fkvkz

Vijesti iz 2014.

prosinac 2014.

27. 12. 2014.  
seattle

U sklopu suradnje Hrvatskog filmskog saveza sa Children's Film Festival Seattle na ovogodišnjem izdanju festivala našla su se i dva filma iz Hrvatske. Naime, selekcijska komisija uvrstila je animaciju Office Ranger VANIMA-e iz Varaždina i naš 100 posto jabuka u program 'Super Shenanigans: Films by Youth' u kojem će se prikazati, osim naših, i filmovi iz Amerike, Engleske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Children's Film Festival Seattle je inače najveći festival na Zapadnoj obali koji prikazuje filmove za djecu, a čiji smo izbor imali prilike vidjeti na prošloj, 52. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu.
Filmovi će se prikazati u nedjelju, 25. siječnja 2015. u 19,00 sati u kinu Northwest Film Forum na adresi 1515 12th Ave, Capitol Hill, Seattle. Cijena ulaznice je $ 12.38, pa nek netko kaže da nam filmovi niš ne vrijede!

seattle
23. 12. 2014.  

bozic

Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretan Božić i uspješnu 2015. godinu.
18. 12. 2014.  
kraf

Saznali smo kako je film Z Z Zmaj primljen na 45. Kvarnersku reviju amaterskog filma popularno zvanu KRAF. KRAF daje uvid u različite kulturno-umjetničke svjetonazore i kao takav poučava o različitostima promovirajući kreativnost i tehničku kulturu, a organizira ga Kino video klub Liburnija-film iz Rijeke.
Projekcija se održava u petak, 19. prosinca 2014. u Art kinu Croatia, Rijeka u 20,00 sati.
Čestitke autoricama!

kraf
18. 12. 2014.  
bor

Ponosno javljamo da je božićno drvce okićeno. Sad još samo čekamo Božić.
Foto Foto foto foto
foto foto foto foto

foto
17. 12. 2014.  
iskaznice

Svakog dana dobivamo stotinjak mailova, pisama i poziva u kojima nas pitate uvijek isto: "Dragi naši takozvani efkavekavci, kada ćemo dobiti članske iskaznice?" "Možemo li s iskaznicom FKVKZ-a ući u autobus, vlak i ostala sredstva javnog prijevoza?" "Koje su točno prednosti posjedovanja članske iskaznice FKVKZ-a?" i tako dalje, i tako dalje.
E, pa, dobre vijesti! Od danas možete preuzeti Vašu člansku iskaznicu s Vašim imenom u prostoru kluba. I da odgovorimo na Vaša pitanja: Da, možete ući s Vašom članskom iskaznicom FKVKZ-a u bilo koji autobus, vlak, uspinjaču, tramvaj i sva ostala javna prijevozna sredstva. Naravno, i dalje morate platiti kartu, ali ući možete. Vaša članska iskaznica FKVKZ-a ima mnoge praktične primjene. Kao prvo, vesele je žute boje koja podiže raspoloženje, a preko nje je istaknutim slovima ispisano FKVKZ. Zatim, ukoliko se nađete, recimo, na pustom otoku, a nemate nikakav pribor za preživljavanje, njome možete razmazati maslac na kruh. Ili se probudite usred noći i ne znate kako se zovete, jedan kratak pogled na člansku iskaznicu će Vam pomoći i u tome. Sigurni smo da ćete i Vi sami pronaći još bezbroj korisnih primjena. Dakle, požurite po Vašu člansku iskaznicu!
P.S. - Ono s brojem mailova, pisama i poziva smo malo preuveličali. Ne dobivamo ih stotinjak svakog dana, nego nešto manje. U stvari, puno manje. Točnije, nismo dobili niti jedan. Ali, sve drugo je istina. Časna riječ.

