fkvkz

Vijesti iz 2019.

prosinac 2019.

18. 12. 2019.  

Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretan Božić i uspješnu 2020. godinu.

9. 12. 2019.  

Kratki update s KRAF-a. Opet putem FilmFreeway-a stigla je slijedeća obavijest: Čestitamo na uvrštenju Vašeg filma na festival KRAF. na nižem linku možete preuzeti vijenac koji možete uvrstiti na svoj film i/ili web stranicu koja prati film.
Riječ je naravno o filmu Slijepci Lucije Petkoviček koji je, eto, i službeno uvršten u službenu konkurenciju festivala od 106 naslova izabranih od 2983 pristiglih filmova. Festival se održao 10. i 11. prosinca u Rijeci. Čestitke.

10. 12. 2019.  

I ove godine pozivamo sve članove i prijatelje kluba na već tradicionalno kićenje božićnog drvca u FKVKZ-u.
Htjeli bi iskoristiti ovu veselu priliku za druženje i velikih i malih, zabavu i uvod u blagdansko ozračje uz piće i grickalice te projekciju kratkih prigodnih filmova.
Kićenje drvca započinje u 19,00 sati, u četvrtak, 19. prosinca 2019. i bilo bi nam izuzetno drago da i vi budete dio ovog našeg uvoda u blagdansko raspoloženje. Dođite.

10. 12. 2019.  

Obzirom da su se promijenili zimski školski praznici i mi smo prilagodili trajanje naših Zimskih filmskih radionica pa one započinju u petak, 27. 12. 2019. godine u 10,00 sati. Završetak radionica je u idućoj, 2020. godini, najvjerojatnije 4. siječnja, odnosno prilagoditi ćemo se okolnostima. Sve ostalo ostaje isto, tijekom radionica planiramo snimiti i završiti film: animirani, igrani, dokumentarni ili kakav već vi poželite na temu koju vi predložite. Ako ne znate kako se snima film, ne brinite. Radionica je namijenjena svim zainteresiranim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, bez obzira na prethodno iskustvo u stvaranju filmova.
Prijaviti se besplatno ili potražiti dodatne informacije možete telefonom na broj 01/4001565, mailom na fkvkz(at)fkvkz.hr ili osobno u klubu na adresi Trg žrtava fašizma 11 svakog radnog dana od 8,30 do 15,30 sati.
Dakle, ako vam ideja o snimanju filma tijekom zimskih praznika zvuči zanimljivo, svakako se prijavite čim prije.

9. 12. 2019.  

Luksuz festival poceni filma (Luksuz Film Festival) se održava od 2003. godine u organizaciji DZMP-a Krško, Slovenija. Kratica DZMP je za Društva zaveznikov mehkega pristanka što je na engleski prevedeno kao Society of Allies for Soft Landing, a za sebe kažu kako su u Sloveniji jedni od pionira demokratizacije filma kao medija. I ove godine Luksuz film festival će se održati u Mladinskom centru Krško gdje će, 13. i 14. prosinca 2019. godine prikazati odabir kratkih filmova autora do 18 godina starosti, a porijeklom isključivo iz Albanije, Armenije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Grčke, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine.
I opet putem FilmFreeway-a primili smo obavijest kako su odabrana i dva naša filma: Nije svako zlo za zlo, autorice Tea Pšeničnjak i Robertina Filković, te Prvo su došli..., autori Jurica Nikolić i Josip Skledar. Na žalost, i opet nemamo detaljnije podatke obzirom da na stranici festivala ili DZMP-a četiri dana do održavanja još nema nikakvog programa ili obavijesti. Svejedno, čestitke idu autorima filmova. Bravo.

9. 12. 2019.  

KRAF (kratica za Kvarnerska revija amaterskog filma) je međunarodni neprofesijski festival kratkih filmova koji se ove godine održava po pedeseti put u Rijeci pod organizacijom Kino video kluba Liburnija-film iz Rijeke. Kažu da u je posljednje četiri godine, kako festival vodi nova uprava, prijavljeno preko 12.000 filmova iz više od 110 zemalja, dok je prije toga svake godine prijavljivano 100 do 200 filmova. Kažu da KRAF ima dva selekcijska žirija. Prvi, klupski, odabire 100-150 filmova od oko 3.000 prijavljenih, a onda drugi, međunarodni, odabire filmove koji će biti nagrađeni nekom od 11 nagrada i/ili prikazani u četiri programa u Art kinu Croatia u Rijeci, 10. i 11. prosinca 2019. Jedna od nagrada je i nagrada Ervin Debeuc za najboljeg snimatelja, nazvana po preminulom fotografu, novinaru, televizijskom i filmskom snimatelju, suosnivaču i dugogodišnjem predsjedniku Kino video kluba Liburnija film.
Mi smo dobili obavijest putem FilmFreeway-a kako je film Slijepci Lucije Petkoviček prošao selekciju u ovogodišnje izdanje KRAF-a. Ostaje nerazjašnjeno međutim, naročito uzevši u obzir da se festival održava praktički sutra, a na inernet ili facebook stranici nije objavljen program ili popis filmova, jesu li to Slijepci prošli selekciju onog prvog žirija, ili onog drugog. Možda ćemo saznati naknadno. Bilo kako bilo, čestitamo upravi festivala pedesetu obljetnicu i puno uspjeha u idućih još barem toliko izdanja.

9. 12. 2019.  

Još jednom bili smo domaćini radionice u sklopu eTwinning projekta čiji je nositelj OŠ Otona Ivekovića iz Zagreba. Ovoga puta riječ je o projektu SWOT Scouts - Socijalna inteligencija, ključ kvalitetnijeg života, a kod nas se tijekom tri dana, od 2. do 4. prosinca, odvijala radionica animiranog filma kao i završna svečanost 6. prosinca kada je i premijerno prikazana radna verzija animiranog filma naziva Just because... te reportažni zapisi sa same radionice. Goste iz Španjolske, Italije, Sjeverne Makedonije i OŠ Otona Ivekovića ispred grada Zaprešića pozdravio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus, ravnateljica OŠ Otona Ivekovića Biserka Šćurić te voditeljica projekta profesorica Vlasta Kovačević Herzog. Radionica je bila poprilično intenzivna, trebalo je u malo vremena nacrtati i obraditi puno toga, uz napomenu kako smo sve to stigli zahvaljujući ponajviše našim mladim i sposobnim voditeljicama Stelli Hartman i Luciji Majnarić. Nadamo se kako je dvadesetak sudionika ponešto naučilo tijekom radionice, a prije svega i se dobro zabavilo. Film će se, nakon završnog peglanja, moći vidjeti i na stranici FKVKZ-a.

 

 

studeni 2019.

21. 11. 2019.  

Još jedne Zimske filmske radionice Foto kino video kluba Zaprešić započinju u ponedjeljak, 30. 12. 2019. godine u 10,00 sati. Završetak radionica je u idućoj, 2020. godini, točnije 11. siječnja. A između toga, tijekom tih dva tjedna, planiramo snimiti i završiti film: animirani, igrani, dokumentarni ili kakav već vi poželite na temu koju vi predložite. Ako ne znate kako se snima film, ne brinite. Radionica je namijenjena svim zainteresiranim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, bez obzira na prethodno iskustvo u stvaranju filmova.
Prijaviti se besplatno ili potražiti dodatne informacije možete telefonom na broj 01/4001565, mailom na fkvkz(at)fkvkz.hr ili osobno u klubu na adresi Trg žrtava fašizma 11 svakog radnog dana od 8,30 do 15,30 sati.
Dakle, ako vam ideja o snimanju filma tijekom zimskih praznika zvuči zanimljivo, svakako se prijavite čim prije.

