fkvkz

Vijesti iz 2011.

prosinac 2011.

29. 12. 2011.  
2012

...i na kraju ostaje nam samo još poželjeti svim našim članovima, suradnicima i prijateljima, svim ljudima dobre volje sretnu i uspješnu novu 2012. godinu!

Sretno!

21. 12. 2011.  
kuglicu

Mala ekipa najvjernijih članova u ponedjeljak se okupila u klubu i, uz malo druženja, malo pića, malo grickalica, okitila se jelka.
Obznanjujemo i pobjedničku kuglicu našeg internog natječaja za najkuglicu. Prema sveopćem sudu najoriginalnija, najmaštovitija i naj-naj je bila Daniela sa svojom film-kuglicom. Vrijedna nagrada čeka je u klubu. Eto.
Uz malo slika s te večeri želimo svim našim članovima, prijateljima, suradnicima i svim ljudima dobre volje čestit i blagoslovljen Božić.
foto foto foto foto

najkugla
20. 12. 2011.  
slon

Kako saznajemo na stranici Zavoda Udarnik, 1000 ždralova osvojio je Veeeeliku nagradu programa Mali slon Animateke u Mariboru.
Program Mali slon prikazivao se je 14., 15. i 16. prosinca po kategorijama Mini (6 - 10 godina), Midi (11 -14) i Maxi (15 - 18), a 1000 ždralova je ocijenjen kao najbolji film programa. Evo i obrazloženja žirija (u slobodnom prijevodu):
"Svrha Velike nagrade je postići, nadamo se, da perspektivnim autorima usadimo želju za daljnjem bavljenjem animiranim filmom, ili barem podržati nastavak stvaranja timu koji je stvorio "1000" origami "ždralova" prema staroj japanskoj legendi. "1000 ždralova" je moćna, emotivno nabijena i fino obrađena animacija, kako u smislu režije, lutaka i scene, tako i u smislu poruke i priče. "
U kategoriji Midi , nagradu je osvojio film Surogad Vanime iz Varaždina.
Čestitke svim autorima!

slon
20. 12. 2011.  
film

Božić je! :-D
I povodom istog, prikazujemo "Tim Burton's Nightmare Before Christmas" (Predbožićna noćna mora).
Pozivamo vas sve, koji želite vidjeti Božić na malo drugačiji način da nam se pridružite u četvrtak, 22.12. u 19 sati.
Uz slobodan ulaz, očekuju vas i kokice. :-D
Više informacija o filmu možete vidjeti na: http://www.imdb.com/title/tt0107688/ , a trailer na: http://www.youtube.com/watch?v=8qrB9I3DM80

nightmare
12. 12. 2011.  
film

Ovog četvrtka, 15. 12., prikazujemo pravi klasik, prvi kompjutersko-animirani film u povijesti i prvi film Pixara, Toy Story.
Priča o skupini igračaka koje ožive kada ljudi nisu u blizini, te o rivalstvu kauboja Woodyja i space rangera Buzz Lightyeara, napravila je pravu revoluciju i u potpunosti promijenila industriju animacije.
Ulaz je, kao i uvijek, slobodan, a početak, kao i uvijek, u 19,00 sati.
Više informacija: http://www.imdb.com/title/tt0114709/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=KYz2wyBy3kc

t
12. 12. 2011.  
zizanio

U subotu, 10. prosinca, proglašenjem nagrađenih filmova završio je 11. po redu festival Camera Zizanio u grčkom gradu Pyrgos. Progres, animirani film grupe djece osvojio je 1. nagradu u svojoj dobnoj skupini. U konkurencij Europske sekcije sudjelovalo je 129 filmova iz 23 zemlje, od čega je iz Lijepe naše bilo deset filmova - pet iz FKVKZ-a i pet iz Vanime.

z
7. 12. 2011.  
film

Ovog četvrtka nastavljamo sa Pixarom, i to sa Wall E. Mali robot, čiji je zadatak da počisti smećem zatrpanu zemlju, pokazati će nam da emocije nisu rezervirane samo za ljude.
Pridružite nam se i saznajte zašto je film dobio Oskara za najbolji animirani film, te zašto ga je TIME magazin proglasio najboljim filmom desetljeća.
Više informacija na: http://www.imdb.com/title/tt0910970/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=alIq_wG9FNk

w
6. 12. 2011.  
traka

I ove zimske školske praznike možete provesti u FKVKZ-u na kreativan i zabavan način ako se prijavite na jednu od dvije naših zimskih radionica. Jedna od radionica namijenjena je srednjoškolcima, a druga je namijenjena osnovnoškolcima.
Ovako podijeljene radionice organizirali smo na upit velikog broja učenika koji bi htjeli raditi film, ali ne stignu tijekom godine zbog velikih školskih obveza. E, pa sad imate priliku!
Prijavite se osobno u klubu ili na telefon 4001565 ili na mail fkvkz(at)fkvkz.hr.
Radionice započinju 2. 1. 2012. u 9,00 sati kada ćemo se dogovoriti o svemu tko, gdje, kada i što će se raditi, a završavaju 13. 1. 2012. Naravno, radionica je besplatna za djecu i mladež, a dobrodošli su svi koji žele raditi film ili pak naučiti kako se radi film.

zima
5. 12. 2011.  
kuglicu

U ponedjeljak, 19. prosinca 2011. u 18 sati, odnosno u redovitom terminu klupskih večeri, organiziramo ukrašavanje našeg božićnog drvca. Tom prigodom pozivamo sve članove, male i velike, mlade i stare, a i sve one između, da dođu na ovo prigodno druženje uz razgovor, piće, grickalice. Obzirom da je kriza i sve to, a stare kuglice su već malo izlizane, možete donijeti po jednu kuglicu koju ćete staviti na naše drvce, a ako je ta kuglica izuzetno lijepa ili maštovita ili originalna možete osvojiti jednako tako vrijednu nagradu. Vidimo se!