iskaznice
11. 12. 2014.  
bor

Sve članove i prijatelje kluba pozivamo na već tradicionalno kićenje božićnog drvca u klubu. Uz piće i grickalice htjeli bi iskoristiti ovu veselu priliku za druženje, zabavu i uvod u blagdansko ozračje.
Druženje započinje u srijedu, 17. 12. 2014. u 18,30 sati, ali možete navratiti i kasnije, sve dok se iz kluba čuje glazba i vidi svjetlo.
Zvončići, zvončići...

bor
4. 12. 2014.  
luksuz

'Vabimo vas na 12. luksuz festival poceni filma, ki bo potekal 5. in 6. decembra 2014 v Mladinskem centru Krško. Po objavi poziva smo do 20. novembra 2014 prejeli preko 1.720 filmov. Po napornem delu so selektorji v tekmovalni program uvrstili 57 kratkih filmov iz 22 držav. Poleg tekmovalne programa vas na festivalu čaka tudi program otroških filmov, posebne projekcije kratkih filmov (Gastarbajter, Med platnicam, izbor hrvaških filmov…) ter zabavna atmosfera in sproščeno druženje.'
Eto, tako piše. Uz ostale hrvaške filmove prislonio se i film Disciplina.
Dakle, 5. i 6. prosinac (petak i subota) u Mladinskom centru Krško program traje kroz gotovo cijele dane. Vabljeni!

luksuz

 

 

studeni 2014.

25. 11. 2014.  

zizanio

I ovih zimskih školskih praznika organiziramo zimsku radionicu za osnovnoškolce i srednjoškolce koja će trajati od 29. prosinca 2014. do 10. siječnja 2015. godine. Prijaviti se ili potražiti dodatne informacije možete telefonom na broj 01/4001565, mailom na adresu fkvkz(at)fkvkz.hr ili osobno u klubu na adresi Trg žrtava fašizma 11.

zimska
25. 11. 2014.  

zizanio

Eto, danas, puna četiri dana prije početka the 14th European Meeting of Young Peoples Audiovisual Creation – CameraZizanio objavljen je raspored projekcija filmova. Naravno, svi znamo da se the 14th European Meeting of Young Peoples Audiovisual Creation – CameraZizanio održava kao dio 17th OLYMPIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUNG PEOPLE u gradu Pyrgos na polootoku Peloponez u južnoj Grčkoj i da traje od 29. studenog do 6. prosinca 2014.
A evo i o filmovima u projekciji. Dakle, u četiri projekcijska dana biti će prikazano ukupno 139 filmova iz 25 zemalja, odnosno 122 filma u konkurenciji, 12 filmova u međunarodnoj panorami i 5 filmova u posebnim projekcijama. Hrvatska sudjeluje sa deset filmova i to po jedan film Gimnazije Andrije Mohorovčića iz Rijeke, Udruge za promicanje medijske kulture Luža, Kino kluba Karlovac i OŠ Bartola Kašića iz Zagreba, dva filma VANIME iz Varaždina te četiri naša filma: San, ZZZmaj, Disciplina i Portret. Svi hrvatski filmovi su na projekciji u četvrtak, 4. prosinca od 10,00 do 11,30 sati. Ako netko slučajno želi tamo navratiti u to vrijeme, nije problem. Kad izađete iz kluba skrenete desno na Ulicu maršala Tita, prijeđete stotinjak koraka u smjeru jugoistoka i onda još samo 1023 kilometra zračne linije pa ste tamo.

zizanio
24. 11. 2014.  

prava djece

Od 19. do 22. studenog bili smo u Splitu na šestom Festivalu o pravima djece kojeg je priredio UNICEF u suradnji s Blitz Cinestarom i Hrvatskim filmskim savezom. Nekoliko fotografija tek će okrznuti cjelokupni raspon zbivanja i dojmova, ali kao što kaže pjesma: Nima Splita do Splita!
foto foto foto foto
foto

foto

 

 

listopad 2014.

28. 10. 2014.  