20. 11. 2019.  

I još malo o festivalu Animanie. Završio je, kao što i piše dolje, u nedjelju svečanim zatvaranjem festivala i podjelom Animánička (nagrada festivala) nagrađenim filmovima a koje je odabrao stručni žiri u sastavu: Lucie Sunková i Luděk Horký iz České i nama poznato lice iz Chorvatske - Hrvoje Selec. Pa je žiri dodijelio posebno priznanje i jednom našem filmu - Hlad (tj. Glad) u kategoriji MIDI. Još jednom čestitamo autorima filma uz napomenu kako je Glad realiziran u sklopu radionice "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. I na kraju, děkujeme na nagradi.

12. 11. 2019.  

Festival Animanie posvećen je, pogađate, animiranim filmovima. Konkretnije, animiranim filmovima djece, mladeži i studenata, od 3 pa sve do 26 godina starosti. Shodno tome, natjecateljski program je podijeljen u tri kategorije: mini (do 13 godina), midi (14-18) i maxi (19-26). Ove godine Animanie je i internacionalni festival animiranih filmova pa se tako u već navedenom natjecateljskom programu našlo i pet naših filmova, od čega četiri u midi kategoriji: Godina u prirodi, Glad, U potrazi za izgubljenim blagom i Mica-tica, te jedan u mini: Zgode i nezgode malog patuljka. Ova četiri u midi kategoriji se prikazuju u subotu, 16. 11. u 11,30 sati, a Zgode i nezgode malog patuljka su na projekciji u nedjelju, 17. 11. u 11,00 sati. Projekcije su u Velikoj sali u prostoru Moving Station - prostoru za suvremenu umjetnost i obrazovanje koji je smješten u preuređenoj staroj željezničkoj stanici u gradu Plzenu koji je u Češkoj Republici. Festival traje od 14. do 17. studenog. Čestitamo autorima odabranih filmova uz napomenu kako su filmovi Mica-tica i Glad realizirani u sklopu radionice "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije.

11. 11. 2019.  

Televizija Zapad, televizija za sve generacije, krenula je s novom serijom od deset epizoda emisije Dobra klapa u kojima će se predstaviti naši autori te opisati kako je to raditi filmove, što im je bilo zanimljivo ili teško i još neke druge stvari. Naravno, osim razgovora s mladim autorima, moći će se vidjeti i filmovi o kojima je riječ. A u prvoj epizodi predstavili su se Gita, Julija, Petar i David sa svojim filmom Škola nekad, škola danas. Ako ste kojim slučajem propustili ovu epizodu, možete je pogledati na njihovom YouTube kanalu. Nakon ove epizode slijede epizode posvećene srednjoškolcima i nagradama s 24. Filmske revije mladeži u Karlovcu.
Dobra klapa ide četvrtkom i petkom s repriziranim terminima tijekom tjedna, a Televiziju Zapad možete naći na 41. kanalu UHF-a odašiljaća Sveta Nedjelja. Vidimo!

5. 11. 2019.  

Još jedan prosinac u Pyrgosu će biti obilježen festivalom Camera Zizanio - festivalom audiovizualnih kreacija mladih ljudi. Ovaj međunarodni festival, sada već po 19. put, okuplja mlade autore iz cijelog svijeta čiji se filmovi prikazuju u tri konkurencije - grčkoj, europskoj i međunarodnoj. Kao i do sada Camera Zizanio održava se u sklopu puno većeg Olympia International Film Festival for Children and Young People koji pak prikazuje najbolje međunarodne filmove namijenjene djeci i mladima. Dakle, od 30. studenoga pa do 7. prosinca u ovom grčkom gradiću na peloponeškom poluotoku koji je ime dobio prema gradskom osmatračkom tornju (Pyrgos = toranj), prikazati će se i tri FKVKZ-ovska filmska uratka: Zgode i nezgode malog patuljka, Ophelia i Prvo su došli... Za one koji će sudjelovati na tom festivalu, osim filmskih projekcija pripremljeni su i drugi sadržaji poput filmskih seminara, međunarodnih radionica, posjeta arheološkom mjestu drevne Olimpije i upijanju atmosfere mediteranske klime. Sirtaki, buzuki i choriatiki. Čestitke autorima.

 

 

listopad 2019.

24. 10. 2019.  

I ove godine u Mariboru se održava festival ENIMATION, međunarodni festival animiranih filmova djece i mladeži do 19 godina starosti. Natjecateljski program podijeljen je u tri dobne skupine, MINI, MIDI i MAXI iz kojih međunarodni žiri bira po jedan najbolji film te jednog ukupnog pobjednika. Festival prikazuje preko stotinu filmova iz dvadesetak zemalja i trenutno je najveći festival filmova djece i mladeži u Sloveniji. Ove godine naši filmovi nisu u natjecateljskom programu, što smo zbog nedovoljne informiranosti izvijestili u prvotnoj objavi, nego u popratnom programu nazvanom BlackBox, mjestu gdje se mogu pogledati svi prijavljeni filmovi, a koji nisu odabrani u natjecateljski program. Tako da će se tu moći vidjeti, od 26. do 30. studenoga, slijedeći naši filmovi: Kako si?, Bura, Godina u prirodi, Kupid, Nije svako zlo za zlo, Pravi kokot, Vrt, Metamorfoze, Zgode i nezgode malog patuljka, Operacija Muu-rkva, Avanture maloga Juju, The waiting place, U potrazi za izgubljenim blagom i Slijepci. Projekcije, radionice i priredbe održavaju se u Lutkovnem gledališču Maribor, Vetrinjskem dvoru i GT22, a organizator je Društvo za razvoj filmske kulture. Čestitke svim autorima odabranih filmova u natjecateljski program!

24. 10. 2019.  

Stone Flower Youth Film Festival će se po prvi puta održati 2. studenoga ove godine u Sysertu, gradiću od oko 21 tisuće stanovnika ispod Uralskog gorja u Rusiji. Točnije, u TIC (?) građevini smještenoj malo izvan grada uz jezero. Festival će prikazati kratke filmove svih žanrova mladih autora iz cijeloga svijeta starosti od 7 do 18 godina, a među njima i filmove Mica-tica, Glad, Svjetionik, Bura, Godina u prirodi, Putovanje, Djed Mraz te Dome, slatki dome. I to je otprilike to što znamo o festivalu. Obzirom da im je ovo prva godina, nadamo se kako će uskoro i ovaj festival ući, uz jezero Tal'kov Kamen' u The 10 best things to do in Sysert.

22. 10. 2019.  

