fkvkz

Vijesti iz 2016.

prosinac 2016.

18. 12. 2016.  

traka

Bilo je pravo zadovoljstvo vidjeti na okupu toliko dragih čanica i članova. I onih velikih, i onih malo manje velikih. I onih malih, i onih koji i nisu više tako mali.
Uglavnom, oni veliki su prvo riješili one ozbiljne poslove, dizanje ruku i slične stvari. A onda su svi zajedno, i veliki i mali, i malo manje mali i malo manje veliki, prionuli onim stvarno ozbiljnim poslovima - popili sokove, okitili jelku, pa popili još malo sokova, ponešto i pojeli, popili cijeli demižon sokova, razgovarali, prolili nešto sokova, brisali podove... i tako to. Kako to već mora biti. I bilo je lijepo.

9. 12. 2016.  

traka

Pozivamo sve članove i prijatelje kluba na već tradicionalno kićenje božićnog drvca u FKVKZ-u.
Htjeli bi iskoristiti ovu veselu priliku za druženje, zabavu i uvod u blagdansko ozračje uz piće i grickalice, a početak bi bio u petak, 16. 12. 2016. u 19,00 sati.
Bilo bi nam izuzetno drago da se okupimo u što većem broju.

f
9. 12. 2016.  

skup

Pozivamo sve članove na redovitu skupštinu Foto kino video kluba Zaprešić koja će se održati u petak, 16. 12. 2016. u 18,00 sati. Nakon skupštine slijedi druženje uz piće i grickalice te kićenje božićnog drvca.
Bilo bi nam izuzetno drago da se okupimo u što većem broju.

f
5. 12. 2016.  

skup

Prva filmska radionica "Moj film" u ovoj sezoni, a koje organizira Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, održana je ove subote, 3. 12. u OŠ Pavao Belas u Brdovcu. Radio se animirani film, a tema je bila u skladu s godišnjim dobom i dolazećim blagdanima - posjet Djeda Božićnjaka. Zahvaljujemo školi i prof. Josipu Kišiću na sudjelovanju i naročito devetero polaznika radionice koji su bili vrijedni i marljivi.

f

 

 

studeni 2016.

24. 11. 2016.  

Po 12. put u organizaciji Autorskog studia ffv održava se Revija jednominutnog filma koja prikazuje filmove do trajanja do 240 sekundi. I ove godine i mi sudjelujemo s nešto naših uradaka, točnije s filmovima Ajmo nekud, Aport, Čežnja, Dogovor, Eko, Kesteni, Labirint, Mađioničar, Mrak film, Timeline i Zeka peka. U nešto ranijem terminu od prošle godine, 25. studenog, Revija se održava na istom mjestu - Kino dvorani Za-Te Plus, Trg žrtava fašizma 14 u Zagrebu s početkom u 20,00 sati. Naravno, svi posjetitelji su dobrodošli, ulaz je besplatan pa dođite nešto ranije jer se uvijek traži mjesto više.

f
11. 11. 2016.  

traka

I ovih zimskih školskih praznika u FKVKZ-u će se održati filmske radionice za srednjoškolce i za osnovnoškolce.
Početak zimskih filmskih radionica je 28. 12. 2016. u 9,00 sati i traju sve do 11. siječnja 2017. godine.
Prijaviti se besplatno ili potražiti dodatne informacije možete telefonom na broj 01/4001565, mailom na fkvkz(at)fkvkz.hr ili osobno u klubu na adresi Trg žrtava fašizma 11 svakog radnog dana od 8,30 do 15,30 sati. Radionica je namijenjena našim članovima ali i svim zainteresiranim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, bez obzira na prethodno iskustvo u stvaranju filmova. Dakle, ako vam ideja o snimanju filma tijekom zimskih praznika zvuči zanimljivo, svakako se prijavite čim prije jer je broj mjesta ograničen.

f

 

 

listopad 2016.

26. 10. 2016.  

traka

19.  Olympia International Film Festival for Children and Young People i 16. European Meeting of Young Peoples’ Audiovisual Creation - Camera Zizanio održati će se od 3. do 10. prosinca 2016. godine u malom gradiću zvanom Pyrgos, na poluotoku Peleponez u Grčkoj. I ove godine naši filmovi uvršteni su u selekciju dijela festivala posvećenom filmskom stvaralaštvu djece i mladih, pa će tako na Camera Zizanio biti prikazani slijedeći naslovi: Ajmo nekud (Lucija Majnarić, Marija Nikolić), Eko (Jurica Nikolić), Labirint (Andrej Cirkveni), Zeka peka(Marta Bregeš, Lucija Majnarić, Marija Nikolić), Misija (radionički film u organizaciji ZTK Zagrebačke županije) i Navis (Stella Hartman). Čestitke autorima!

f
24. 10. 2016.  