52rfsd

Sat i nešto malo vožnje autom do Maribora, lagana šetnja gradom, sladoled i kava u predvečerje i, na kraju, ENIMATION little elephant, 4. mednarodni festival otroškega in mladinskega animiranega filma u kinu Udarnik.
Laganini.
Pogledali nagrađene filmove, prvo od prošle godine, a onda i ovogodišnje (Odlični filmovi, po riječima žirija malo je nedostajalo da i naš film bude među njima), malo se družili s domaćinima uz zalogajčić i sokić i onda natrag doma. Eto. Laganini. (Fotografije su posuđene iz Enimation facebook albuma. Hvala.)
foto foto foto

foto
24. 10. 2014.  

traka

23. listopada ugostili smo dva vrlo poznata fotoreportera, Antonia Bronića i Nikolu Šolića, ispred sramotno malog broja okupljenih članova kluba, zainteresiranih gostiju i ljubitelja fotografije. Što je stvarno šteta jer su obojica gostiju bili više nego interesantni sugovornici bogatog iskustva i zanimljivih priča iz svoje karijere fotoreportera koji imaju što i reći i pokazati. Srećom, ovaj nedostatak publike nije ih previše smeo pa smo i nakon službenog trajanja tribine nastavili tribinu. Točnije rečeno, razgovor u obližnjem kafiću.
foto foto foto foto

foto
20. 10. 2014.  

duff

19. listopada u Kinu Sloboda u Dubrovniku svečanom podjelom nagrada završio je treći DUFF - Festival djece i mladeži zemalja Mediterana. I nakon što je sve završilo, teško da je na izlazu iz kina bilo lica bez osmijeha na njemu, toliko je na sve nas utjecalo prekrasno okruženje i vrijeme i ljudi s kojima smo se družili tijekom ta četiri dana.
A opet, od svih tih lica, vjerojatno su najnasmijanija bila baš naša, zaprešićka, koja su u rukama držala Grand prix nagradu ovog festivala! Od 200 prijavljenih filmova iz 12 mediteranskih zemalja od kojih su 73 odabrana u natjecateljski program, ovaj naš, Z Z Zmaj autorica Lucije Majnarić i Marije Nikolić proglašen je najboljim od najboljih!
I tako je iz ruku tajnice Hrvatskog filmskog saveza Vere Robić Škarica još jedan dubrovački brod doplovio u zaprešićku luku. Hvala svima u Dubrovniku na još jednom nezaboravnom iskustvu, čestitke svim nagrađenim autorima i pozdrav svima. Do iduće godine!
foto
foto
foto
foto
foto foto foto

foto
15. 10. 2014.  

52rfsd

I tako smo i mi postali još jednu godinu stariji, ozbiljniji, pametniji... što smo i dolično obilježili tradicionalnom projekcijom filmova te, nakon toga, tradicionalnim druženjem u klubu uz nešto za prigrist i nešto za popit. Pa, iako su nam rođendani postali tradicionalni, već sada postoje naznake kako će idući, jubilarni dvadeseti rođendan biti nešto potpuno drugačije. (Zašto mi se Monty Python vrti u mislima?)
Ali, do idućeg rođendana red je da se prvo zahvalimo na ovom. Eto, hvala Tomislavu na dizajnu, playlisti i špici, hvala Rebeki i Moreni na već tradicionalno šarmantnom vođenju programa, hvala mlađim članovima kluba na ispomoći oko pripreme i prijema, veliko hvala gđi Silvi Bosner na toplim riječima (dugujemo joj toplu kavu za to) i prije svega, hvala svima vama koji ste prisustvovali projekciji i bili dio našeg rođendana.
foto foto foto

foto
14. 10. 2014.  

prava djece

Šesti po redu Festival o pravima djece kojeg priređuje UNICEF, a u suradnji s Blitz Cinestarom i Hrvatskim filmskim savezom ove godine održava se u kinu Karaman u Splitu. No, ne morate ići u Split kako biste bili dio festivala i vidjeli filmove. Istovremeno s projekcijama u Splitu filmovi se prikazuju i u Blitz-Cinestar kinima u Vukovaru, Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Dovoljno je dakle doći točno u podne, u neko od navedenih kina, u četvrtak, 20. studenog kada je Matineja dječjeg stvaralaštva, ili u petak, 21. studenog na Matineju stvaralaštva mladeži. I tamo ćete vidjeti i naše filmove Disiplina (u četvrtak) i Šapica (u petak) kao i mnoge druge odlične filmove filmskih družina i klubova.

prava djece
9. 10. 2014.  