Dio klupske mladeži (nazvana Sekta) ponovno je pokrenuo Filmske večeri četvrtkom koje se, sasvim slučajno, održavaju u četvrtak. I tako se četvrtkom navečer, uglavnom, iako ne uvijek točno, oko 20 sati gleda film prema prethodnom dogovoru. Navodno ima i kokica. No to nije sav sadržaj ovih večeri jer se tu odvijaju i ozbiljni filmski razgovori i analize, druženje uz analogne društvene igre i još svašta nešto. Tako je FKVKZ dobio i klupski sadržaj. Lijepo.

21. 10. 2019.  

DUFF, Dubrovački filmski festival za djecu i mlade zemalja Mediterana je kao i vino, nekako s godinama postaje sve slađi i slađi. A ova godina festivala, koji je u svojem osmom izdanju, pamtiti će se kao kvalitetna godina: povoljna temperatura, odlični sastojci i kontrolirano porijeklo. Ili, za one koji se ne razumiju previše u enologiju, festival ispunjen prekrasnim vremenom, dubrovačkim suncem, morem i kamenom i dragim ljudekima. A bilo je i nagrada - U potrazi za izgubljenim blagom osvojio je prvu nagradu u kategoriji animiranog filma djece do 15 godina. Mi se nadamo da će biti još puno ovakvih godina i festivala i sunca i mora i ljudeka. Gomila fotografija s festivala je tu, tu, tu i tu pa možete slikovito vidjeti kako je bilo. Na kraju, hvala svima na svemu i do iduće godine.


21. 10. 2019.  

2. listopada završio je međunarodni 5. Filmski Festival KRATKA FORMA koji se održava svake druge godine u Gornjem Milanovcu, Republici Srbiji. Mi smo u selekciji imali četiri filma: Svjetionik, Glad, Pravi kokot i Mica-tica, a zahvaljujući gužvi oko svih ovih festivala, revija i godišnjica, nekako su nam promakli rezultati žiriranja. To je i razlog našim zbunjenim licima kada nam je gospodin Boban Stefanović iz organizacije festivala u Dubrovniku uručio nagradu za najbolji film u kategoriji djece do 15 godina za film Mica-tica. Možda nismo u toj zbunjenosti pokazali dovoljno oduševljenja nagradom, ali nadamo se da će nam, uzevši u obzir klonulost ljetnim vrućinama, brojnim projekcijama filmova i cijenama pića, oprostiti zbog toga. Evo, s malim zakašnjenjem, srdačno se zahvaljujemo na nagradi međunarodnom žiriju kao i organizatoru festivala Kulturnom centru Gornji Milanovac, a posebno još i gospodinu Stefanoviću na muci i trudu donošenja nagrade do nas. Zahvaljujemo se i u ime autora filma, djece iz OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica koji su ovaj film realizirala u sklopu radionice "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Hvala.

11. 10. 2019.  

Rođendan je iza nas. Slavlje je završilo, tanjuri su oprani, koševi ispražnjeni, pod prebrisan. I sad opet dalje u nove pobjede. Ali prije toga treba se zahvaliti svima vama koji ste bili nazočni i uljepšali nam rođendan. Hvala našim malim i velikim gostima iz osnovnih škola Stjepana Basaričeka iz Ivanić Grada te Eugena Kumičića iz Velike Gorice. Hvala dogradonačeliniku gospodinu Alanu Labusu na vjernom odazivu kao i kolegama, prijateljima i suradnicima iz drugih klubova, škola i organizacija. Hvala šarmantnim djevojkama Em Franolić i Antoniji Šuker na vođenju projekcije. Hvala Tomislavu Krištofiću i Domagoju Kudeku na još jednoj zanimljivoj i originalnoj video najavi (pogledajte). A najviše hvala vama, naši članovi, zbog kojih i za koje klub i postoji.

9. 10. 2019.  

U nedjelju, 6. listopada, u prijepodnevnim satima završila je 57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku i to, kako je i red, proglašenjem najboljih filmova. Nagrade su dodijeljene po kategorijama - za animirani, igrani, dokumentarni i radionički film, te tv reportažu i otvorenu kategoriju i to od strane Dječjeg ocjenjivačkog suda te Stručnog ocjenjivačkog suda. I da ne duljimo, evo nagrada: Nije svako zlo za zlo - prva nagrada za animirani film dječjeg žirija; Bura - treća nagrada za radionički film dječjeg žirija; Avanture maloga Juju - prva nagrada za radionički film dječjeg žirija. I to je to. Od Stručnog ocjenjivačkog žirija nismo dobili ništa. Ali, kao što su rekli, više puta, svi smo mi pobjednici. Ipak, čestitamo autorima i voditeljima nagrađenih filmova.
Sisak se još jednom pokazao kao dobar domaćin i zajedno s HFS-om kao dobar organizator, a i nebo se smilovalo pa je odustalo od najavljene kiše. U skladu s time red je da se zahvalimo nebu, HFS-u i Sisku na četiri prelijepa jesenska dana, druženju i gostoprimstvu koje će nama, i velikima i malima, ostati u lijepom sjećanju. Do idućeg susreta u Malom Lošinju na 58. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

 

 

rujan 2019.

25. 9. 2019.  

7. Animator fest, europski festival animiranog filma djece i mladih završen je 22. rujna ove godine u organizaciji Kulturnog centra "Svetozar Marković" iz Jagodine. U službenom natjecateljskom programu sudjelovali smo sa četiri filma: Godina u prirodi, Bura, The waiting place i Kako si?, s time da je Kako si? osvojio posebno priznanje u kategoriji filmova autora od 15 do 18 godina.
Više o festivalu, uključujući fotografije s festivala i dodjele nagrada možete vidjeti na njihovoj facebook stranici.
Zahvaljujemo se na nagradi i čestitamo svim nagrađenim autorima.

23. 9. 2019.  

FKVKZ ove jeseni puni 24 godine djelovanja. Samu proslavu ćemo održati u srijedu, 9. listopada s već tradicionalnim programom. U 19 sati u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić prvo će biti projekcija izbora filmova nastalih od prošlog rođendana. To neće biti prenaporno, uz nekoliko pozdravnih riječi sve zajedno trebalo bi trajati oko sat vremena. Nakon toga spuštamo se u naš prostor i nastavljamo program uz sokove, hranu i druženje. I to je to. Početak se, dakle, zna, a završetak zavisi o raspoloženju nazočnih. Adresa za oba dijela programa je ista: Trg žrtava fašizma 11, različita je jedino nadmorska visina. Ulaz je slobodan, pokloni nisu obvezni, dress code ležeran, dobrodošlica zagarantirana. Srdačno Vas pozivamo!

18. 9. 2019.  

Film Prvo su došli..., u produkciji polaznika Foto kino video kluba Zaprešić (autori J. Nikolić i J. Skledar, mentorica L. Majnarić) uvršten je u program 11. Festivala prava djece. Film će se prikazati u sklopu besplatne srednjoškolske filmske matineje Mislim, dakle snimam u 22 grada tijekom listopada i studenog. U sklopu matineja Festival prava djece prikazuje izbor dječjeg stvaralaštva filmskih družina i klubova iz cijele Hrvatske, a filmove je selektirao gospodin Boško Picula, filmski kritičar.
Besplatna projekcija će se održati u Zagrebu u srijedu, 23.10. u 12:00 sati, u multipleks kinu Cinestar Novi Zagreb (Avenue Mall). Festival prava djece organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti
Alternator, u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom i kinoprikazivačem Blitz Cinestar. Eto. Čestitke.