na bor
5. 12. 2011.  
6

Morska vila autora Miroslava Klarića osvojila je 2. nagradu na 8. reviji jednominutnog filma 60 sekundi hrvatskog filma!
Revija je održana u organizaciji Autorskog studija - ffv, Zagrebačkog foto kino saveza, Hrvatskog filmskog saveza i Narodnog sveučilišta Dubrava, a svi ljubitelji (jednominutnog) filma mogli su pogledati 69 (jednominutnih) ostvarenja 2. prosinca 2011. u Kinu Tuškanac u Zagrebu.
Spomenimo da je žiri u sastavu Diana Nenadić, Krešimir Mikić, Marijan Krivak, Boško Picula i Davor Šišmanović, treću nagradu dodijelio animiranom filmu Kutija Josipa Žuvana, dok je prvu nagradu dobio Željko Radivoj za film Una birra a Venezija. Čestitke!

jaje
2. 12. 2011.  
film

U ponedjeljak, 12. 12. u 19 sati Udruga za promoviranje prava životinja Prijatelji životinja i zaprešićka Udruga za promicanje kulture građanskoga društva Z.O.V. upriličuju u našem klubu projekciju filma Meso istine. Riječ je o intrigantnom dokumentarnom filmu o klimatskim promjenama koji posvećuje pozornost jednom od najvećih uzroka globalnog zatopljenja, stočnim farmama, uzroku zapostavljenom u Al Goreovoj 'Neugodnoj istini'.
Uz razgovore sa znanstvenicima i kratke animacije, gledateljima se jasno prikazuje zašto je jedenje mesa i ostalih namirnica životinjskog porijekla odgovorno za tako veliku količinu stakleničkih plinova i uništavanje klime.
Ovo prikazivanje filma održava se u sklopu projekta "Zeleni ponedjeljak" u Zaprešiću.
Projekcija je besplatna.

meso
1. 12. 2011.  
zizanio

11. po redu Camera Zizanio - European meeting of young people's audiovisual creation, a koji se održava paralelno s 14. Olympia International film Festival for Children and Young People u grčkom gradu Pyrgosu na zapadnom dijelu peloponeškog poluotoka započinje sutra, 2. prosinca 2011.
Kao i unatrag veći broj godina, i na ovom izdanju festivala FKVKZ je prisutan ne samo duhom nego i s nekoliko filmova u projekciji. Konkretno, u natjecateljskom programu u ponedjeljak, 5. prosinca, su filmovi Glista u Zavodu za zapošljavanje, Mrak, Progres, Samo pijesak i U šumi, dok su u informativnom dijelu filmovi 1000 ždralova, Foto session, Mrav protiv papučice i Račići.
Osim naših filmova grčka publika moći će vidjeti još i filmove iz varaždinskog kreativnog studija Vanima.

camera

 

 

studeni 2011.

29. 11. 2011.  
film

U četvrtak, prvog dana posljednjeg mjeseca ove godine, još jedan animirani film nudi vam se u našoj gledaonici. Ovoga puta riječ je o kompjutorskom 3D animiranom filmu iz Pixarove radionice i Disneyevog studija - Život buba. U njemu, u ime "svih potlačenih buba", domišljati mrav imenom Flik unajmi "bube ratnike" kako bi branili njegovu koloniju od najezda lijenih skakavaca, koje predvodi Hopper. No, kada se otkrije prava priroda Flickove vojske, nastaje opće zbunjenost...
Originalne glasove posudili su Dave Foley, Kevin Spacey, Julia Louis-Dreyfus, Hayden Panettiere, Denis Leary, Bonnie Hunt i Brad Garrett, film traje 95 minuta, ulaz je besplatan, prostor zagrijan...
1. 12. 2011. u 19 sati.

film
28. 11. 2011.  
toti

U subotu, 26. 11. 2011. prisustvovali smo 12. po redu TOTI-ju - međunarodnom festivalu nekomercijalnoga filma u Mariboru. Uz dva sata filmova na svečanoj projekciji i nešto prigodnih govora, uručene su i nagrade autorima najboljih filmovima u pojedinim kategorijama. Film Ljeto na plaži osvojio je zlatnu plaketu u kategoriji filma mladeži, dok su filmovi 1000 ždralova, Progres i Glista u Zavodu za zapošljavanje osvojili diplome s pohvalom.
foto foto foto foto

foto
24. 11. 2011.  

Prošli tjedan u posjeti klubu bila su četiri razreda OŠ Pavao Belas iz Brdovca. Naravno, posjeta nije bila bez razloga već s dobrom svrhom - predavanja o Medijskoj kulturi.
Peti razredi naučili su sve o filmskim rodovima i vrstama uz mnoštvo filmskih primjera koje su snimili njihovi vršnjaci i s nekim njima vrlo poznatim glumcima.
Sedmi razredi obradili su malo detaljnije tehniku animiranog filma uz kraću projekciju, ali i praktičnu vježbu u tehnici pixilacije.
Vjerujemo kako je ovaj susret osnovnoškolaca iz Brdovca s filmskom kulturom i stvaralaštvom bio ne samo poučan negi i zanimljiv te da će, barem neke od njih, ponukati da se i sami okušaju u nekom od filmskih izražaja.
foto foto foto foto

ošpb
15. 11. 2011.  
skolski sat

Nakon nedavnog gostovanja ekipe iz FKVKZ-a u Školskom satu (Zrinka Kovačević, Kristina Vasović, Rebeka Čuljak i Petra Karaula - Kako snimiti film?) te u Kokicama (Jana Fantov i Stella Hartman sa 1000 ždralova), evo nas opet u programu nacionalne televizije. Povod gostovanja Marte Krpan, Anje Dujaković, Jelene Galić, Helene Ivković i Magdalene Balažević u emisijama Školski sat te Kokice su filmovi Hrc i Oglasna ploča koji sudjeluju na Festivalu o pravima djece. Emisija Kokice su na programu 17. 11. 2011. u 9,20 sati, dok se Školski sat prikazuje 18. 11. 2011. u 8,50 sati s reprizom u 15,20 sati na Drugom programu HRT-a.

hrc
14. 11. 2011.  
film

Još jednog filmskog četvrtka družimo se s gospođom Brisby i čudnovatim ružinim grmom, filmom The Secret of Nimh. Proglašen jednim od najboljih animiranih filmova svog vremena, film je redateljski prvijenac Don Blutha, bivšeg animatora Walt Disneya.
Projekcija započinje u 19,00 sati, a ulaz je slobodan.