52rfsd

14. listopada (utorak) projekcijom filmova nastalih u proteklih godinu dana obilježavamo 19. rođendan Kluba i Grada. Projekcija će se održati u kino dvorani POU Zaprešić, Trg žrtava fašizma 11, a nakon projekcije možete navratiti na druženje uz skromni domjenak u FKVKZ-u.
Naravno, sve je besplatno i ukoliko želite provesti ugodnih šezdesetak filmskih minuta s nama dođite u 19,30 sati u zaprešićko kino. Dobrodošli!

foto
9. 10. 2014.  

52rfsd

ENIMATION little elephant, 4. mednarodni festival otroškega in mladinskega animiranega filma, održava se od 24.do 26. listopada i to u prostoru kina Udarnik u centru Maribora.
Ove godine bilo je prijavljeno 146 filmova iz 32 zemlje u tri natjecateljske dobne kategorije , a među njima je stručni žiri odabrao 51 animaciju koja će se natjecati za glavnu nagradu festivala - 150 eura. Kandidati za ove euriće su i animirani filmovi Z Z Zmaj autorica Lucije Majnarić i Marije Nikolić te Dječak koji je tražio sreću grupe autora, koji će sa zanimanjem pratiti odluku žirija.
Podsjetimo, prošle godine je ovu laskavu nagradu uzeo film Pucica z črlenom kapicom.

foto
9. 10. 2014.  

52rfsd

Zajednica tehničke kulture Ivanić Grada organizirala je Smotru tehničkog stvaralaštva Zagrebačke županije gdje su na uvid svekolikom pučanstvu izloženi radovi i prezentacije udruga tehničke kulture Zagrebačke županije. Iz Zaprešićke zajednice tehničke kulture sudjelovali su Modelarski klub Zaprešić i mi.
Naš postav seli se 13. listopada u Samobor gdje će biti održana još jedna smotra, ovoga puta Zajednice tehničke kulture grada Samobora.
U Ivanić Gradu smotra je otvorena do 11. 10. u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad, dok je u Samoboru otvorena samo 13. 10. u Maloj dvorani pri srednjim školama. Ulaz je slobodan pa navratite!
foto foto foto
foto

foto

 

 

rujan 2014.

29. 9. 2014.  

52rfsd

U nedjelju, 28. 9. smo se vratili s 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece na kojoj smo opet nagrađeni s nekoliko nagrada, pet njih, da budemo precizni. Ili, još preciznije, jednom prvom nagradom, tri druge i jednom trećom. Ili, tri nagrade stručnog žirija i dvije nagrade međunarodnog žirija djece. Ili, poimenice, Frizura je osvojila treću nagradu za animirani film stručnog žirija, Krug smrti dobio je drugu nagradu dječjeg žirija za animirani film, Disciplina je druga u igranom filmu prema stručnom žiriju, dok je Kino prvo po mišljenju dječjeg žirija. U dokumentarnom filmu Prilagodba je druga prema stručnom žiriju.
O svemu tome, pa i više, možete pročitati na stranici revije. Čestitamo nagrađenim autorima i vjerujemo da je svim sudionicima bilo zadovoljstvo sudjelovati na ovoj reviji. Što se nas tiče, nama je bilo super. I u Varaždinu, i u Ludbregu i u Čakovcu. Hvala svima na svemu :)
foto
foto
foto

foto
19. 9. 2014.  