17. 9. 2019.  

A iz Vranja dojurila nam je, i to nikako ne puževim korakom, odluka žirija sa 6. svjetskog dječjeg festivala animiranog filma "Zlatni puž" koji je završio ove subote, 14. rujna. Iako u toj odluci niti jedan od nagradnih puževa nije dodijeljen nekom od naših filmova, a podsjetimo se, u konkurenciji bile su animacije Glad, Godina u prirodi, Mica-tica i i Svjetionik, ipak nismo ostali puži golači. Dodijeljena su nam posebna priznanja i to filmu Mica-tica, za dramaturgiju, zatim filmu Svjetionik, za jasno pripovijedanje, te filmu Godina u prirodi, za nevjerojatnu sliku. Zahvaljujemo se žiriju, a svakako i organizatoru festivala Školi animiranog filma Vranje i čestitamo autorima nagrađenih filmova. Spomenimo još kako je na festivalu sudjelovalo ukupno 76 animiranih filmova - 56 u kategoriji "Mali puž" autora do 15 godina starosti, te 20 u kategoriji "Veliki puž" autora od 15 do 19 godina, iz 23 države svijeta. Još samo mala pripomena kako je iz Hrvatske sudjelovalo ukupno devet filmova iz Vanime, ŠAF-a Čakovec, FFVAL-a i nas. Puž - muž, kaži roge van...

16. 9. 2019.  

Posljednjeg, petog dana održavanja 24. filmska revija mladeži i 12. four river film festival u Karlovcu zaključeni su dodjelom nagrada ispod površine slatkovodnog akvarija Aquatika. I da ne duljimo, bilo je i nagrada. Petnaestak članova Žirija mladih dodijelio je nagradu najbolji montažer filmu "koji možda izgleda kao da smo radili animaciju prvi put ali nismo" - Metamorfoze. Stručni ocjenjivački žiri dodijelio je nagradu najbolji nacionalni animirani film animaciji "čija tema na žalost više nije tako aktualna" - Prvo su došli... A šlag na sve je bila posljednja nagrada festivala, jednotjedno sudjelovanje na Prodigy Campu u Seattleu koju je dobila Lucija Petkoviček za svoj film Slijepci. A sad treba, takav je red, zahvaliti svima. Hvala Žiriju mladih, Stručnom ocjenjivačkom žiriju, organizatorima Kinoklubu Karlovac i Hrvatskom filmskom savezu, odnosno Sanji i Kseniji ali i svima ostalima u organizaciji zaslužnim da sve bude super, mamama, tatama... I naravno, čestitke svim nagrađenim autorima. Mi zadovoljni.

2. 9. 2019.  

Već nekoliko godina sudjelujemo na međunarodnom festivalu animiranih filmova djece i mladih Anim!Arte - International Student Animation Festival of Brazil koji ima nekoliko natjecateljskih kategorija, a nama je najzanimljivija ona International Students MINI u kojoj sudjeluju filmovi autora do 18 godina starosti. Ove godine u toj kategoriji biti će prikazano, u dva programska bloka, ukupno 58 filmova iz 18 država svijeta u kojima je i 11 filmova iz Hrvatske, a 7 od njih je iz FKVKZ-a. I to su: Glad, Upss, Divlje boje, Godina u prirodi, Bura, Mica-tica i Kupid. Kao i uvijek ističemo da su filmovi Glad, Bura i Mica-tica nastali u radionici "Moj film" u organizaciji  Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Ovo petnaesto izdanje festivala održava se u glavnom gradu Brazila, Rio de Janeiru, od 3. do 12. listopada 2019. godine i na njemu će biti prikazano čak 480 animiranih filmova iz 61 zemlje. Čestitamo autorima odabranih filmova.

1. 9. 2019.  

Kao i prijašnjih godina, tridesetog u mjesecu kolovozu gospođe i gospari (uglavnom ipak gospođe) duffovci su izvjesili službene rezultate selekcije svojeg osmog DUFF-a, Dubrovačkog filmskog festivala za djecu i mlade zemalja Mediterana. Na žalost mnogih autora, odabrano je "samo" 68 filmova koji će biti prikazani od 17. do 20. listopada u Kinu Sloboda. I ovo 'na žalost mnogih' nije floskula: DUFF je puno prije svojeg osmog izdanja postao jedan od najprestižnijih festivala ovog karaktera u Hrvatskoj, a bogme i puno dalje od toga. Toliko prestižan da se filmovi već i rade tempirano do roka za prijavu na DUFF. Ako se čudite djeci zbog toga, eto ima i odraslih koji su spremni raditi bilo što samo da budu dio festivala. A dio Dubrovačkog filmskog festivala ove godine će iz Zaprešića biti neki autori i voditelji filmova Moć, U potrazi za izgubljenim blagom, Smetnje i Slijepci. Eto, čestitke njima i svim autorima odabranih filmova. A vama ostalima... ah, znam kako vam je.

 

 

kolovoz 2019.

23. 8. 2019.  

7. Animator fest, europski festival animiranog filma djece i mladih održati će se od 18. do 22. rujna ove godine i spreman je okupiti sve one koji uživaju i cijene umjetnost animacije i slične entuzijaste. A ove godine takvih je bilo čak 1205 iz 77 zemalja od kojih je odabran 71 film u tri natjecateljske kategorije. U prvoj kategoriji su filmovi autora starosti do 15 godina (37 filmova), u drugoj autora od 15 do 18 godina (16 filmova) i u trećoj su filmovi za djecu i mlade (njih 18). U službeni natjecateljski program odabrani su i naši filmovi Godina u prirodi, Bura, The waiting place i Kako si? Prve tri animacije uvrštene su u prvu kategoriju dok je Kako si? uvršten u onu drugu. Festival organizira Kulturni centar "Svetozar Marković" iz Jagodine, grada u središnjoj Srbiji, a osim projekcije filmova u popratnom programu održavaju se radionice, izložbe, koncerti... Čestitke autorima odabranih filmova.

23. 8. 2019.  

Prvi festival održan je 1992. godine pod imenom Berliner Medienfestival, 2003. promijenio je naziv u Jugendmedienfestival da bi 2009. još jednom izmijenio naziv u sadašnji oblik REC-Filmfestival s dvije sekcije: REC for Kids i REC Internationales junges Filmfestival. Dakle, ovaj 28. REC-Filmfestival će se održati u međunarodnom kulturnom centru ufaFabrik Berlin-Tempelhof u trajanju od pet dana, od 18. - 22. rujna, tijekom kojih će se prikazati 79 filmova iz 19 zemalja. Toliko ih je naime odabrano od ukupno prijavljenih 600 filmova iz 35 zemalja i sa zadovoljstvom možemo reći da su nama odabrana dva animirana filma Godina u prirodi i Bura, oba naravno u sekciji REC for Kids. Opet napominjemo kako je film Bura nastao u radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Čestitamo.

22. 8. 2019.  