nimh
14. 11. 2011.  
slon

Kao što smo obaviješteni iz Animateke, izbor naših filmova biti će prikazani u Mariboru u Kinu Udarnik. Naime, u sklopu programa Mali Slon, programa dječje produkcije animiranih filmova, 14., 15. i 16. prosinca publika će imati prilike vidjeti filmove Glista u Zavodu za zapošljavanje, Ljeto na plaži, Račići, Žablji zbor, Yummie, yummie, Noćni život i Progres - sekcija Midi, te filmove 1000 ždralova, Drvo, Unesi malo boje, Samo pijesak i Foto session u sekciji Maxi. Sve projekcije započinju u 15,00 sati.

slon
9. 11. 2011.  
film

Ovog četvrtka prikazujemo "Mačke iz visokog društva", 20. Disneyev animirani film. Priča se odvija u Parizu a sve počinje u kući bogate Gospođe koja posjeduje mačku Vojvotkinju i njezina tri mačića. Ako se želite upustiti u ovu priču i saznati što se odvija dalje saznajte u četvrtak u prostoru FKVKZ-a u 19 sati uz voditeljicu Janu Fantov. Ulaz slobodan.

a
2. 11. 2011.  
traka

28th Chicago International Children's Film Festival objavio je ovogodišnje nagrađene filmove. S konkurencijom od 236 filmova iz 42 zemlje ovo je jedan od najvećih festivala dječjih filmova i filmova za djecu. Po prvi puta ove godine poslali smo i naše recentne dječje filmove i njih pet je uvršteno u program, a nije izostala i nagrada.
Film Klik nagrađen je prvom nagradom dječjeg žirija u kategoriji dječjeg filma. Čestitke autoricama!

cicff
2. 11. 2011.  
t

Još jedan mail obavijestio nas je o još jednoj nagradi na još jednom međunarodnom festivalu koji je osvojio još jedan naš film. Riječ je, redom, o zlatnoj plaketi u kategoriji mladeži na međunarodnom TOTI festivalu u Mariboru, a nagrađeni film je Ljeto na plaži.
Festival se održava 26. studenog 2011. u dvorani "Union" u Mariboru.
Čestitke autorima!

logo
2. 11. 2011.  
film

Prošli četvrtak družili smo se s klasikom iz '41, a ovaj idemo još jednu godinu dalje u povijest (1940.) te se družimo s jos jednim Disneyevim klasikom, Fantasiom. Kao što to biva u svijetu Disneya, ništa ne prolazi bez muzike. U Fantasiji, ekipa Disneya odlučila je uključiti neke od najvećih djela klasične glazbe.
Kako to izgleda kada glazbu ožive crtani likovi, možete pogledati ovog četvrtka u FKVKZ-u u 19:00 sati.
Film traje 80 min. Ulaz slobodan.

d

 

 

listopad 2011.

25. 10. 2011.  
f

Od 21. do 24. studenoga 2011. u Art kinu Croatia u Rijeci te kino dvoranama Blitz Cinestar u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu održava se treće izdanje Festivala o pravima djece.
Ove godine festival prikazuje više od 30 filmova djece i odraslih iz Hrvatske i svijeta. Festival organiziraju Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Grad Rijeka, Ured pravobranitelja za djecu i Hrvatski filmski savez. U projekcijama Festivala o pravima djece biti će prikazani i filmovi FKVKZ-a Hrc i Oglasna ploča.
Festival se vezuje uz 20. studenoga kada se širom svijeta obilježava usvajanje Konvencije o pravima djeteta.

fopd
24. 10. 2011.  
film

Ovog četvrtka (27. 10.) možete pogledati Disneyev animirani film Dumbo.
Ovaj animirani klasik priča je o malom sloniću u cirkusu kojem se svi ismijavaju zbog velikih ušiju. Uz pomoć jedinog prijatelja miša pokušava se dokazati u cirkuskoj zajednici. Film je produciran 1941. godine i traje 64 minute.
Projekcija započinje u 19 sati, voditeljica programa je Jana Fantov, a ulaz je, kao i uvijek, slobodan.

dumbo
19. 10. 2011.  
traka

4. International Thermaikos Film Festival sa sjedištem u gradiću Thermaikosu u grčkoj pokrajini Thessaloniki prikazuje filmove trajanja najviše do 2 minute, a naša dva filma po jednu minutu trajanja, Morska vila i Maleni, uvršteni su u ovogodišnju selekciju od 36 međunarodna i 7 grčkih filmova.
Festival se održava 5. studenoga 2011. u 20,30 sati po lokalnom vremenu i ulaz je besplatan...

poziv
18. 10. 2011.  
aljana

Jana International Film Festival For Children & Youth 2011 održava se od 23. do 27. 11. 2011. u Beirutu, glavnom gradu Libanona. Festival organizira fotografske izložbe i filmske projekcije djece i mladih do 18 godina, a održava se svake druge godine.
U ovogodišnjem izdanju festivala primljena su nam tri filma: Žablji zbor, Noćni život i Progres. Eto nas i u arapskom svijetu... :)

aljana
17. 10. 2011.  
film

Ovaj četvrtak, 20. 10. 2011., Hrvatsko planinarsko društvo Zaprešić upriličuje projekciju filma Baške Oštarije, dokumentarnog putopisa o ovom velebitskom prijevoju koji se nalazi na 955 metara nadmorske visine. Kao i uvijek, projekcija započinje u 19 sati u FKVKZ-u, a ulaz je slobodan.

baske
10. 10. 2011.  
film

Film is back!
Nakon (malo duže) ljetne pauze filmske projekcije četvrtkom opet se održavaju u prostoru kluba. Ovog četvrtka (13. 10.) možete pogledati američko-mađarski animirani klasik, film Mačak Felix iz 1988. godine, priču o jednom od najsimpatičnijih likova u povijesti animacije. Svi koji su davne '88. bili djeca s veseljem se mogu prisjetiti tih dana, a oni koji još nisu gledali Felixa sigurno će uživati u njegovim pustolovinama.
Voditeljica/urednica filmskih večeri četvrtkom je Jana Fantov i, prema njenim riječima, na programu će prevladavati animirani filmovi.
Sve ostalo vezano uz filmske večeri četvrtkom ostaje isto: projekcije započinju u 19 sati, besplatne su i održavaju se u FKVKZ-u!