5. Dubrovnik film festival - festival filma djece i mladeži zemalja Mediterana- DUFF je završio! Film Ja san rojen da mi (ne) bude lipo nastao na radionici u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije dobio je Nagradu dječjeg žirija, što je lijepo zaokružilo cijeli ugođaj ovog petog DUFF-a. Šesti DUFF će biti, ah, u otprilike u isto vrijeme i već su okvirno dogovoreni sadržaji: žičarom do Srđa, kava na Stradunu, šetnja po gradskim zidinama, fotografiranje kod Orlandova stupa, projekcije u Luži, izlet na Lokrum. Manje-više, sve isto kao i ove godine. Domaćini se, naravno, uvijek boje da će gostima s takvim rasponom sadržaja postati dosadno u Gradu, ali, ajde, mi nećemo prigovarati, podnijeti ćemo to stoički jer su nam jako dragi. Sad ostaje samo mala formalnost kao što je snimiti dobar film.

24. 10. 2016.  

traka

17. listopada 2016. godine u Srednjoj školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok za učenike škole održana je tribina o fotografiji. Predavač je bio Igor Nobilo, a tema je bila o autorskim pravima, tj, koja su to autorska prava fotografa i u kojim slučajevima se mogu primijeniti. Ista tribina održana je prošle godine u prostoru FKVKZ-a, a ovom prilikom ova zanimljiva tema predočena je i srednjoškolcima - budućim fotografima. Projekat je pokrenuo i organizirao (a usput i fotografirao) Marin Vajdić.

18. 10. 2016.  

I tako, bili mi i na DOKUart-u u Bjelovaru. I kako je bilo? Pa, eto, lijep, sunčan jesenski dan, divlji kesteni kotrljaju se pod nogama, seoske žene u nošnjama kod štandova u Parku, a mi nogu pred nogu polako prema kinu Kulturnog i multimedijalnog centra. A u kinu nas čeka projekcija od osam odabranih filmova, a čeka nas bogme i nagrada za Janka. I to prva nagrada. I kako je bilo? Pa, super!
Hvala organizatorima na svemu, Damiru, Denisu i Damiru na nagradi i Tihani na fotkama. I čestitke svim autorima nagrađenih filmova! A to su, uz prvonagrađenog Janka, treća Karlina zlatna ribica OŠ Ivanovec, druga Adela OŠ Katarine Zrinske, Donji Kukuruzari, te Grand Prix Naša Seve OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica. Bravo svima!
13. 10. 2016.  

traka

U kišom okupanoj večeri, u ne baš prepunoj dvorani POU Zaprešić okupio se ipak dovoljan broj članova, prijatelja i entuzijasta koji su mogli pogledati punih 58 minuta ovogodišnje produkcije naših filmova, a nakon toga još i više vremena provesti u druženju u prostoru kluba. Zahvaljujemo se dogradonačelniku, gospodinu Alanu Labusu na upućenim lijepim riječima, Tomislavu i Domagoju na izradi promotivnog videa, Moreni na profesionalno odrađenom voditeljskom poslu, Marinu na fotografijama, a ponajviše svima vama koji ste prisustvovali ovom našem zbivanju.

10. 10. 2016.  

traka

U subotu vratili smo se iz Makarske sa četverodnevnog boravka na 54. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i red bi bio da se prvo zahvalimo. Eto, hvala Hrvatskom filmskom savezu, Udruzi DokuMa i svim pojedincima uključenima na organizaciji revije, hvala gradu Makarskoj na gostoprimstvu, a hvala i selekcijskoj komisiji na odabiru 14 filmova iz FKVKZ-a i filmske družine "Jazavci". Posebno hvala stručnom žiriju na dodijeljenih pet nagrada i, na kraju, hvala svima na druženju ova četiri dana. A onih pet nagrada koje smo spomenuli malo prije su prva nagrada za film Svako jutro u otvorenoj kategoriji, treća nagrada za Pomirenje u kategoriji igranog filma te posebno priznanje za Mrak film u istoj kategoriji, zatim prva nagrada za film Kesteni i druga nagrada za film Plavi i rozi u kategoriji animiranog filma.
Još jednom hvala svima i vidimo se iduće godine u Sisku na 55. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.


f
4. 10. 2016.  

traka

Prije 21 godinu, koji dan više-manje, osnovan je grad Zaprešić. Prije 21 godinu, koji dan manje-više, osnovan je i FKVKZ tako da, naš grad i mi, slavimo zajedničke rođendane. I dok je grad iz godine u godinu sve ozbiljniji, urbaniji, pravi mali grad, mi smo, čini nam se, i dalje jednako djetinjasti pa se i dalje najviše veselimo dječjim filmovima.
Stoga Vas pozivamo na projekciju izbora filmova iz godišnje produkcije našega kluba u ponedjeljak, 10. listopada 2016. u 19 sati u Velikoj dvorani POU Zaprešić, Trg žrtava fašizma 11.
Nakon šezdesetak minuta filmova slijedi neformalno druženje u klubu, kravata i večernja toaleta nije obvezna. Dođite.

f

 

 

rujan 2016.

27. 9. 2016.  

traka

Javlja nam Luka Klapan kako je njegov film Naš kruh prikazan na West Herzegowina Fest No. 14 i to 28. 7. 2016. Ovaj festival održava se u Širokom Brijegu u Borku uz rijeku Lišticu, a osim filmskog programa ima i bogati glazbeni program. Luka je već sudjelovao na ovom festivalu i prošle godine s filmom Prijatelji, a svoje dojmove s ovog trodnevnog fes(š)tanja će nam prenijeti, nadamo se, prilikom skorog susreta.

f
27. 9. 2016.  