Zlatni puž festival je animiranih filmova koji organizira ŠAF iz Vranja, a okuplja mlade animatore iz cijelog svijeta. Festival je natjecateljskog karaktera s dvije kategorije prema godinama starosti autora: prva je djece do 15 godina, a druga mladeži od 15 do 19 godina u kojima se dodjeljuje zlatni, srebrni i brončani puž (to su naravno nagrade, a ne pravi puževi) te Grand prix. Festival se održava svake druge godine, odnosno izmjenjuje se s Internacionalnom Dečijom Radionicom Animiranog Filma u gradu Vranje u Južnoj Srbiji. Ove godine 6. Zlatni puž odvija se od 9. do 13. rujna i na njemu će sudjelovati i četiri naša filma: Mica-tica, Glad, Svjetionik i Godina u prirodi, sva četiri u kategoriji autora do 15 godina. Spomenimo kako su filmovi Mica-tica i Glad nastala u radionicama "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Čestitke.

10. 8. 2019.  

Filmašice i filmaši! Već iskusni i možda slavni i oni koji će to tek postati! Tijekom rujna, možete se učlaniti i prijaviti u jednu od osnovnoškolskih ili srednjoškolskih filmskih grupa FKVKZ-a u školskoj godini 2019./20.
Kao i prijašnjih godina pružamo vam mogućnost da napravite svoj igrani, animirani, dokumentarni ili eksperimentalni film i kroz rad naučite sve o tome. Donesite svoje ideje, zamisli i želje, a mi ćemo vam pomoći da one postanu film.
Godišnja članarina je 100 kn, a grupe se održavaju jednom tjedno u dogovorenom terminu.
Prijave, kao i sve daljnje obavijesti, tijekom rujna možete dobiti upitom na e-mail: fkvkz@fkvkz.hr, telefonom 01/4001565 ili na adresi kluba: Trg žrtava fašizma 11, svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 sati. Čekamo vas!

2. 8. 2019.  

Filmovi Svjetionik, Glad, Pravi kokot i Mica-tica uvršteni su u službenu selekciju 5. Filmskog Festivala KRATKA FORMA u kategoriji filmskog stvaralaštva dece i omladine. Sva četiri filma su odabrana u kategoriji djece, sva četiri su animacije, a tri od njih su nastala u radionicama "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Ovaj festival održava se svake druge godine u Gornjem Milanovcu, Republici Srbiji i međunarodnog je karaktera. Festival svojim programom njeguje i promovira umjetničke vrijednosti suvremenog srpskog i međunarodnog kratkometražnog filmskog stvaralaštva i umjetnosti. Ove godine održava se od 25. rujna do 2. listopada u Kulturnom centru Gornji Milanovac. Dolje možete vidjeti cijelu selekciju u navedenoj kategoriji. Čestitke autorima!

2. 8. 2019.  

I nekoliko vijesti vezanih uz KUC Travno. Pažljiviji pratitelji vijesti iz FKVKZ-a vjerojatno su zamijetili kako unatrag nekoliko godina u sklopu njihovog otvorenog filmskog festivala OFF TRAVNO sudjelujemo, uz ŠAF Čakovec, s jednosatnim blokom naših filmova. Tako je bilo i ove godine, točnije 5. srpnja, te je velika i mala publika imala priliku vidjeti na prvoj projekciji ovogodišnjeg OFF-a izbor iz naše recentne produkcije, poimenice filmove Avanture maloga Juju, Zgode i nezgode malog patuljka, Metamorfoze, U potrazi za zakopanim blagom, Moć, Ne tipkaj dok hodaš, Kako je Potjeh tražio istinu, Joža i njegova buča, Godina u prirodi i Bura.
A na 52. izdanju međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF, kojeg je organizator također KUC Travno, biti će još jedna projekcija filmova FKVKZ-a. Filmovi će biti prikazani u sklopu programa "Lutke na velikom platnu" (Puppets on the big screen), u sklopu popratnih programa "I to je 52 Pif", a riječ je o 14 animiranih filmova snimljenih u tehnici stop animacije lutki. Filmovi su nastali u rasponu unatrag petnaestak godina i odabrani su kao prikaz različitih načina izrade lutki i njihove animacije. Filmovi su: Misija, 2015., Mađioničar, 2016., Hermit, 2013., Fotosafari, 2009., Derbi, 2007., Čovjek koji je smrskao kip, 2007., Baj baj prašina, 2012., 1000 ždralova, 2011., 100 posto jabuka, 2012., Zeka peka, 2016., Žablji zbor, 2010., Dječak koji je tražio sreću, 2014., Crvuljak, 2002., Ajmo nekud, 2016.
Vjerujemo kako će i ovdje publika naći nešto zanimljivo i zabavno za vidjeti. 52. PIF održava se od 13. do 19. rujna 2019. u Zagrebu.

1. 8. 2019.  

29. srpnja završile su Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici koju već dugi niz godina organizira Hrvatski filmski savez u sklopu svojih obrazovnih programa. Ove godine na njoj, u radionici animiranog filma, sudjelovao je Dominik Golubić, jedan od autora filma Pravi kokot koji je na prošlogodišnjoj, 56. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece osvojio prvu nagradu za stručnog žirija za radionički film i time zaslužio mjesto u Kraljevici. Radionice su trajale 7 dana, od 22. do 29. srpnja u Nacionalnom centru tehničke kulture.
Više fotografija iz Kraljevice možete vidjeti u albumu Filmske radionice za djecu i mladež - Kraljevica 2019 na facebook stranici HFS-a, a poznavajući ekipu iz Kraljevice, vjerujemo da je bilo i luđe nego što se to na fotografijama vidi.

 

 

srpanj 2019.

26. 7. 2019.  

DYTIATKO je vjerojatno abrevijacija od "Міжнародний дитячий медіафестиваль" na ukrajinskom jeziku što bi značilo u prijevodu International Children’s Media Festival. Ove godine održava se jedanaesti puta i ima se svakako čime pohvaliti: čak 1259 učesnika iz 98 zemalja svijeta prijavilo je točno 1498 filmova u kategorijama za najbolji igrani, animirani, dokumentarni, tv program i glazbeni video dječjih autora, te za tv program, kratki film, dugometražni film i animirani film za djecu. Najbrojnije prijave bile su u kategoriji najbolji kratki film za djecu, kategoriji u kojoj mi nismo sudjelovali, iz jasnih razloga, ali su nam zato prošla dva filma u drugim kategorijama. U kategoriji najbolji animirani film dječjeg studija primljen je film Glad, nastao u radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici, dok je u kategoriji najbolji igrani film dječjeg studija primljen film Papirko. Festival će se održati od 4. do 7. rujna 2019. u gradu Kharkov u Ukrajini. Čestitke.

12. 7. 2019.  

Ljetne filmske radionice u FKVKZ-u završile su gledanjem (pret)premijere završenog filma osnovnoškolske grupe polaznika. Drugi, onaj srednjoškolaca, još nije završen zbog zahtjevnosti posla pa će se raditi još i tijekom slijedećih mjeseci. Svejedno, mi smo za cukerkomculect otišli na tradicionalni sladoled i onda se lijepo pozdravili i poželjeli jedni drugima lijepe ljetne praznike. Film naziva U Pablovom svijetu je već na Youtubeu, ako netko želi pogledati. Sad i službeno ljetni praznici mogu početi. Juupiiiii!

11. 7. 2019.  

