koje organizira Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije. Naravno, radio se animirani film, u tehnici kolaža i vjerojatno smo svi zajedno napravili dobar posao obzirom da su se čule izjave "Kako je to super! Idemo odmah raditi svoj film!" A to je baš i pravi cilj svih ovih radionica. Zahvaljujemo se organizatorici Ani Sović Kržić i svim polaznicima na ugodno i radno provedenoj suboti i jedva čekamo vidjeti nove filmove.

20. 2. 2017.  

18. veljače održali smo filmsku radionicu "Moj film" u Samoboru u kojem su tek dan prije započele fašničke svečanosti. Nije onda niti iznenađujuće da su za temu ove animacije u tehnici piksilacije uzeti klaunovi, uz epizodno pojavljivanje tradicionalne samoborske kremšnite. Radionica je održana u Srednjoj strukovnoj školi Samobor gdje se našao velik broj tehničara, starih i mladih, pa je sve zajedno izgledalo kao veliko slavlje tehničke kulture. Naime, osim naše radionice održane su i radionice zrekoplovnog modelarstva i robotike koje organizira Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, kao i smotra Gradske zajednice tehničke kulture grada Samobora pa se imalo što i vidjeti.

14. 2. 2017.  

U petak, 17. veljače, Gradska knjižnica Ante Kovačića, priprema projekciju filmova FKVK-a Zaprešić na kojoj će biti prikazano sedamnaest filmova iz našega kluba snimljenih unatrag dvije godine. Poimenice to su: Putovanje, Ajmo nekud, Aport, Dogovor, Eko, Janko, Kesteni, Labirint, Lego vs plastelin, Mađioničar, Mrak film, Pomirenje, Zeka peka, Berba, Misija, Navis i Ulov.
Projekcija započinje u 19,00 sati, a nakon nje možete priupitati autore sve što vas zanima o njihovim filmovima.

 

 

siječanj 2017.

29. 1. 2017.  

traka

U subotu, 28. siječnja gostovali smo u Velikoj Gorici, u školi Eugen Kumičić, gdje smo proveli još jednu filmsku radionicu "Moj film", a koje organizira Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije. Snimljen je još jedan animirani film, ovoga puta u tehnici kolaža i vjerujemo kako će i ovaj radionički uradak postići dosadašnje visoke standarde. Zahvaljujemo školi i prof. Goranki Dimoski na sudjelovanju kao i osmero motiviranih i radišnih polaznika radionice koji su vjerujemo proveli zanimljivu i kreativnu subotu.


12. 1. 2017.  

traka

Zimske filmske radionice su gotovo završile i klub je bogatiji za još dva filma.
U stvari, nije baš još sasvim, ali će biti vrlo, vrlo uskoro. Ostalo je još samo malo onog završnog brušenja, bojanja i poliranja do savršenstva. Doslovno. Mislim na brušenje, bojanje i poliranje. Ono o savršenstvu se podrazumijeva. Kako to izgleda vidjeti ćete na našim YouTube i Vimeo kanalima, a za sada nekoliko fotografija kako je otprilike izgledalo na radionici.

2. 1. 2017.  

Anim!Arte je međunarodni festival animiranih filmova koji se održava u, tako izgleda, čak tri brazilska grada, São Luís (Sveti Lujo), São Paulo (Sveti Pavle) i Rio de Janeiro (Siječanjska rijeka). Festival je usredotočen na studentsku publiku, dok su autori i studenti (učenici) i profesionalci. Poslali smo po prvi puta filmove na ovaj festival i u selekciju su nam uzeli nekoliko njih: Dječak koji je tražio sreću, Berba, Z Z Zmaj, Eko, Zeka peka, Mađioničar, Misija i Navis u kategoriju Mini (autori do 18 godina) te Ulov koji je stavljen u kategoriju profesionalnog ekološkog filma. Čak tri žirija biraju najbolje filmove: žiri profesionalaca, dječji žiri i žiri publike. Eto. Pa će naši filmovi prošetati i Copacabanom i Ipanemom uz zvukove sambe i rumbe i ča ča ča. Bez nas. Ali... ća će mi Copacabana, Akapulko i Madrid kad ja iman svoju kalu, kad ja iman svoju malu, tamo je moj cili svit.
Hm, da.
Buaaaa, ja bi uuuuu Braaaaziiiiiiil!

1. 1. 2017.  

Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretnu i uspješnu 2017. godinu.