Fotografije (snimio Marin Vajdić) s otvorenja X-posure 6, izložbe fotografija članova FKVKZ-a. Zahvaljujemo svima koji su prisustvovali otvorenju, kao i onima koji će naknadno posjetiti Galeriju Razvid i razgledati postav.

26. 9. 2016.  

Festival o pravima djece priređuje Ured UNICEF-a za Hrvatsku i ove godine, po osmi puta, i održava se u Cinestar kinima širom Hrvatske i još u nekim kinima uz to. Što se Zagreba tiče projekcije su u Cinestar kinu u Avenue Mall-u 11. i 12. listopada, točno u podne, s time da prvi dan je projekcija filmova dječjeg stvaralaštva, a drugi dan filmova mladeži. Naglasak Festivala o pravima djece je "pravo na izražavanje, sudjelovanje, dostupnost svih kulturnih sadržaja svima, zajedništvo i jednakost" a u sklopu njega prikazati će se i naši filmovi Eko, u projekciji filmova djece, i Navis u projekciji filmova mladeži. Projekcije su besplatne.

26. 9. 2016.  

U organizaciji HFS-a od 20. do 24. rujna hrvatska delegacija sudjelovala je na Konferenciji o filmskom stvaralaštvu mladih i filmskom festivalu za mlade Wicked Wales. U Walesu. U Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. Kao dio te delegacije bila je i naša članica Marija Nikolić kao predstavnica filma Z Z Zmaj nagrađenog na Reviji filmskog stvaralaštva mladeži u Karlovcu, a u društvu predstavnika drugih nagrađenih filmova, klubova, družina i HFS-a.
I dok čekamo da nam Marija prenese dojmove oči u oči možemo pročitati "službeno" izviješće na stranicama HFS-a o tome kako je bilo.
23. 9. 2016.  

Prikazivanje 70-tak izvanrednih kratkih filmova do 20 minuta, autora između 10 i 26 godina, odabranih između 500 prijavljenih naslova sa svih kontinenata - to je YOUKI, austrijski najveći "up-and-coming" medijski festival s međunarodnom orjentacijom. Osim toga, YOUKI okuplja različite inicijative: radionice teorije i prakse u filmu, tiskovine, radio i internet, vođene posebne programe, umjetničke projekte uključujući intervencije u urbanim prostorima, kao i koncerte, partije i još više toga. Eto, tako se hvale oni, a sad da se pohvalimo i mi. Filmovi Z Z Zmaj, Navis, Zeka peka, Misija (film s radionice ZTKZŽ) i Dogovor brdovečke filmske skupine Jazavci su uvršteni u ovogodišnji program ove izvrsnosti.
22. - 26. studeni 2016. u Welsu, Gornja Austrija.
16. 9. 2016.  

Po šesti puta u vašem gradu izložba fotografija članova FKVK-a Zaprešić će se dogoditi u Galeriji Razvid Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću. Kažemo da će se dogoditi jer je to upravo tako, dogoditi će se kao što se događaju sve velike stvari od početka Svemira: Veliki prasak, veliki potres, veliki brat, Aleksandar Veliki, velike boginje... iznenada i neočekivano.
23. rujna tako će svoje fotografije izložiti Goga Sermek, Damir Kosir, Tomislav Krištofić i Domagoj Kudek te vas pozivamo na svečano otvorenje u 19 sati. I ne brinite, neće biti ništa dramatično niti riskantno po život. Tek tridesetak fotografija na zidu.
12. 9. 2016.  

21. filmska revija mladeži i deseta održana u Karlovcu završila je u subotu dodjelom nagrada i svečanom završnom ceremonijom. U našem klubu stoji još jedna festivalska boca, ove godine osvojila ju je Stella Hartman s filmom Navis kao najboljim animiranim filmom u nacionalnoj konkurenciji. Boca stoji u našoj vitrini, a u sjećanju zaprešićkih sudionika stoji vjerojatno više toga: "Najbolji festival, najbolja organizacija i inspirativna ekipa od koje su uvijek nešto novo nauči." - rekla je Morena. Luciji je bila "odlična atmosfera, pre dobro društvo." A Marta je izjavila: "Ljubav, sreća, Karlovac!" o.O
Do iduće godine. So long and thanks for all the fish! E da, i za fotke ukr..., posuđene s fejsa.

2. 9. 2016.  

Film Janko autorica Lucije Petkoviček, Jane Patafta i Karle Anić, nagrađen je i odabran za prikazivanje na projekciji Malog DOKUarta 14.10.2016. u 12 sati u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar. DOKUart je festival profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU te država u susjedstvu RH koji se održava svake godine u Bjelovaru, a pokrenut je prije deset godina. Pored glavnog, DOKUart ima i program Mali DOKUart kojeg čine dokumentarci osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske. Na projekciji 14. 10. biti će prikazano 8 dokumentaraca osnovnoškolaca od ukupno 40 prijavljenih. Lijepo i hvala.
2. 9. 2016.  