6. srpnja na Tuškancu je opet proslavljen početak ljeta, ili barem filmskog ljeta, posebnim filmskim programom u sklopu kojeg je bila premijera filmova nastalih na radionicama u kinu Tuškanac te, naravno, proglašenje selekcije filmova za 24. Filmsku reviju mladeži i 57. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Da bi se lakše spoznalo koliki je ovo obim posla, ali i koliko je velika stvar imati film na nekoj od revija, evo i statistike.
Na Filmsku reviju mladeži ove godine prijavljen je 221 film od kojih je odabran 41 film u službenu projekciju. Ili, primljeno je 18,55 posto prijavljenih filmova, tj, svaki peti. Selekciju su odradili Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture, filmski kritičar Boško Piculate snimateljica i redateljica Dinka Radonić.
Na reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je također 221 film, ali je odabrano njih 89. Statistički rečeno, odabrano je 40 posto prijavljenih filmova, a odabrale ih su montažerka Marina Andree Škopredateljica Čejen Černić Čanak te Astrid Noxmedijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.
I sad, evo i što je u selekciji s potpisom FKVKZ-a. Za 24. Filmsku reviju mladeži to su: Metamorfoze, Ophelia, Prvo su došli..., Slijepci i Smetnje. U postotcima reklo bi se da je 12 posto filmova na Reviji iz FKVKZ-a, a cjelovit popis primljenih filmova možete vidjeti ovdje.
Za 57. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece: Avanture maloga Juju, Biološki otpad, Bura, Joža i njegova buča, Nije svako zlo za zlo, Nisam kriv, Osjećam se nevidljivo, U potrazi za izgubljenim blagom, Zgode i nezgode malog patuljka. Dakle, 9 filmova ili oko 10 posto primljenih filmova je iz FKVKZ-a, ostalih 90 posto pogledajte ovdje.
Filmska revija mladeži održava se u Karlovcu od 10. do 14. rujna 2019., a Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku od 3. do 6. listopada 2019. i čestitamo svim autorima odabranih filmova na uspjehu. Evo, sad kada znamo što je što i što je gdje, možemo lijepo na ljetovanje. Filmsko, naravno, tražeći nove ideje i smišljajući nove filmove.


2. 7. 2019.  

Open Air FilmFest Weiterstadt , nazvan još i "Woodstockom kratkog filma" održava se uvijek oko blagdana Velike Gospe, i na njemu redovito sudjelujemo s našim filmovima još tamo od 2004. godine, što u glavnom programu na velikom platnu na otvorenom prostoru, a što u posebnim programima u velikom šatoru. Ove godine u program su opet nam uvrštena tri filma, sva tri na programu 10. kolovoza. Godina u prirodi na programu je u filmskom šatoru u 14,30 sati, The waiting place se prikazuje na istom mjestu u 17 sati, a film Mica-tica, nastao u radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije u ZTK-u Križ, će biti prikazan na velikom platnu pod otvorenim nebom i to u 1 sat iza ponoći. Inače, tijekom festivala nekoliko tisuća posjetitelja pohodi projekcije pod velikim šatorom, večernje projekcije na otvorenom, filmske radionice, koncerte, retrospektive, posebne programe za djecu... i to sve već po 43. put u malom gradiću Weiterstadtu pored Frankfurta, od 8. do 12. kolovoza.

2. 7. 2019.  

Ljeto (je bilo) u Zaprešiću. Od 14. do 30. lipnja održan je niz sportskih i zabavnih zbivanja, nazvano Banovanje ili Ljeto u Zaprešiću. Od biciklijade, vintage festivala, trčanja, proslave Ivanja i Petrova, pa do Crtić festa. Crtić fest je održan 29. i 30. lipnja, u subotu i nedjelju u večernjim satima, na trgu Franje Tuđmana. A u nedjelju, u 19 sati prikazan je i izbor naših animiranih filmova namijenjenih mlađoj publici. Nadamo se da je publika uživala u tih sat vremena naših, uglavnom novijih, crtića.

 

 

lipanj 2019.

24. 6. 2019.  

Mica-tica i Dome, slatki dome nagrađeni su na 12. međunarodnom festivalu kratkog filma Corti a ponte 2019 koji je održan od 29. travnja do 11. svibnja u gradovima Ponte San Nicolò te Padova e Legnaro u Italiji. Točnije, Mica-tica nagrađena je s PREMIO GIURIA JUNIOR, žirija sastavljenog od djece dobi 5 godina, a Dome, slatki dome nagrađen je s PREMIO GIURIA SENIOR, žirija odraslih. Uz taj žiri ide i obrazloženje koje prenosimo u cjelosti: Per le immagini nitide e di immediata comprensione; per la colonna sonora, così essenziale ed efficace; per l'attesa e il coinvolgimento creati dall'anticipazione del suono sull'immagine.
Treba još napomenuti kako su oba nagrađena filma nastala na radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije u CTK Križ 2017. i 2018. godine. Čestitke autorima, a popis svih nagrađenih filmova možete vidjeti na stranici festivala.

3. 6. 2019.  

U 11 sati još uvijek sunčanog, nedjeljnog prijepodneva u palači Herzer u Varaždinu proglašeni su nagrađeni filmovi jubilarnog, 10. VAFI-ja. Odnosno, dijela VAFI & RAFI festivala koji prikazuje selekciju filmova čiji su autori djeca i mladi do 18 godina starosti. A u šest natjecateljskih projekcija vidjeli smo 82 filma vrlo šarolikih po načinu animacije, tehnika, sadržaja, likovnosti i svega ostaloga. I u tom moru raznolikosti i kreativnosti, jedna mala nagradica dolepršala je i k nama. Pravi kokot, film nastao na radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije u OŠ Ivana Perkovca u Šenkovcu, dobio je Posebno priznanje žirija u Midi kategoriji. Tako je i to priznanje lijepo zaokružilo četiri lijepa provedena dana u lijepom Varaždinu. Naravno, čestitke svim nagrađenim autorima.

 

 

svibanj 2019.

29. 5. 2019.  

Odmah na početku ljeta, nekih desetak dana nakon završetka nastave, u FKVKZ-u se održavaju Ljetne filmske radionice. Ove godine početak je u srijedu, 26. lipnja, a završetak je predviđen u petak 12. srpnja 2019. godine. 
A što se radi na radionici? E, paaa, snimaju filmovi, naravno! Igrani, animirani, dokumentarni, pa i oni druge vrste. Kao i uvijek do sada, ove radionice održavamo za djecu osnovnoškolske dobi i mladež - srednjoškolce, naše članove, kao i one koji bi željeli postati dio FKVKZ-a.
Prijaviti se možete telefonom, 4001565, na e-mail fkvkz@fkvkz.hr ili doći osobno ovdje u klub.
Radionica započinje 26. 6. u 10,00 sati.

15. 5. 2019.  

2018 Anim!Arte - 14th International Student Animation Festival of Brazil održan je, što je vidljivo iz naslova, prošle godine i to u listopadu i studenom mjesecu u gradovima Rio de Janeiru, São Paulu i São Luísu. Obzirom da će se uskoro otvoriti prijave i za 15. izdanje, objavljen je popis nagrađenih filmova završenog festivala i to službenog žirija te žirija mladih u gotovo dvadeset različitih kategorija i podkategorija. Na tom popisu je i film Dome, slatki dome kojem je dodijeljen "časni spomen". Navedeni film je nastao u radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije u ZTK-u Križ. Čestitke!