traka

23. listopada, nakon ljetne pauze, započinje prva u nizu tribina posvećenih fotografiji, a koje organiziramo u našem klubu. Navedenog četvrtka ugošćujemo čak dva fotoreportera koji će pokušati prenijeti zainteresiranim posjetiteljima svoja iskustva. A ona su poprilično razliičita! A i sami gosti su poprilično različiti. Antonio Bronić rodio se 1984. u Zagrebu gdje je završio Obrtničku školu, smjer fotograf. Nikola Šolić rođen je 1957. u Hrvatskoj Kostajnici i prije bavljenja fotografijom dugo godina radio je kao novinar. Od 1990. izvještava s ratnih područja i jedan je od svjetski poznatih hrvatskih ratnih fotoreportera. Antonio je poznat kao novinski fotoreporter i trenutno radi za fotografsku agenciju Reuters. Ono što im je zajedničko je bogato fotoreportersko iskustvo okrunjeno brojnim nagradama i priznanjima.
Dođite na njihovo suočavanje u FKVKZ-u, 23. listopada u 19,00 sati i to potpuno besplatno.

foto
17. 9. 2014.  

traka

Danas je troje naših članova, Borna, Borna i Marta koja nije Borna, sudjelovalo na snimanju emisije "Školski sat" posvećene filmu. Emisija će biti na programu u petak, 26. rujna u 9,00 sati kada možete saznati sve o filmskim rodovima, čuti ponešto o natječaju "Pazi snima se", te pogledati što su to pametnog ovaj put izjavili fkvkzovci. Upućujemo vas i na fb stranice Školskog sata gdje možete ostaviti i poneki komentar, ali i lajkati sve po redu.

foto foto foto foto

foto
10. 9. 2014.  

traka

Festival djece i mladih zemalja Mediterana, poznatiji još kao DUFF ili Dubrovnik film festival, objavio je danas odluku selekcijskog žirija o odabranim filmovima u tri programske kategorije, odnosno otvorenoj kategoriji, kategoriji od 0 do 15 godina i kategoriji od 16 do 20 godina. (To sad onako, malo razvlačimo kako bi podigli napetost u ovoj vijesti.)
U sve tri kategorije primljena su ukupno 73 filma, točnije 8 filmova u otvorenoj kategoriji, 37 filmova u kategoriji od 0 do 15 godina (ovdje imamo dva filma, ali nećemo još otkriti koja), te 28 filmova u kategoriji od 16 do 20 godina (i ovdje imamo dva filma, a jedan je animacija Z z zmaj). Ako gledamo zemlje iz kojih dolaze filmovi najviše ih je, naravno, iz Hrvatske, ukupno 41 (naših je četiri), dok iz ostalih zemalja, a to su Izrael, Italija, Grčka, Portugal, Španjolska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Egipat, Palestina, Turska i Alžir, su primljena 32 filma. Prema rodovima statistika je slijedeća: primljeno je 27 igranih filmova (jedan je naš - Katalizator), 25 animiranih filmova (dva su naša, ovaj drugi je Mačka) i 13 dokumentarnih filmova (od kojih je jedan, Šapica, iz našeg kluba) te već navedenih 8 filmova otvorene kategorije.
Eto, to je, ukratko, to. Čestitke autorima sva 73 primljena filma i vidimo se u Dubrovniku!

info
6. 9. 2014.  

traka

Chicago International Children's Film Festival je najveći godišnji filmski festival za djecu od 2 do 18 godina u svijetu. S programom od 250 najboljih filmova iz 40 zemalja, festival posjeti oko 23.000 gledatelja tijekom deset dana prikazivanja.
Ove godine u selekciji "250 najboljih" našla se i Frizura Azre Konjhodžić koju će američka djeca moći vidjeti negdje između 24. listopada i 2. studenog na adresi 1517 W. Fullerton Ave., tako da znate u slučaju da navratite u to vrijeme u vjetroviti grad. Čestitke Azri!