felix
7. 10. 2011.  
traka

Dobili smo mail s rezultatima žiriranja s festivala animiranog filma AniFest ROZAFA koji je završio 1. listopada u albanskom gradu Shkodra.
Tamo smo sudjelovali s pet filmova, a četiri filma osvojila su nagrade međunarodnog dječjeg žirija. Posebne nagrade dobili su filmovi Foto-safari i Ljeto na plaži, Drugu nagradu osvojio je film Zamak, a Best prize za najbolji animirani film dobio je Žablji zbor.

rozafa
7. 10. 2011.  
traka

Hvala svima na sudjelovanju u proslavi i čestitkama za naš 16. rođendan.
Umjesto nemuštih opisa "kako je bilo" navodimo poveznicu na članak sveprisutnog Duška Popovića s naslovom Svega više od dvjesto na stranicama HFS-a, kao i prilog jednako sveprisutne TV Zaprešić u rubrici Vijesti.
S naše strane sve to upotpunjujemo s nekoliko fotografija. Do iduće godine...
afoto bfoto c foto dfoto e foto
a) publika, b) voditeljice Morena i Rebeka, c) Hrvoje i Sandra iz Vanime, d) gospodin Benčević, e) društvo u kutu
ffoto gfoto h foto ifoto j foto
f, g, h) nastavak u klubu, i, j) torta koju su ispekle Gabriela i Nika (i baka) - hvala cure!

3. 10. 2011.  
traka

Završila je, za nas po mnogočemu rekordna, 49. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Varaždinu. Ove godine imali smo rekordan broj filmova uvrštenih u program Revije, njih čak 18 od ukupno 87. Sudjelovali smo s rekordnim brojem djece na Reviji - 38 autora koji su uključeni u rad Kluba, ili, drugim rječima, cijeli autobus uz nešto djece iz Luke i školske družine "Gajevci". Osvojili smo 8 nagrada od ukupno 23 dodijeljenih od strane ocjenjivačkog suda odraslih i ocjenjivačkog suda djece. Tako se Fekaveka pokazao kao klub holivudske kvalitete i bolivudske produkcije sa skoro najboljim filmovima.
A evo i nagrađenih filmova: Ukleta kuća - 2. mjesto u kategoriji igranog filma ocjenjivačkog suda odrsalih i 3. mjesto u kategoriji igranog filma ocjenjivačkog suda djece, Hrc - 2. mjesto u kategoriji dokumentarnog filma ocjenjivačkog suda odraslih i 2. mjesto u istoj kategoriji ocjenjivačkog suda djece, Progres - 2. mjesto u kategoriji animiranog filma ocjenjivačkog suda odraslih, Peh - 2. mjesto u kategoriji igranog filma ocjenjivačkog suda djece, U šumi - 2. mjesto u kategoriji animiranog filma ocjenjivačkog suda djece, Samo pijesak - 3. mjesto u kategoriji animiranog filma ocjenjivačkog suda djece.
Eto, to je statistika. Ono što ne spada u brojke su: prekrasna četiri sunčana dana u prekrasnom Varaždinu, prekrasno druženje i nova prijateljstva, prekrasni filmovi u prekrasnom HNK-u i još krasniji razvodnici, prekrasna organizacija i najprekrasniji organizatori...
Ukratko, Revija za pamćenje koju ćemo teško ponoviti.
kolona kazalište nagrađeni 1 nagrađeni 2

svi

 

 

rujan 2011.

28. 9. 2011.  
traka

6. listopada 2011. godine naš klub slavi 16. rođendan!
Već tradicionalno, to ćemo obilježiti projekcijom izbora filmova iz produkcije kluba u proteklih godinu dana, njih dvadesetak, u ukupnom trajanju od oko 60 minuta.
Kao i uvijek, na našu proslavu pozvali smo i drage goste. Ove godine to je Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina koji će se predstaviti nazočnima svojim kraćim izborom filmova. Za one koji još nisu čuli za njih, VANIMA je jedan od najaktivnijih klubova u nas (a i šire), domaćini su ovogodišnje 49. revije djece, organizatori festivala animiranog filma VAFI, a i poznati po svojem filmskom radu s djecom.
Sve to garantira dobru zabavu svim posjetiteljima. Ulaz je besplatan pa nema razloga da i vi ne budete dio našeg rođendana.
Četvrtak, 6. 10. 2011. u 19,00 sati, kino dvorana Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić, Trg žrtava fašizma 11.

poziv
14. 9. 2011.  
youki

Još jedna festivalska obavijest stigla je mailom na našu adresu ovih dana. Riječ je o festivalu YOUKI 13 - International Youth Media Festival koji se održava u austrijskom gradu Welsu, a koji svoju zadaću vidi u promoviranju medijske kulture mladih do 26 godina. Među tom mladeži naći će se i naša dva filma, Žablji zbor i Glista u Zavodu za zapošljavanje koji će se prikazati 23. studenoga.
Ove godine festival se održava, pogađate i sami, trinaesti put, u vremenu od 22. do 26. studenoga. Kre-kre.

youki
11. 9. 2011.  
traka

foto foto foto
1000 ždralova je najbolji hrvatski animirani film!!
Tako su odlučili Aldo Tardozzi, Andrei Tanase i Gábor Réthi, članovi žirija 16. filmske revije mladeži koja je završila jučer, 10. rujna, dodjelom nagrada i svečanim zatvaranjem. Osim nagrade za najbolji animirani film svakako valja spomenuti i potpuno neočekivano posebno priznanje u kategoriji igranog filma koje je osvojio Vrisak.
U svakom slučaju, mi smo se iz grada na četiri rijeke vratili sasvim zadovoljni u naš grad sa dvije rijeke, ne samo zbog nagrada već i zbog same činjenice da smo bili dio jednog ovakvog fantastičnog događaja. Čestitke i zahvale cijeloj ekipi iz Karlovca.

foto
7. 9. 2011.  