13. 5. 2019.  

Super je festival filmova autora tinejđerskih godina, prepun kratkih filmova, predavanja, radionica i zabave. Festival je započeo 2013. godine iz želje tinejđera za svojim mjestom gdje bi prikazivali svoje filmove te susretali ostale vršnjake i njihove filmove. Tako da se ovdje prikazuju samo filmovi srednjoškolaca kojih je ove godine prijavljeno više od 400 iz različitih dijelova svijeta. U selekciju su uvrštena tek 22 filmska ostvarenja među kojima je i animirani film Kako si? Lucije Petkoviček, Karle Anić, Luke Bakonje i Filipa Dučića. Super će se održati između 13. i 16. lipnja u Kinu Eforie u Bukureštu, Rumunjska. Čestitke ekipi.

3. 5. 2019.  

Filmska runda, trodnevna revija kratkih filmova u Osijeku koja se "vrti" od 2016. godine, i u ovom izdanju ima posebnu rundu filmova koje su radili srednjoškolci, tzv. Srednjoškolsku RUNDU. U suradnji s Filmskom revijom mladeži i Four River Film Festivalom iz Karlovca te filmašima iz srednjih škola s područja Osijeka, 23. svibnja 2019. od 19,30 sati odabrani filmovi će se javno prikazati u Tvrđi, staroj jezgri grada u kojoj se nalaze četiri srednje škole. A filmovi su: Desi se - Max Kostelac, FKVK Zaprešić,  Kako si? - Karla Anić, Lucija Petkoviček, Luka Bakonji, Filip Dučić, FKVK Zaprešić, Ritual ispijanja kave - Lucija Strugar, Corpus - Blank_filmski inkubator, Spavači izgubljene svakodnevice - Larisa Šmitran, Brodovi - Rene Rehak, RUN - Laura Herceg, Ema i Lena - Blank_filmski inkubator.
Ova Srednjoškolska RUNDA zarundat će se tjedan dana prije prave Filmske RUNDE, koja se odvija od 31. svibnja do 1. lipnja u osječkom Kazamatu.

 

 

travanj 2019.

25. 4. 2019.  

Od 8. do 12. travnja 2019. održani su drugi Dani medijske pismenosti. U sklopu toga objavljen je i filmski natječaj u organizaciji Agencije za elektroničke medije, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatskog filmskog saveza, s temom "Poštujem sebe i druge u medijima". Na natječaj su prijavljena ukupno 24 filmska uratka u dvije kategorije: osnovnoškolci i srednjoškolci. U kategoriji srednjoškolaca za pobjednika je odabran film Bijeli šum autorica Marije Nikolić i Lucije Majnarić, a kao nagradu osvojile su besplatno sudjelovanje na ovogodišnjoj Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić koja će se održati od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu. Sasvim lijepa i poticajna nagrada za mlade filmašice kojima čestitamo.

23. 4. 2019.  

Jubilarni 10. VAFI (& RAFI) što znači internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin / Rijeka objavio je jučer rezultate selekcije filmova koje su radili djeca i mladi. Za ovu festivalsku kategoriju bilo je prijavljeno 298 filmova iz cijeloga svijeta, a u službenu selekciju odabrano ih je 82 ukupnog trajanja više od 5 sati. Odabrani filmovi će biti prikazani u Varaždinu u šest službenih projekcija i to u tri kategorije prema dobi autora (MINI, MIDI i MAXI) od 31. svibnja do 2. lipnja. Drugi dio festivala, RAFI, prikazuje animirane filmove za djecu i mlade odraslih autora i on se odvija u Rijeci. Festival organiziraju Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Art-kino iz Rijeke, a ovogodišnja zemlja partner festivala je Kanada. I, na kraju, naši filmovi u službenoj selekciji festivala:
Kupid, Glad, Mica-tica, Pravi kokot, Kako si?, Upssss. Čestitke autorima.

17. 4. 2019.  

Još jedna nagrada dodijeljena nam je na nedavno održanom 7. FIFES-u - filmskom festivalu smijeha kojeg su organizirali Udruga FFVAL (Juniorski dio) i Udruga MISTIČNA BIĆA (Seniorski dio). Film Mica-tica osvojio je 2. nagradu u kategoriji Junior (od 13 do 17 godina). Podsjetimo kako je ovaj film nastao na radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije u CTK-u Križ. Čestitke autorima ovog filma kao i autorima svih nagrađenih filmova. Naravno, zahvaljujemo i organizatorima festivala.

15. 4. 2019.  

Poštom nam je stigla i naša nagradna klapa s filmskog festivala ZOOM.13 koji je završio 22. ožujka 2019. u Pionirskom domu u Ljubljani. Nagrađeni film je Mica-tica, nastao na radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije u CTK-u Križ, a nagrađen je uz obrazloženje (op.a.- slijedi neautorizirani, slobodni prijevod sa slovenskog jezika): "Jednostavna, ali učinkovita likovna izvedba u kombinaciji tekstila, vune i kolaža podupire simpatičnu i zabavnu zgodu koja završava s moralnom poukom. Uvjerljiv karakter mačka s genijalnom idejom kako uloviti ptičji plijen, nostalgično priziva pomisao na Toma i Jerryja."
Mi nismo uspjeli otići na festival pa se ovim putem zahvaljujemo i preporučamo za ubuduće.

11. 4. 2019.  

U petak, 12. travnja u kinu Tuškanac održava se 7. FIFES - filmski festival smijeha kojeg organiziraju Udruga FFVAL (Juniorski dio) i Udruga MISTIČNA BIĆA (Seniorski dio). Namjera festivala je poticanje i promoviranje ljudske vedrine, radosti i smijeha, kao važnom čimbeniku stanja ljudskog duha. A pridonijetii toj namjeri pokušati će i tri naša filma: Čekaonica, Pravi kokot i Mica-tica. Posljednja dva su nastala na radionicama "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije u OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec i CTK-u Križ. Naši filmovi će biti prikazani u juniorskoj selekciji koja je na programu u 11 sati, dok su seniori na rasporedu u 14 sati, ali tu nema naših filmova. Na obje projekcije ulaz je besplatan.

10. 4. 2019.  

Eto, jučer je održana projekcija filmova u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića gdje je pristigla publika mogla vidjeti 17 odabranih filmova iz naše produkcije u ukupnom trajanju od 50 minuta. Prikazani su filmovi Godina u prirodi, Vrt, Dome,slatki dome, Domaća zadaća, Kako si?, Zaljubljen, The Waiting place, Pravi kokot, Kupid, Smetnje, Glad, Djed Mraz, Nisam kriv, Čekaonica, IQ, Mica-tica, te kao premijera animirani film Avanture maloga Ju Ju nastao u radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije s djecom iz OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić. Zahvaljujemo se Gradskoj knjižnici na ukazanom gostoprimstvu i preporučamo se i za ubuduće. Kratko izviješće s projekcije možete vidjeti u prilogu sveprisutne Televizije Zapad na poveznici: https://youtu.be/tN7d4mZUuEU?t=245

 

 

ožujak 2019.

22. 3. 2019.  