 

foto
3. 9. 2014.  
traka

Da se u četvrtak i petak u Novim Dvorima odigravaju Nori Dvori, jedan od deset najvećih glazbenih festivala u Hrvatskoj, to već svi znaju.
A da je kao dio off programa festivala i izložba fotografija mladih članova FKVKZ-a pod nazivom NO CONCEPT, to znaju samo pravi šmekeri. Budite dio te odabrane elite i dođite u petak, 5. 9. 2014. u 13,00 sati na otvorenje izložbe u prostoru Vršilnice. Fotografije izlažu Mihaela Gradečak, Stella Hartman, Marija Kozlek, Josip Šuker i Domagoj Kudek. A ako malo zastanete i porazmislite, tko zna, možda i skontate zašto se izložba zove baš tako. A kad ste već tamo, možda kupite ulaznicu i ostanete na koncertu. A zašto ne?

foto
1. 9. 2014.  
fkvkz

S prvim danom rujna, prije početka nove sezone, mi smo se malo "ofrižali".
Podijelite s nama vaša mišljenja, prijedloge i propuste koji su ostali nakon redizajna. Javite nam se putem facebook-a, emaila, telefonom, faxom, poštom ili osobno - nije važno, glavno da se javite!

foto

 

 

kolovoz 2014.

27. 8. 2014.  
xposure

U četvrtak, 28. 8. 2014. u 19,00 sati u Galeriji Razvid Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić otvara se četvrta izložba fotografija članova Foto kino video kluba Zaprešić pod nazivom X-POSURE 4.
Ove godine fotografije će izložiti Gordana Sermek, Kristijan Tabet, Tomislav Krištofić i glavni pokretač cijele akcije, Marin Vajdić, koji će se publici predstaviti s tematski odabranim nizom radova.
Izložba će se moći razgledati do 10. rujna, a ulaz je slobodan.

foto
18. 8. 2014.  
weiterstadt

Dakle, evo nas natrag s još jednog, 38. po redu, Open-Air Filmfesta u Weiterstadtu. Kao i unatrag 8 - 9 godina mi smo dostojanstveno i ozbiljno predstavljali Lijepu našu. Tradicionalno, između projekcija pala je i partija mini-golfa. Isto tako pala i je i, za Weiterstadt, tradicionalna kiša. Iako, bilo je i sunca... I puno aviona...
Stvarno bi netko drugi trebao početi pisati ove novosti.
weiter weiter weiter weiter

oaw
15. 8. 2014.  
upisi

Tijekom rujna, možete se učlaniti i prijaviti u jednu od osnovnoškolskih ili srednjoškolskih videogrupa FKVKZ-a.
Kao i prijašnjih godina pružamo vam mogućnost da napravite svoj igrani, animirani, dokumentarni ili eksperimentalni film i putem naučite sve o tome. Donesite svoje ideje, zamisli i želje, a mi ćemo vam pomoći da one postanu film.
Godišnja članarina je 100 kn.
Prijave, kao i sve daljnje obavijesti, možete dobiti na adresi kluba, Trg žrtava fašizma 11, telefonom 01/4001565 ili upitom na e-mail: fkvkz(at)fkvkz.hr svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 sati.
P.S. hvala Klari ;)

upisi
14. 8. 2014.  

ffval

Jučer su naši prijatelji iz FFVAL-a obilježili svoju petu obljetnicu osnutka i tom prigodom upriličili projekciju svojih filmova kao i Mini FIFES-a. Mi im čestitamo na ovoj lijepoj okrugloj brojci sa željom za još puno uspjeha, filmova, članova i ovakvih susreta.
ffval ffval ffval

ffval
13. 8. 2014.  