Trideset i treći The Chicago International Children's Film Festival održava se ove godine od 28. listopada do 6. studenog s programima u Facets Cinema (1517 W. Fullerton Ave), Lincoln parku i još nekoliko mjesta u Chicagu, naravno. CICFF je jedan od najvećih festivala za djecu i mladež u svijetu, a najveći takve vrste u SAD-u. Tako kažu. Svake godine prikazuju više od 250 filmova iz preko 40 zemalja. Osim projekcija filmova festival uključuje "Q&A" s autorima filmova, filmske radionice sa specijalnim gostima, razgovorima "oči u oči" i seminarima. Najvjerojatnije ipak ove godine tamo neće razgovarati, niti "oči u oči" niti bilo kako drugačije, s autorima filma Misija koji je uvršten u ovogodišnju selekciju. Kao što nisu niti prijašnjih godina s autorima naših filmova u programu. Jer Amerika je zemlja daleka.
1. 9. 2016.  

Uno Port Art Films, zvan još i UPAF ("oo-puff") je ljetna projekcija i mini alternativni filmski festival koji se održava gotovo svake godine u mjestu Uno Port, u gradu Tamano, Okayama, Japan. Prikazuju najbolje nezavisne filmove te neizostavne klasike iz cijelog svijeta, rijetko dostupne u Japanu. Večernje projekcije se održavaju na lukobranu pod zvjezdanim nebom, s mirnim morem Seto Inlanda kao pozadinom.
Ekipi iz programskog odbora svidio se film Z Z Zmaj te su nas zamolili da ga uvrste u ovogodišnji program koji je formiran oko okvirne teme "Život, umjetnost, filmovi". Festival je održan od 19. do 22. kolovoza i nadamo se da je publika uživala i u Z Z Zmaju pod zvjezdanim nebom. Kao zahvalu za sudjelovanje na festivalu, autorice filma, Lucija i Marija, dobile su svaka po jednu festivalsku majicu. Sweeeeet.

 

 

kolovoz 2016.

30. 8. 2016.  

5. Dubrovnik film festival - festival filma djece i mladeži zemalja Mediterana popularno zvan još i DUFF objavio je popis odabranih filmova koji će biti prikazani od 20. do 23. listopada 2016. godine u Dubrovniku. Selekcijski žiri izdvojio je 82 od svih prijavljenih filmova, a koji su razvrstani po kategorijama: 38 filmova djece do 15 godina, 31 film mladeži od 16 do 20 godina i 13 filmova u otvorenoj kategoriji.
Janko, Ja san rojen da mi (ne) bude lipo, Misija, Očekivanja vs. stvarnost i Navis filmovi su s adrese FKVKZ-a koji su se našli u društvu izabranih, a (neki) njihovi autori će se družiti u Dubrovniku. Isto u društvu izabranih.
11. 8. 2016.  

Tijekom rujna, možete se učlaniti i prijaviti u jednu od osnovnoškolskih ili srednjoškolskih videogrupa FKVKZ-a u školskoj godini 2016./17.
Kao i prijašnjih godina pružamo vam mogućnost da napravite svoj igrani, animirani, dokumentarni ili eksperimentalni film i kroz rad naučite sve o tome.
Donesite svoje ideje, zamisli i želje, a mi ćemo vam pomoći da one postanu film.
Godišnja članarina je 100 kn, a grupe se održavaju jednom tjedno u dogovorenom terminu.
Prijave, kao i sve daljnje obavijesti, možete dobiti na adresi kluba, Trg žrtava fašizma 11, telefonom 01/4001565 ili upitom na e-mail: fkvkz(at)fkvkz.hr svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 sati.

 

 

srpanj 2016.

6. 7. 2016.  

Juilarni, četrdeseti Open-Air Filmfest Weiterstadt, kao i uvijek održava se oko blagdana Velike Gospe u, kao i uvijek malom gradiću Weiterstadt pored Frankfurta i u programu su, ne baš kao i uvijek, ali kao i unatrag desetak godina, i naši filmovi. Ove godine riječ je o dvije animacije, Zeka peka i Navis, koji će biti na programu u subotu, 13. kolovoza.
Kao i uvijek, projekcije pod velikim šatorom, večernje projekcije na otvorenom, filmske radionice, živa glazba, retrospektive, posebni programi za djecu... sve to od 11. do 15. kolovoza 2016.
I, kao i uvijek, tradicionalni mini golf. Tko je bio, zna o čemu se radi...

 

 

lipanj 2016.

30. 6. 2016.  

Film Ulov primljen je u Kids Program 7. izdanja Anibar Animation Festivala. Ovogodišnji program sadrži oko 250 animiranih filmova, radionice, predavanja, debate, prezentacije i razgovore o filmovima i s autorima koji će se održavati danju, a noću se na Anibar Nights se partija. Sve to odigrava se od 15. do 21. kolovoza 2016. godine u Peji, tj, Peći u Republici Kosovu. Čestitke autorima. Kraj.
21. 6. 2016.  

Festival TÝKÁ SE TO TAKÉ TEBE (TSTTT) odnosno na engleskom It's up to you too (IUTYT) ili ugrubo prevedeno na naški Tiče se to i tebe (TSTIT) je tematski međunarodni festival amaterskog filma koji izražava ekološke aspekte ljudskog bića u današnjem svijetu. Održava se u češkom gradu Uherské Hradiště, a ovogodišnji, 41. po redu trajao je od 10. do 12. lipnja.
Kako saznajemo putem Interneta, film Ulov je zadovoljio postavljene kriterije te je prikazan kao jedan od 25 odabranih filmova u programu. Čak i više, osvojio je počasnu pohvalu žirija "For a high - value animations visually interpreted a humorous anecdote." Bravo!
20. 6. 2016.  