U Pionirskom domu, Centru za kulturu mladih, u Ljubljani po 13. put održava se međunarodni festival za djecu i mlade ZOOM. Festival je započeo 20. ožujka, a završio danas u 18 sati dodjelom nagrada. U srijedu su održane projekcije dječjih filmova u slovenskoj i međunarodnoj konkurenciji, dok su projekcije filmova mladih održane u četvrtak. U dječjoj selekciji autora do 14 godina starosti sudjelovali smo s tri animirana filma: Glad, Mica-tica i Godina u prirodi, dok je u selekciji mladih autora do 19 godina starosti prikazan je film Disbalans. Ovo je lijep uspjeh uzimajući u obzir da je ukupno bilo prijavljeno oko 500 filmova u međunarodnoj i slovenskoj konkurenciji. A još ljepši uspjeh ostvario je film Mica-tica koji je proglašen najboljim dječjim filmom u međunarodnoj konkurenciji. Filmovi Mica-tica i Glad snimljeni su na radionicama "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije u CTK Križ i OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica. Čestitke svim autorima.

20. 3. 2019.  

Gradska knjižnica Ante Kovačića, Zaprešić organizira projekciju naših filmova autora djece i mladeži. Svi zainteresirani moći će pogledati dvadesetak animiranih, dokumentarnih i igranih filmova nastalih u posljednjih godinu - dvije u produkciji FKVK-a Zaprešić i to sve potpuno besplatno, u utorak, 9. travnja 2019. godine u 18,00 sati. U knjižnici. Dođite, dakle, na ovaj filmski susret mladih filmaša sa širim gledateljstvom u najčitanijem prostoru grada. Utorak, 9. travnja 2019. godine u 18,00 sati.

15. 3. 2019.  

12. međunarodni festival kratkog filma Corti a ponte 2019 ima i međunarodnu sekciju posvećenu filmovima djece i mladih pod nazivom 3.20. Ova selekcija podijeljena je dalje na dobne kategorije za koje je namijenjena; 3-7 godina, 8-13 i 14-20 godina. U prvoj skupini u program je selektiran film Mica-tica kojeg će prikazati 3. svibnja u kinu Porto Astra u Padovi, u Italiji, te 9. svibnja u gradskoj dvorani u Ponte San Nicolo, isto u Italiji. U idućoj dobnoj skupini odabrali su film Dome, slatki dome koji će se prikazivati 29. travnja u Aula Magna Pentagono u Legnaro, Italija, 2. svibnja u kinu Porto Astra u Padovi i 8. svibnja u gradskoj dvorani u Ponte San Nicolo, sve u Italiji. I, u posljednjoj dobnoj skupini odabran je film Disbalans koji će biti prikazan 6. svibnja u Auditorium of the Liceo Artistico "Modigliani" Umjetničke škole u Padovi. U Italiji. Na projekcijama sekcije 3.20 biti će prikazano više od 60 filmova iz 48 različitih zemalja i to ispred oko 2500 gledatelja različite dobi. Čestitke autorima.

14. 3. 2019.  

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb održava se od 3. do 8. lipnja 2019. i ove godine je natjecateljski program sastavljen od kratkometražnih filmova. S ponosom ističemo kako je u konkurenciji Natjecanje studentskog filma te u konkurenciji Natjecanje hrvatskog filma uvršten i film Izvan sebe (Spaced out) naše članice Stelle Hartman nastao u produkciji ALU Zagreb, odsjeka za animirani film i nove medije. Njezin film je jedan od samo dva odabrana filma iz Hrvatske u studentskoj konkurenciji, dok se u konkurenciji hrvatskog filma pojavljuje u društvu mnogih renomiranih imena hrvatske animacije. Čestitamo Stella!

12. 3. 2019.  

Radionice "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije nastavljaju se tijekom ožujka pa su redom održane s učenicima Osnovne škole Antuna Augustinčića, Zaprešić, u subotu 2. ožujka, teslijedeće subote u Osnovnoj školi Eugena Kumičića, Velika Gorica. U radionicama sudjelovalo je po desetak polaznika koji su tijekom šest sati, koliko je trajao posao, snimili materijale za animirane filmove. Filmovi naslova Avanture maloga Juju i Bura sada su u postupku montaže, a kada jednom budu gotovi moći će se vidjeti na našim stranicama. Do tada evo tek nekoliko slikica iz filmova. Iduće subote održava se još jedna radionica, ovoga puta u Ivanić Gradu u OŠ Stjepana Basaričeka.

 

 

veljača 2019.

15. 2. 2019.  

U suorganizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog filmskog saveza, uz obilježavanje Svjetskog dana  zdravlja, u Zagrebu se 6. travnja 2019. godine održava trinaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, a od 5. do 7. travnja 2019. godine i deveti Dječji filmski kamp. Na susretima Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Na trinaestom susretu Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, u subotu, 6.  travnja, bit će prikazan ovogodišnji odabir od 10 dječjih filmova u ukupnom trajanju 59 minuta i 41 sekunde, a 2 minute i 9 sekundi tog trajanja zauzeo je film Glad nastao na filmskoj radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i to u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici. Čestitke autorima, u zdravom tijelu zdrav duh!

15. 2. 2019.  

OUR FEST je međunarodni festival "stop motion" animacije koji se održava u Buenos Airesu, glavnom gradu Argentine, državi u Južnoj Americi. Festival je ove godine u svojem drugom izdanju u kojem će, osim stop motion animacija, biti i konferencija, radionica, izložbi, međunarodnih gostiju i predavača, sve u svrhu promocije filmskog stvaralaštva velike artističke vrijednosti. A kad smo već spomenuli sve to, filmovi Lice i Dome, slatki dome uvršteni su u službenu selekciju festivala u kategoriji Best short "future animator". Svi odabrani filmovi prikazati će se u Haroldo Conti Cultural Center of Memory of the city of Buenos Aires od 20. do 23. ožujka ove godine. Eto, čestitke autorima.

12. 2. 2019.  

U subotu, 2. veljače ugostili smo mlade filmaše i njihove voditelje iz Foto-film-video amateri Luka, iz Luke. Povod je bila još jedna radionica "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije koja je ovaj put održana "na domaćem terenu", u našem prostoru. Snimljen je animirani film pod nazivom Crna prognoza te vjerujemo kako su polaznici uživali u radu, a ponešto i naučili.

 

 

siječanj 2019.

31. 1. 2019.  

Pisali smo već o Fresh Film Festivalu koji se održao u ožujku prošle godine u gradu Limericku, Irska.
Tom prilikom prikazan je naš film Odljev mozgova u sklopu međunarodnog programa kratkih filmova. Međutim, oni imaju i drugi natjecateljski program "You Judge It" u kojem djeca i mladi Irske u školama gledaju vršnjačke filmove tijekom godine te biraju po dva, po njihovom sudu, najbolja filma. Svi odabiri se zatim zbrajaju i proglašavaju najbolji. Pa su nam poslali "You Judge It Peer Panel Award" za film Putovanje s riječima kako se nadaju da "...kada ga vidite na zidu da će vas podsjetiti kako su irska djeca i mladi voljela vaš film."
Eto, baš lijepo je znati.

1. 1. 2019.  

Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretnu i uspješnu 2019. godinu.