52rfsd

Selekcijska komisija u sastavu Simon Bogojević Narath, Čejen Černić, Maja Flego, Boris Poljak i Slaven Zečević odabrali su dječja filmska ostvarenja koja će se prikazati na 52. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Tako je od ukupno 144 prijavljenih filmova u program uvršteno njih čak 93, a što se nas tiče, uvršteno je svih 9 prijavljenih flmova.
Disciplina, Dječja enciklopedija pojmova, Frizura, Kino, Krug smrti, Mobitel, Prilagodba, Puc! i Zauvijek alone će se tako zavrtjeti na filmskom platnu, neki u Varaždinu, neki u Ludbregu, a neki u Čakovcu.
Neki 25., neki 26., a neki 27. rujna.
Čestitamo svim autorima i filmskim družinama na uspjehu i vidimo se u rujnu! U Varaždinu i Ludbregu i Čakovcu.

52
11. 8. 2014.  

whf

Film San Luke Klapana sudjelovao je na 12. West Herzegowina Fest-u, festivalu stvaralaštva koji u sebi objedinjuje glazbeno, filmsko i književno stvaralaštvo.
Festival je trajao od 31. srpnja do 2. kolovoza u parku Borak odmah uz Široki Brijeg u BiH, a zadnjeg dana dodijeljene su nagrade za najbolju kratku priču, najbolji film i najbolji bend.

whf
2. 8. 2014.  

kraljevica

Jučer je završila još jedna Videoradionica za djecu i mladež u Kraljevici ''Od ideje do realizacije'' u kojoj su sudjelovale i dvije naše članice: Marta Bregeš i Eva Matjašić i to u radionici za dokumentarni film koju je vodila Melita Forjan Horvatek,  prof. Tijekom tih 7 dana sudjelovale su u stvaranju dokumentarnog filma pod nazivom "Udahnuti život", a osim dokumentarnog filma u Kraljevici su djelovale i radionice igranog, animiranog te dokumentarnog filma za srednjoškolce.
Dio atmosfere s radionica možete vidjeti na fotografijama koje smo posudili od Melite, Hrvoja i Marte. Hvala ;)
kraljevica kraljevica kraljevica kraljevica

kraljevica

 

 

srpanj 2014.

31. 7. 2014.  

festofnations

Međunarodni stručni žiri Festival of Nations dodijelio nam je nešto nagrada na odžanom 42. izdanju festivala neprofesijskog filma. Tako je filmu San dodijeljena diploma, filmu inanibus srebrna nagrada, dok je animacija Hermit Jane Fantov nagrađena zlatnom nagradom. Hvala žiriju i čestitke nagrađenima.
I dok čekamo da nam nagrade doputuju iz gradića Lenzing nedaleko jezera Attersee u Gornjoj Austriji, polako se priprema mjesto za njih u našoj vitrini. Nema problema, uvijek ima mjesta za još poneku nagradu!

FoN
23. 7. 2014.  

hfs

Od 18. do 27. srpnja naše dvije mlade članice, Rebeka Čuljak i Lucija Majnarić, zajedno s Miranom Ratkovićem iz Kino kluba Karlovac, sudjeluju na festivalu Giffoni Experience u Italiji - jednom od najvećih međunarodnih festivala filmova za djecu i mlade. Oni i njihov voditelj Jura Troje, predstavljaju hrvatsku delegaciju na ovom festivalu i dio su međunarodne suradnje Hrvatskog filmskog saveza i svjetskog brenda festivala Giffoni Experience. Sa stranice HFS-a citiramo Jurine riječi: Nakon vrlo teškog i izvrsnog filma hrvatski predstavnici su zablistali - Miran je komentirao prava homoseksualaca i Referendum o braku, dok je Rebeka izvrsno analizirala način snimanja i izražajna sredstva korištena u filmu. Ja sam najponosniji voditelj!
A mi komentiramo: Ma, naravno, to su oni tako na svoje voditelje! ;)
giffoni giffoni giffoni giffoni

giffoni
14. 7. 2014.  
weiterstadt

Annabel Lee, Prosjak i inanibus prikazati će se ovog ljeta u Weiterstadtu. A u tom gradiću pored Frankfurta po 38. put održati će se Open Air Filmfest i to od 14. do 18. kolovoza. Naravno, svi već znaju kako je riječ o jednom od najvećih filmskih festivala na otvorenom, popularno zvanom "filmski Woodstock" koji je pokrenut još 1977. godine, a osim filmskog programa sadrži i razne popratne atrakcije.