U subotu, 18. lipnja objavljen je natjecateljski program 54. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Kao što svi znaju, ove godine ona se održava u Makarskoj od 5. do 8. listopada, na kojoj će moći sudjelovati pojedini autori - sretnici čiji su film odabrali montažer Slaven Zečević, filmska kritičarka Diana Nenadić i prof. Josip Krunić. Od 195 prijavljenih filmova odabrali su 83 naslova, a iz Zaprešića to su: Čežnja, Dogovor (OŠ Pavao Belas iz Brdovca), Eko, Janko, Kesteni, Labirint, Lego vs. plastelin, Mađioničar (s radionice u Ivanić Gradu), Modelar, Mrak film, Plavi i rozi, Pomirenje, Serijski fotograf i Svako jutro. Iz OŠ Ljudevita Gaja uvrštena su još dva filma: (Ne)zdravo i Transfuzija ljubavi. Eto, čestitke svim autorima odabranih filmova, vidimo se u Makarskoj.
20. 6. 2016.  

U subotu, 18. lipnja objavljen je natjecateljski program 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala! Za Filmsku reviju mladeži pristigla su 162 filma, dok su za natjecateljski dio programa izabrana 43 filma. Four River Film Festival  je primio čak 432 filma iz cijelog svijeta, a za glavni program odabran je 31 film. Sav taj posao oko odabira filmova odradili su profesorica  Ana Đorđić, filmski kritičar Boško Picula te Stipe Radić. Autori odabranih filmova, barem neki od njih, moći će se družiti u Karlovcu te razmjenjivati iskustva i mišljenja od 6. do 10. rujna, a iz Zaprešića tu mogućnost će imati autori filmova Navis, Aport, Zeka peka, Ema, Ajmo nekud i Timeline nastalih u našem klubu te filma Jeremy iz srednje škole Ban Josip Jelačić.
15. 6. 2016.  

Filmovi Misija i Navis uvršteni su u program 23. festivala OpenEyes Filmfest u Marburgu. To je inače, kako oni sami kažu, jedini redoviti filmski festival između Frankfurta i Kassela s više od dvadesetogodišnjom tradicijom, a koji je posvećen kratkoj formi.
Filmovi se prikazuju tijekom četiri dana u bašti šarmantnog Botaničkog vrta i jedino ograničenje prikazivanja je trajanje, od 30 sekundi do 30 minuta, tako da se tamo mogu vidjeti uratci studenata filmskih akademija, amatera i profesionalaca, s naglaskom na originalnost, različita estetska rješenja i inovativne ideje. Festival traje od 14. do 17. srpnja 2016. godine.
5. 6. 2016.  

Nakon nekoliko vrlo radnih, napetih i produktivnih tjedana kada su se u školi navlačile ocjene, a u klubu užurbano završavao veliki broj filmova, za opuštajuće i bezbrižne ljetne praznike pripremamo vam - još malo rada!
Ljetne filmske radionice u FKVKZ-u započinju u ponedjeljak, 27. lipnja i traju sve do subote 9. srpnja 2016. godine.
Što sve možete raditi na radionici? Snimiti filmove, naravno! Igrane, animirane, dokumentarne, pa i one druge vrste. Možete glumiti, snimati, animirati, montirati ali i još ponešto. Kao i uvijek do sada, ove radionice održavamo za djecu osnovnoškolske dobi, ali i mladež - srednjoškolce, naše članove, kao i one koji bi željeli postati dio FKVKZ-a.
Za jedno od ograničenog broja mjesta u radionici prijaviti se možete telefonom, 4001565, na e-mail fkvkz@fkvkz.hr ili doći osobno ovdje u klub.
Radionica započinje 27. 6. u 10,00 sati.
5. 6. 2016.  

2. lipnja održan je festival The Unprecedented Cinema u estonskom gradu Maardu, a rezultati su objavljeni na stranici festivala. Imamo zadovoljstvo pročitati kako je Zeka peka proglašen najboljim filmom autora do 19 godina, te mu je dodijeljena posebna nagrada. Čestitamo autoricama nagrađenog filma, a čestitamo i autorima ostala tri filma, Navis, Plavi i rozi te Mađioničar, koja su prikazana na festivalu.
Obzirom da nismo bili u mogućnosti otići u Estoniju, prenosimo tek jednu festivalsku fotografiju.

 

 

svibanj 2016.

22. 5. 2016.  

Festival The Unprecedented Cinema ili, po estonski Ennenägematu Film, ili po ruski НЕВИДАННОЕ КИНО, festival je nekomercijalnih filmova svih žanrova koji se održava po 16. put u gradovima Maardu i Tallinn u Estoniji, a koji organizira Studio Meksvideo. Ove godine bilo je prijavljeno 649 filmova iz doslovno svih dijelova svijeta, dok ih je u službeni program uvršteno tek 69, odnosno oko 5 sati programa. Jedan mali djelić programa sačinjavaju i četiri naša filma: Plavi i rozi malo veće skupine autora, Zeka peka Marte, Marije i Lucije, Stellin Navis, te Mađioničar, film nastao na radionici u Ivanić Gradu, a pod pokroviteljstvom ZTK Zagrebačke županije.
Na žalost, do sada nismo bili u mogućnosti i osobno prisustvovati festivalu te vidjeti daleku Estoniju, ali nikad se ne zna... Pepito, Pepito, kad ćemo u hm-hmm-hmmmm...
18. 5. 2016.  