S početkom školske godine FKVKZ upisuje nove članove, djecu i mladež, u filmske grupe.
Svi zainteresirani za filmsko stvaralaštvo mogu se prijaviti tijekom rujna i započeti s izradom vlastitog igranog, animiranog, dokumentarnog ili eksperimentalnog filma.
Za djecu i mladež ova aktivnost je potpuno besplatna, a prijaviti se možete na telefon 01/4001565 ili osobno na adresi kluba svakog radnog dana od 9,00 do 15,00 sati.
Pozivamo stare članove da se prijave što prije radi dogovora termina.

upisi
6. 9. 2011.  

Od 23. 9. do 1. 10. 2011. u albanskom gradu Shkodra održava se međunarodni festival animiranih filmova za djecu i mladež, "made by children and for children", AniFest ROZAFA.
Natjecateljski dio programa podijeljen je u pet grupa prema produkcijskoj kategoriji - nezavisni, za djecu, od djece, studentski i profesionalni animirani film. U kategoriji filmova dječje produkcije iz FKVKZ-a u program je uvršteno pet animacija: Progres, Ljeto na plaži, Žablji zbor, Foto-safari i Zamak.

rozafa
5. 9. 2011.  

U subotu se mala ekipa predstavnika FKVKZ-a našla u Krškom u susjednoj deželi, te odgledali dio programa Luksuz festivala po ceni filma. Projekcije su bile u obnovljenom Mladinskom centru Krško, a prije (i nakon) projekcija izmenjavali smo občasno besedu, dve o pogojima v filmo in financama s domaćinima festivala.
Žiri festivala, pak, uz usmene pohvale za kvalitetu svih naših filmova, nagradio nas je s tri Luksuzne nagrade. Film Ljeto na plaži dobio je nagradu za "najvruči film", Progres nagradu za najbolju animaciju, a Mito i korupcija nagradu za "najpoučniji film".
Na žalost, valjda zbog blizine nuklearke, većina fotografija snimljenih u Krškom ne zadovoljavaju niti osnovne uvjete objavljivanja pa ćete se morati zadovoljiti i s ovih nekoliko...
foto foto foto

foto
1. 9. 2011.  

traka

FKVKZ goes to Amerika! (Mo'š mislit' :/) Upravo je primljena emailom obavijest da nam je na 28th Chicago International Children's Film Festival primljeno pet filmova: Klik, Progres, Foto-safari, Žablji zbor i Glista u Zavodu za zapošljavanje.
Tako će se i zaprešićki filmovi moći vidjeti u službenoj konkurenciji među 240 filmova iz preko 40 zemalja.
CICFF se održava od 21. do 30. 10. 2011. u gradu Chicago Bullsa i Al Caponea.

cicff

 

 

kolovoz 2011.

29. 8. 2011.  

U Mladinskom centru Krško 2. i 3. rujna odvija se još jedan Luksuz festival poceni filma - festival koji prikazuje kratkometražnu i niskobuđetnu produkciju mladih autora.
U subotu, u 18,30 sati, u zasebnom bloku prikazuju se filmovi Progres, Unesi malo boje, Mito i korupcija, Ljeto na plaži, Glista u Zavodu za zapošljavanje, Račići, Žablji zbor, 1000 ždralova i Klik.

luksuz
8. 8. 2011.  

I švicarci svoju jednu minutu imaju! Riječ je o One Minute Film & Video Festival Aarau, a razlog njihovog spominjanja je što će na svojem 8. izdanju prikazati i 8 zaprešićkih filmova.
Maleni, Moja baka, Silovanje, Iz Berlina, Morska vila, Mrav protiv papučice, Sjena i Venera prikazati će se tijekom tri dana festivala, od 18. do 21. 8. 2011. u švicarskom gradu Aarau.

oneminute
7. 8. 2011.  

Nakon deset radioničkih dana šestero djece i dva voditelja iz FKVKZ-a vratili su se kući živi, zdravi i bogatiji za još jedno iskustvo kao i dva-tri filma. Radionica je bila naravno u Kraljevici od 27. 7. do 5. 8. , a sudjelovanje je bila nagrada osvojena na 48. reviji filmskog i videostvaralaštva djece 2010. godine. Nika Božić, Zrinka Kovačević, Magdalena Balažević, Kristina Vasović, Domagoj Kudek i Karlo Pavlović bili su zaprešićki predstavnici među 27 polaznika radionice na kojoj su napravljeni jedan dokumentarni, jedan animirani i dva igrana filma.
Osim snimanja filmova bilo je tu i kupanja (koliko je to nebo i raspored obveza dozvolilo), druženja, ribičije i svega ostalog.
Organizatori radionice su Hrvatski filmski savez i Nacionalni centar tehničke kulture.
radionica ekran sime more projekcija

riba

 

 

srpanj 2011.

18. 7. 2011.  

35. Open Air Filmfest Weiterstadt održava se od 11. do 15. 8. 2011. u istoimenom gradiću u blizini Frankfurta. Među oko 200 prikazanih filmova na projekcijama na otvorenom i u velikom šatoru naći će se i četiri naša: Mito i korupcija (petak, 12. 8.), Klik, Ježeki te Poglavica Šareno pero i veseli vlak (subota, 13. 8.).
Čestitke autorima filmova!

open air
6. 7. 2011.  

Odabrano je 88 filmova koji će biti prikazani u konkurenciji 49. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece koja se održava u Varaždinu od 29. 9. do 2. 10. 2011. godine. S naše strane primljeno je 18 naslova i to su abecednim redom slijedeći filmovi: Brza hrana, Dosada, Glista u Zavodu za zapošljavanje, Hrc, Ljeto na plaži, Mali orkestar, Mrak, Mrav protiv papučice, Oglasna ploča, Peh, Piknik, Progres, Račići, Samo pijesak, Torbetine, U mraku su velike oči, U šumi i Ukleta kuća. Ove godine prijavili smo čak 20 filmova, a osim ovih osamnaest naših u revijskim projekcijama prikazati će se i filmovi Ključevi filmske skupine Gajevci te Only you FFVAL-a iz Luke.
Čestitamo svim autorima odabranih filmova i unaprijed se veselimo druženju u Varaždinu i dobrim filmovima.

49
5. 7. 2011.  