U nedjelju, 15. svibnja vratili smo se iz Lenzinga, gradića u Austriji u kojem se održava 44. Festival of Nations, međunarodni festival kratkih filmova. I dok je prošle godine sjalo sunce i bilo vruće, ove godine bilo je baš lijepo vrijeme... za kišne gliste. Usprkos tome, peteročlana ekipa FKVKZ-a provela je baš ugodan vikend u gornjoj Austriji, pored jezera Attersee. Koliko smo uspješni bili to još ne znamo jer, dok ovo pišem, festival ulazi u svoj posljedji dan trajanja. U svakom slučaju, nama je bilo lijepo, hvala obitelji Gaigg na domaćinstvu, vidimo se opet.

16. 5. 2016.  

12. svibnja 2016. godine u Ivanić Gradu dodijeljene su Nagrade tehničke kulture "Rudolf Perešin" za 2015. godinu koje se dodijeljuju istaknutim pojedincima i udrugama tehničke kulture za dugogodišnji izuzetan doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture. S ponosom ističemo kako su među dobitnicima nagrade i naše članice Lucija Majnarić i Marija Nikolić, koja im je dodijeljena za istaknute uspjehe na području filmskog stvaralaštva u 2015. godini. Evo i kratkog obrazloženja nagrade:
Lucija i Marija svojim filmom "Z Z Zmaj" osvojile su u 2015. godini gotovo sve važne nagrade na filmskim festivalima u Hrvatskoj i ponekim u svijetu, a koji u svojem programu prikazuju filmsko stvaralaštvo mladih. Istaknimo tek nagradu za najbolji animirani film na 20. filmskoj reviji mladeži održanoj u Karlovcu, brončanu medalju na festivalu UNICA održanom u Sankt-Petersburgu, nagradu "Best of the best" na 20. Festival de Cine de Zaragoza u Španjolskoj, nagradu za najinovativniji rad dodijeljena na II. International Youth Film Festival Plasencia Encorto u Španjolskoj, te  Grand prix na 3. Dubrovnik film festivalu. Film "Z Z Zmaj" prikazan je na 14 festivala širom svijeta, a osim ovim filmom autorice su u 2015. godini osvajale nagrade i drugim svojim filmovima. Možemo zaključiti kako je 2015. godina za ove dvije mlade autorice, Luciju Majnarić i Mariju Nikolić, bila svojevrsni  vrh ledenog brijega  u temelju kojeg leži dugogodišnji marljivi rad i trud u ovladavanju filmskih tehnika te filmskog izražajnog jezika.
Čestitke Mariji i Luciji, kao i svim dobitnicima Nagrade "Rudolf Perešin".
6. 5. 2016.  

Jučer smo ugostili učenike osmog a razreda OŠ Ivana Perkovca u Šenkovcu koji su odslušali i odgledali dio programa medijske kulture za osnovne škole. Uz pokaznu prezentaciju i nekoliko filmskih primjera, u ovom kratkom predavanju mogli su se upoznati s osnovama računalne video montaže. S nadom kako je i ovo bio dodatni podstrek u stvaranju vlastitih video uradaka, unaprijed se veselimo budućim susretima i gledanju nastalih filmova.
2. 5. 2016.  

29. travnja u 18,30 sati u FKVKZ-u održana je projekcija filma Jelene Rajković "Zagorje, dvorci" kao dio umjetničkog predstavljanja obitelji Rajković u organizaciji Matice hrvatske Ogranka Zaprešić. Naime, Jelena Rajković diplomirala je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, snimila istaknute i nagrađene dokumentarne filmove, a preminula je od teške bolesti 1998. godine. Društvo hrvatskih filmskih redatelja ustanovilo je godišnju nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu kao trajnu uspomenu na jednu od najtalentiranijih i najperspektivnijih predstavnika svoje generacije. Vidjeli smo dokumentarni film "Zagorje, dvorci" koji je nagrađen na Danima hrvatskog filma nagradom za režiju i nagradom Oktavijan za namjenski film. Nakon projekcije o Jeleni govorili su profesor Goran Sergej Pristaš te profesor Vjeran Zuppa. Prigodni glazbeni program izveo je zaprešićki Dinamit duo - Juraj Markač i Toma Šimunić.
U 20 sati u Galeriji Matice hrvatske ogranka u Zaprešiću otvorena je likovna izložba obitelji Rajković gdje su izložene terakote Mirjane Rajković, crteži Jelene Rajković te skulpture Zdravka i Relje Rajkovića, a o čijem likovnom opusu je govorio Stanko Špoljarić.

 

 

travanj 2016.

25. 4. 2016.  