Selekcijska komisija 16. filmske revije mladeži odabrala je natjecateljski program revije. Od pristigla 96 rada odabrano je njih 39, a među njima našla su se sva četiri filma poslana iz kluba: 1000 ždralova, Foto session, Rođendanski poklon i Vrisak. Mi zadovoljni! :) Podsjetimo još da se 16. revija mladeži održava od 7. do 10. rujna u Karlovcu zajedno s međunarodnim 4. four river film festivalom.

revija
4. 7. 2011.  

Još jedna nagrada dolazi nam iz Austrije, s festivala Festival der Nationen 2011 u gradu Ebensee am Traunsee. Film Mito i korupcija osvojio je brončanog Ebenseerskog medu. Koji nije u bronci nego je plišani. I nije baš brončane boje nego više smećkaste, ali nećemo sitničariti. Čestitke autorima!

m
1. 7. 2011.  

1. srpnja 2011. u suorganizaciji Fonda Zdravi grad Poreč, Društva Naša djeca Poreč i Hrvatskog filmskog saveza i voditeljskom palicom Duška Popovića održan je peti susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva i treći Dječji filmski kamp. U sklopu susreta prikazan je i animirani film Ribe pod utjecajem alkohola te dokumentarni film Moja prabaka.

 

 

 

lipanj 2011.

29. 6. 2011.  

11. festival Nevidanoooe Kino (The Unprecedented Cinema) završio je u ponedjeljak, 27. 6. te su objavljeni nagrađeni filmovi. Posebnu nagradu "Najbolji film autora do 18 godina" osvojio je film Glista u Zavodu za zapošljavanje.
Eto, još jedna nagradica iz daleke Estonije. Hvala ekipi iz Studia Meksvideo, a autoricama čestitke.

glista
8. 6. 2011.  

Radionica animacije za djecu i mladež u FKVKZ-u ove godine započinje 4. 7. 2011., (ponedjeljak) u 9,00 sati ujutro i traje do 15. 7.
Svi zainteresirani mogu se javiti na telefon kluba (01) 4001565 ili osobno u klubu tijekom radnog dana od 9,00 do 15,00.
Broj mjesta je ograničen pa požurite.

plakat
8. 6. 2011.  

Objavljen je popis filmova koji će se naći u konkurenciji Festival der Nationen 2011 međunarodnog festivala koji prikazuje nekomercijalne filmove nezavisnih umjetnika, studenata i amatera.
U toj konkurenciji uvršten je film Mito i korupcija, a filmovi Dokumentarni film o animiranom filmu, Ljeto na plaži i 1000 ždralova ušli su u uži izbor ali, kako ne možemo prisustvovati festivalu, neće biti prikazani (!).

fest
6. 6. 2011.  

Iako u nazivu kluba stoji da su nam interesi vezani uz foto, kino i video djelatnost, planiramo o proširenju ponude u gradu i na druge sadržaje. Za početak razmišljamo o bazenu gdje bi spojili projekcije filmova i brčkanje u vodi.
Provjeru ovog programa imali smo tijekom vikenda, zahvaljujući pogodnim vremenskim prilikama, i sa zadovoljstvom možemo reći kako je ova ideja u potpunosti ostvariva. Prostori kluba su nam, što bi se reklo, wasserdiht. Na priloženim fotografijama možete vidjeti kako bi to moglo izgledati. Osim bazena za projekcije isprobali smo popratne bazene: bazen za izradu animiranih filmova, bazen za sanitarne potrebe te nogoper.
Tijekom današnjeg dana predviđa se vraćanje prostora u prijašnju funkciju.
foto foto foto

foto
3. 6. 2011.  

8. Film Sharing International - Low & No Budget Short Film Festival Tour 2011 priređuje otvorene projekcije filmova do 15 minuta u gradovima Stuttgartu, Heilbronnu, Mainzu i Schwäbisch Gmündu, a kasnije i na turneji u nezavisnim kinima i drugim lokacijama. U ovogodišnji program uvršten je film Ljeto na plaži.

logo
2. 6. 2011.  

Inventa un Film - Lenolafilmfestival održava se u talijanskom gradiću Lenoli od 27. do 31. 7. 2011. U selekciji animiranog filma među 17 animacija od 145 prijavljenih nalazi se film Progres.

logo
1. 6. 2011.  

Nevidanoooe Kino organizira Studio Meksvideo i održava se u gradiću Maardu, 15 km udaljenom od Tallinna, glavnog grada Estonije. Festival se održava od 6. do 12. 6. 2011. a prikazuje filmove djece i mladeži do 26 godina starosti. U projekciji 11. 6. se prikazuje pet naših filmova: Unesi malo boje, Progres, Ljeto na plaži, Glista u Zavodu za zapošljavanje i Noćni život. U četiri festivalske projekcije ukupno će biti prikazano 59 filmova u međunarodnoj konkurenciji.


 

 

svibanj 2011.

19. 5. 2011.  

I ove godine Hrvatski filmski savez organizira Filmske videoradinice za djecu i mladež koje se održavaju od 27. 7. do 5. 8. 2011. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. U Radionicama sudjeluje 20 djece osnovnoškolske dobi čiji su radovi osvojili prvu nagradu na 48. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva i 20 djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi prema prijavi.
Na Radionici će prisustvovati i autori naša tri nagrađena filma na 48. dječjoj reviji - Klik, Mito i korupcija te Žablji zbor.
A sudionici se mogu prijaviti na radionice dokumentarnog, igranog i animiranog filma. Više o programu Radionica i prijavnice možete vidjeti ovdje.

foto
6. 5. 2011.  

U sklopu Škole medijske kulture u osnovnim školama jučer su nas posjetili učenici OŠ Ivana Perkovca u Šenkovcu. Tijekom dva školska sata obrađuju se teme vezane za program medijske kulture u sklopu hrvatskog jezika pa tako djeca mogu zorno nadopuniti znanja o vrstama i rodovima filma, filmskim izražajnim sredstvima, principima animiraoga filma ili osnovama videomontaže. Sve to, naravno, uz puno filmskih primjera i na zanimljiv način.

foto foto foto foto

foto
2. 5. 2011.  

foto foto foto foto
Imal jesam jen škrlak, puhnul vetar, zel ga vrag! Ja sem Varaždinec, Varaždinec...
Dobro, nismo varaždinci nek zapreščanci. I nikaj ni zel vrag, dapače, nekaj smo i dobili...
A dobili smo jednu 2. nagradu u MIDI kategoriji za film Žablji zbor, dvije 2. nagrade u MAXI kategoriji za filmove Yummie, yummie i Drvo te 1. nagradu u MAXI kategoriji za film 1000 ždralova.
Dobili smo i tri dana ugodnog druženja s domaćinima i gostima festivala, i neke nove prijatelje, i hrpu dobrih filmova, i još puno toga.
Čestitamo svim dobitnicima nagrada 2. VAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin. Do idućeg VAFI-ja!
Ja sem Varaždinec, Varaždinec...

foto

 

 

travanj 2011.

26. 4. 2011.  

Evo i nekoliko slikica s RAF-a. Nešto naših, nešto posuđenih, kao i uvijek. Hvala Sanji na keksima i bonbonima. I balonima. Do idućeg RAF-a!
foto foto foto foto

foto
15. 4. 2011.  

RAF DESETI - ove godine održava se u teatru &TD (Savska 25, Studentski centar, Zagreb) od 17. - 23. 4. 2011.
A što se programa tiče i naših filmova, evo kako stvari stoje:

Nedjelja, 17. 4 u 20,00 'The best of raf 2010': Oglasna ploča
Utorak, 19. 4. u 13,00 'kids kratkiši + srednji': 1000 ždralova, Basne, Ljubimci, Blesave žirafe, Brza hrana, Ježeki, Ljeto na plaži, Mito i korupcija
Srijeda, 20. 4. u 12,00 'teens kratkiši': Klik, Unesi malo boje, Krivi spoj, Yummie, yummie, u 21,00 'kratkiši mix': f1n i f150n
Četvrtak, 21. 4. u 13,00 'kids kratkiši': Moja prabaka, Noćni život, Otmica, Poglavica Šareno pero i veseli vlak, Progres, Ribe pod utjecajem alkohola, Super-man, u 15,00 'dox': Pridraški fragmenti, u 21,00 'nešto šesto kratkiši': Igra
Petak, 22. 4. u 13,00 'teens srednji metar': Izleti
Subota, 23. 4. u 12,00 'teens kratkiši': Rođendanski poklon, u 21,00 'kratkiši mix': Ciklus

Eto, svaki dan ponešto na 'najvećoj smotri neprofesijskog, studentskog i amaterskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj i regiji'. Ulaz je, naravno, slobodan.

raf
11. 4. 2011.  

14. 4. 2011. (četvrtak) u 19 sati Planinarsko društvo Zaprešić ponovno u našem prostoru održava predavanje uz projekciju putpisa iz serije "Beskrajem svijeta" producentice Jasne Ferluge i snimatelja i tekstopisca Maria Saletta.
Svi zainteresirani su dobrodošli, ulaz je slobodan.

logo
5. 4. 2011.  

Prema odluci žirija 2. West-Östliches Film Festivala, filmu Dokumentarni film o animiranom filmu dodijeljeno je priznanje za "izvanrednu kameru". No, i ostali naši prikazani filmovi , iako bez nagrada, privukli su punu pažnju i zaslužili vrlo pohvalne kritike žirija i publike.
Osim dobrog prijema filmova na festivalu, ništa manje nije važno istaknuti kako je sve bilo super. Ove godine zahvaljujući pomoći Grada Zaprešića bilo nas je više nego ikad, pa se ovim putem zahvaljujemo Gradu, gospođi Danici Jaman i super-vozaču Siniši Šimuniću.
I da završimo sa superlativima - vrijeme je bilo super, društvo super, sve super!
foto foto foto foto

foto

 

 

ožujak 2011.

25. 3. 2011.  

U Budimpešti je završen 3. Gyerekszem Filmfesztivál (Kids Eye Film Festival) i objavljena je lista nagrađenih filmova. Nagrade su dodjeljivala dva žirija - žiri "odraslih" te "Student's jury" u tri starosne kategorije.
Preko direktne veze s Mađarskom (zvane Marija (hvala Marija)) nagrade su već u klubu, a nagrađeni filmovi su: nagrada žirija za film Foto-safari, te nagrade studentskog žirija za filmove Oglasna ploča, Unesi malo boje i Foto-safari.
Čestitke autorima!

logo
21. 3. 2011.  

Poznati su rezultati selekcije za festival VAFI - drugi po redu internacionalni festival animiranog filma djece i mladih. Od 29. 4. do 1. 5. u Varaždinu će biti Žablji zbor, Poglavica Šareno pero i veseli vlak, Progres i Ljeto na plaži u kategoriji MIDI, te 1000 ždralova, Drvo i Yummie, yummie u kategoriji MAXI.
Ovih sedam naših filmova natječe se u konkurenciji od 87 animacija, koliko ih je odabrano od 145 prijavljenih ostvarenja iz 20 zemalja.
Vidimo se u Varaždinu!

logo
21. 3. 2011.  

Evo, opet u našem klubu gomila djece. Riječ je o 6. razredima OŠ Ivan Perkovac iz Šenkovca koji su odslušali i odgledali program medijske kulture u osnovnim školama. Teme programa za šestaše su filmska izražajna sredstva i uopće ne sumnjamo kako, nakon ovog posjeta, svi oni znaju sve o tome.
foto foto foto

 
8. 3. 2011.  

Još jedne godine filmovi kluba sudjeluju u programu West-Östliches Film Festivala u Berlinu. Ove godine to je impresivna brojka od pet filmova od ukupno 58 koliko ih je uvršteno u program. Odabrani filmovi su Drvo, 1000 ždralova, Klik, Mito i korupcija te Dokumentarni film o animiranom filmu. Inače, prijavljeno je 195 filmova iz tridesetak zemalja u trajanju od preko 27 sati, a u program su, osim naših, iz Hrvatske još uvršteni i filmovi Pauza SŠ Ban J. Jelačić, te Tu pored puta Rasima Karalića.
Festival se održava od 1. do 3. travnja 2011. godine s projekcijama u Kinu Toni u Berlinu, naravno.
Čestitke svim autorima!

logo
1. 3. 2011.  
film

3. 3. 2011. (četvrtak) u 19 sati Planinarsko društvo Zaprešić još jednom u našem prostoru održavaju predavanje uz projekciju dvaju putpisa. Riječ je o epizodama "Bosi do zemlje Šerpa" i "Preživjeti pod Everestom" iz serije "Beskrajem svijeta" producentice Jasne Ferluge i snimatelja i tekstopisca Maria Saletta.
Svi zainteresirani su dobrodošli, ulaz je slobodan.

slika

 

 

veljača 2011.