Već uvježbanim koracima, po sedmi put, u nedjeljno prijepodne podjelom nagrada priveden je kraju i VAFI 7, odnosno njegov juniorski dio, kojem smo prisustvovali i uživali od četvrtka. I odmah na početku, da ne okolišamo, najvažnija vijest (barem nama) je kako je Stella Hartman osvojila glavnu nagradu u kategoriji MAXI svojom animacijom "Navis" te odnijela u Zaprešić još jedan kipić. U jakoj konkurenciji od ukupno 128 filma međunarodni žiri u sastavu Tsvika Oren, Elfi De Vos i Juliane Kučan je dodijelio po jednu glavnu nagradu i četiri druge nagrade u svakoj kategoriji, MINI, MIDI i MAXI, dok je "plavi" žiri u sastavu Maje Flego i Gorane Dojčinović dodijelio također jednu glavnu i četiri druge nagrade, pa ovim putem čestitamo svim nagrađenim autorima kojima nismo uspjeli čestitati na licu mjesta. A red je i da zahvalimo domaćinima na četiri ugodno provedena dana u gradu anđela. Naravno, preporučamo se i za iduću godinu :)

13. 4. 2016.  

Glavni žiri i dječji žiri i još neki žiri 4 FIFES-a je odabrao najsmješnije filmove koji su se prikazali 8. travnja 2016. godine u Kinu Tuškanac. Među najsmješnijim filmskim djelima su i neki naši filmovi. Film Disciplina, kategorija Juniori do 12 godina, Glavni žiri, treće mjesto. Animacija Ulov, kategorija Juniori do 18 godina, Glavni žiri, prvo mjesto.
Kategorija Seniori domaći, Kanibal treće mjesto, Smrt uživo prvo mjesto.
I još dvije nagrade od udruge Crveni nosovi, klaunovi doktori, za filmove Misija i Glista u Zavodu za zapošljavanje.
Eto, šest filmova u projekciji i šest nagrada, što ovakvih što onakvih, ali kao što kaže festivalski magarac Fiffo, "Tko se zadnji smije, prekasno se smije." Hm, nisam siguran kakve to ima veze s rečenicom prije, ali da opet citiram Fiffu: "Bolje ispasti malo glup, nego malo pametan."

1. 4. 2016.  

12. izdanje jednominutnog filmskog festivala, ali ne u Požegi već u Aarau, Švicarska, održati će se od 6. do 8. svibnja 2016. godine. Osim projekcije filmova koji su podijeljeni u pet kategorija, organiziraju se i radionice, posebna zbivanja i razgovori s autorima uz kavu i kroasane, posebni gosti i projekcije, itd, itd., a sve to for free.
U svemu tome mogla bi sudjelovati Stella Hartman čiji je film Navis uvršten u selekciju, kategoriju animacije i kojim će konkurirati za jednu od deset novčanih nagrada. Mogla bi, kažem, ali vjerojatno neće, jer daleko je Švicarska, zemlja čokolade i satova.

 

 

ožujak 2016.

22. 3. 2016.  

U nedjelju, 20. ožujka, s početkom točno u 10 sati i 4 minute, u hotelu Abacus Tierpark Berlin započelo je proglašenje nagrađenih filmova 22. “West-Östliches KurzFilmFestival - Nachbarn bei Freunden“ koji su prikazani u 8 filmskih blokova u protekla dva dana. Naša sva tri filma, Navis, Ulov i Zeka peka, koje su prikazali jednog iza drugog, žiri je ocijenio visokim brojkama (vidi slike dolje) i pohvalio probranim riječima, a na kraju i nagradio posebnom šuškavom nagradom u iznosu 250 franaka. Švicarskih.
Na žalost, zbog kratkoće trajanja festivala (tri dana) i duljine puta (1080 km u jednom smjeru) nismo uspjeli posjetiti sve znamenitosti Berlina, ali i ovako smo se vratili s dovoljno dragih i toplih uspomena koje će nas grijati još dugo vremena. Barem neke. Za glavu.

17. 3. 2016.  

Maša Udovičić, producentica i predsjednica ASIFA Hrvatske i Petra Zlonoga, animatorica, nakon odgledanih 305 filmova koji su na VAFI 7 pristiglu u sekciji JUNIOR, odlučile su o konkurenciji. Od 72 filma u MINI kategoriji, 157 u MIDI i 76 u MAXI, u konkurenciju je ušlo 35 MINI, 50 MIDI i 43 MAXI filmova ili 360 minuta. Iz FKVKZ-a njih je šest - jedan u MINI, dva u MIDI i tri u MAXI konkurenciji. Redom: Krivi avion, Misija, Plavi i rozi, Navis, Ulov i Zeka peka, ukupno 13 minuta i 15 sekundi. Sve to u Varaždinu od 19. do 24. travnja 2016. godine. Zemlja partner Izrael. Čestitke svim autorima svih 128 odabranih filmova. Veselimo se druženju u Varždinu i s Varaždinom.
10. 3. 2016.  

Jučer smo ugostili učenike šestih razreda OŠ Ivana Perkovca u Šenkovcu koji su odslušali i odgledali dio programa medijske kulture za osnovne škole. Uz predavanje i mnoštvo filmskih primjera koje su radili njihovi vršnjaci, a poneke i učenici njihove škole, vjerujemo da im je ovaj posjet bio i zabavan barem koliko i poučan.
3. 3. 2016.  