25. 2. 2011.  

Vijesti iz Budimpešte!
Na 3. Gyerekszem Filmfesztivál (Kids Eye Film Festival) koji se održava od 18. - 20. 3. 2011. primljeni su slijedeći naši filmovi:
Oglasna ploča, Povuci-potegni, Zamak, Foto-safari, Blesave žirafe, Ježeki, Ljeto na plaži, Klik, Drvo, Unesi malo boje, Žablji zbor, Jako vrući pas i Taxi .
Festival se održava svake druge godine, a prikazuje filmove djece i mladeži podijeljeno u tri starosne skupine - Big things in small package (6 - 12 godina), Young Titans (13 - 19 godina) te Getting on in years (stariji autori koji nisu imali 19 u vrijeme nastanka filma). Ove godine na selekciju je stiglo više od 200 filmova iz Mađarske i svijeta.

logo
23. 2. 2011.  
logo

Sa 2. Festivala animiranog filma u Zagrebu koji se održao 19. i 20. veljače još lijepih novosti. Film Žablji zbor osvojio je prvu nagradu u kategoriji djece i mladeži. Osim ove nagrade Žablji zbor osvojio je i nagradu publike pa je uspjeh žabaca na ovom festivalu još veći.

 
22. 2. 2011.  

a)slika b)slika c)slika d)slika e)slika f)slika
a) cure daju izjave za festivalsku tv, b) "sleigh ride" noću na minus 8, c) kolona s bakljama, d) grijanje uz vatru u kolibi, e) večera je bila "self service", f) Cro team usred ulice 1go maja usred Jelenie Gore.
Nakon povratka iz poljskog gradića Jelenia Gora i sudjelovanja na međunarodnom filmskom festivalu ZOOM - ZBLIZENIA 2011 evo i rezultata: dva filma - dvije nagrade. Oba naša filma u konkurenciji, Žablji zbor i Ljeto na plaži, osvojili su po jednu specijalnu nagradu festivala. Uspjeh je tim draži kad se ima na umu da su to bili jedini filmovi dječjih autora u programu sastavljenom od filmova studenata filmskih škola ili nezavisne produkcije.
Mlada i srdačna ekipa organizatora festivala pružila nam je nezaboravan doživljaj i divne trenutke.

slika
najbolja i skoro pa jedina slika s dodjele nagrada
14. 2. 2011.  

2. Festival animiranog filma održava se 19. i 20. veljače (točnije, ovaj vikend) u Kinu Europa u Zagrebu. Festival predstavlja presjek najboljih ostvarenja domaće animacije u posljednjih godinu dana.
Festival organizira Ustanova Zagreb film, a program čine četiri natjecateljska programa u sljedećim kategorijama: autorski, studentski, namjenski te dječji i omladinski film.
U ovoj posljednjoj kategoriji nalazi se i naš Žablji zbor.
U popratnom se pak programu, koji je sastavljen od filmova prikazanih na 48. reviji filmskog i videostvaralaštva djece i 15. reviju mladeži, nalaze još Yummie, yummie, Poglavica Šareno pero i veseli vlak , Ribe pod utjecajem alkohola, Noćni život te Unesi malo boje.
Ulaz na projekcije je slobodan.

pes
10. 2. 2011.  

11-ti po redu Extra Short Film Festival održava se, kao i deset prethodnih, u trećem po veličini ruskom gradu Novosibirsku. Njegovih svih 1,4 milijuna stanovnika imati će priliku od 24. do 27. veljače pogledati 17 animacija i 24 video filma trajanja do 60 sekundi koji se ove godine bore za jednu od prestižnih nagrada.
Među ta 41 uratka iz cijelog svijeta hrvatske boje zastupaju dva filma iz bratskog nam FFVAL-a, ali i jedan naš - Iz Berlina.
Osim ovih filmova publika će moći pogledati i izbor najboljih filmova festivala iz proteklih 10 godina, nazvanih "80 best". A tu se našlo čak osam naših filmova - jedna desetina best of the best of the best! Evo ih redom: The mission, Lutka, Mojsije, Bungee , Sasvim običan dan... , In flagranti , Košarka i Silovanje.

logo
7. 2. 2011.  
film

U ponedjeljak, 14. veljače 2011. godine u 19,00 sati imamo svečanu premijeru animiranog filma Progres koji je nastao tijekom zimskih praznika u sklopu Zime u Zaprešiću.
Animaciju je realiziralo dvanaestero djece, u dobi od 8 do 13 godina.
U ponedjeljak ćemo, nakon projekcije, autorima filma podijeliti priznanja za sudjelovanje i DVD-e, te uz druženje razmijeniti mišljenja i razmišljanja o cijelom projektu.
Film je trajanja 2 minute i 38 sekundi, a producenti su Centar za mladež Zaprešić i Foto kino video klub Zaprešić.

plakat

 

 

siječanj 2011.

17. 1. 2011.  
film

27. 1. (četvrtak, off kors) zaprešićki planinari ponovno u našem prostoru upriličuju predavanje uz projekciju putpisa. Tema ovih emisija je Afrika i svi zainteresirani su dobrodošli, pa makar i bili samo planinari u duši, ako već ne u nogama.
Projekcija i predavanje je gore navedenog datuma s početkom u 19 sati.
Ulaz je slobodan.

14. 1. 2011.  

Javljaju nam iz međunarodnog filmskog festivala ZOOM - ZBLIZENIA 2011 kako su nam u selekciju festivala uvrštena dva filma, Žablji zbor i Ljeto na plaži, koji su odabrani između 341 prijavljenih filmova iz više od 20 zemalja. Također, film Zamak će biti prikazan u posebnoj projekciji u kojoj su stavili filmove izvan konkurencije, ali koji zaslužuju biti prikazani.
Festival se održava od 15. do 20. 2. 2011. u gradu Jelenia Góra u Poljskoj, gdje će posjetitelji imati priliku vidjeti 73 filma u konkurenciji.

plakat