Festival of Nations je međunarodni festival kratkih filmova koji se održava u Lenzingu, Gornjoj Austriji, blizu jezera Attersee. Posebnost festivala je mogućnost otvorenog razgovora žirija, publike i prisutnih autora - odmah nakon projekcije filmova. Tako kažu organizatori. Ono po čemu mi pamtimo ovaj festival je definitivno prekrasni krajolik uz jezero, srdačni domaćini uz jezero i simpatični gradić, naravno, uz jezero. Lenzing je poznat po industriji celuloze, tj papira, ondje se proizvodi jedna petina celuloznih vlakana u svijetu. I, naravno, po festivalu. A jedna od posebnosti ovogodišnjeg festivala su četiri naša filma u programu: Navis, Očekivanja vs. stvarnost, Ja san rojen da mi (ne) bude lipo i Misija. I tako, 44. Festival of Nations, 13. - 19. svibanj 2016., Lenzing, od Salzburga malo gore i desno, jezero Attersee, Gornja Austrija.

 

 

veljača 2016.

9. 2. 2016.  

22. “West-Östliches KurzFilmFestival - Nachbarn bei Freunden“ održava se od 18. do 20. ožujka u Berlinu, odnosno, već nekoliko godina mjesto prikazivanja filmova je kino "Toni", Antonplatz 1.
Ove godine prijavljeno je bilo više od 160 filmova u trajanju od preko 29 sati, a odabrano ih je točno 60 iz Austrije, Švicarske, Češke, Slovačke, Ukrajine, Estonije, Poljske, Italije, Rusije, Litve, Irana, Indije, UAE, SAD i Hrvatske. A kad kažemo Hrvatske, mislimo na FKVKZ i to tri filma naših mladih i mlađih autora. Poimenice, to su filmovi Navis Stelle Hartman, Ulov Lede Globan, Lucije Majnarić, Daria Komara i Brune Rendulića te Zeka peka Marte Bregeš, Marije Nikolić i Lucije Majnarić. Čestitke autorima.
9. 2. 2016.  

4 FIFES, tj, filmski festival smijeha odabrao je najsmješnije filmove koji će se prikazati 8. travnja 2016. godine u Kinu Tuškanac. I da ne duljimo, među najsmješnijim filmskim djelima su i slijedeći naši filmovi:
Disciplina i Misija u kategoriji Juniori do 12 godina;
Glista u Zavodu za zapošljavanje i Ulov u kategoriji Juniori do 18 godina;
Kanibal i Smrt uživo u kategoriji Seniori domaći.
Dakle, s konkurencijom od ukupno 46 filmova vjerujemo kako će tog petka, 8. travnja, biti smijeha na pretek. A tko se smije, najslađe se smije. Zadnji. Hm?

2. 2. 2016.  

FKVK Zaprešić organizira X-POSURE 6, godišnju izložbu fotografija članova kluba.
Tema je slobodna: portreti, life style, pejzaži, panorame, aktovi, ljudi, svakodnevni život, sport, kultura, umjetnost (koncerti, performansi, predstave...), itd.
Rok za predaju fotografija je 30. 06. 2016. godine.
Više o natječaju možete vidjeti ovdje, dok za pomoć ili upite o fotografijama obratite se osobno ili telefonom u klubu ili Marinu Vajdiću.

 

 

siječanj 2016.

25. 1. 2016.  

Festival Giffoni Experience i ove godine je pozvao našu Rebeku Čuljak, uz Mirana Ratkovića iz Karlovca i Tina Ostrošića iz Slatine kao posebne članove žirija. Očito je ovo troje pronašlo optimalni omjer brbljavosti, inteligencije i šarma kojima su uspjeli uvjerilii organizatore festivala kako bi im cijela stvar propala ukoliko se i oni ne pojave tamo uz ostale celebrityje iz svijeta filma.
Osim ovo troje recidivista na Giffoni će otputovati još četvero predstavnika iz Hrvatske, odabranih među pobjednicima Revije filmskog stvaralaštva djece i Filmske revije mladeži. Više o cijelom festivalu i zbivanju oko toga možete pročitati u vijesti HFS-a.

25. 1. 2016.  

Svaka grupa filmaša s veseljem dočeka trenutak kada svoj film mogu predstaviti svekolikoj javnosti. Taj trenutak uvjek je nabijen emocijama, ali je posebno poseban bio za grupu mladih autora Saru, Laru, Mateja, Frana, JosipaJakova i Gabrijela. Ovih šestero devetogodišnjaka i sedmogodišnji Matej snimili su svoj prvi animirani film Krivi avion te su angažirali ne samo svoje roditelje već i širu gledateljsku (rodbinsku) ekipu i doveli ih u petak 22. sječnja na posebnu premijeru svojeg filma. Čista petica iz zalaganja!
Kad smo se već našli u zamračenom prostoru pogledali smo i nekoliko drugih filmova uz sokove i grickalice i uživali.

2. 1. 2016.  

Jedan dio radionica je odrađen, drugi dio nastavlja se u ponedjeljak, 4. siječnja nove 2016. godine. Do sada odrađeno je snimanje kratkog igranog filma (osnovnoškolci) i završavaju se pripreme za snimanje dokumentarnog filma (srednjoškolci). Vrijedna neka djeca i mladež.