weiterstadt
12. 7. 2014.  
ljfr2014

Naša poslovično neformalna ljetna radionica je polovično gotova. Naime, deset polaznika osnovnoškolske grupe završilo je animirani film naziva Dječak koji je tražio sreću dok sedam srednjoškolaca još će raditi koji dan više na svojoj animaciji. I nakon ove radionice, koju su obilježile mnoge zgode i nepogode, ostaju nam dva filma i dva vesela i sadržajna tjedna. Najljepši uvod u ljetne praznike!
ljfr ljfr ljfr ljfr
ljfr ljfr ljfr ljfr

ljfr

 

 

lipanj 2014.

30. 6. 2014.  
ŠAF

U organizaciji ŠAF-a Čakovec održana je 21. Internacionalna filmska radionica na kojoj su sudjelovala djeca iz SAD-a, Slovačke, Poljske, Švedske, Krapinskih Toplica, Zlatara, Zagreba, Oroslavja, Belice, Čakovca, ali i dva naša člana, Borna Benčić i Josip Bosnić.
Radionice su vodili Boris Šima i Joanna Kozuch iz Slovačke i Poljske, te Uzi Geffenblad iz Švedske. Pet kratkih filmova nastalih u tijekom tih sedam dana: "Luda matura", "Recikliranje", "Na pučini", "Gool!" te "Thinking/Razmišljanje" prikazana su na svečanoj projekciji u subotu, 28. lipnja u Centru za kulturu Čakovec, zajedno s dva filma voditelja i cjelokupnom ovogodišnjm produkcijom ŠAF-a.
Dojmovi s obje strane, i od voditelja i od dečkiju, iznošeni su u samim superlativima pa možemo proglasiti 21. IFR kao pun pogodak, a mi se još jednom zahvaljujemo ŠAF-u na gostoprimstvu.
21ifr
21ifr 21ifr 21ifr

21IFR
26. 6. 2014.  
eyes

Program festivala 21. Open Eyes Filmfest Marburg uljepšan je ove godine za naše filmove Hermit i Šlajsanje. Tako će posjetitelji navedenog festivala u gradu Marburgu (koji je u Njemačkoj) 19. srpnja gledati Šlajsanje u bloku eksperimentalnog filma, a 20. srpnja u bloku poslijepodnevnog programa i animaciju Hermit.
I pri tome, nadamo se, uživati.

eyes
23. 6. 2014.  
19frm

Još jedno žutilo ludila, ili ludilo žutila je iza nas i u našem ormaru stoji još jedna boca sa žutom mašnom! Annabel Lee proglašen je najboljim animiranim filmom 19. filmske revije mladeži koja se odvijala od 17. do 21. lipnja, a gdje drugdje nego u Karlovcu.
Ove godine bilo je dosta novosti na reviji počevši od vremena održavanja, smještaja, organizacije i još hrpe drugih stvari. O tome će najbolje reći oni koji su bili tamo, tj osmero naših članova i Tomislav Krištofić u svojstvu voditelja, ali ono što je standardno za reviju je izvrsno filmsko okruženje i sve drugo što vole mladi.
Čestitke svim nagrađenima!
19frm 19frm 19frm 19frm

19frm
20. 6. 2014.  
19frm

20. lipnja 2014. godine održan je osmi susret Dječje filmsko i video stvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva, ovoga puta u Grožnjanu. Među sedam prikazanih filmova u sklopu susreta bio je i igrani film Bettina Nike Medvid i Gabriele Tadić.

 

 

 

svibanj 2014.

27. 5. 2014.  
ljfr2014

U ponedjeljak, 30. 6. 2014. u 9,00 sati, započinju još jedne Ljetne filmske radionice u FKVKZ-u! Kao i prijašnjih godina, ove radionice održavamo za djecu osnovnoškolske dobi ali i mladež - srednjoškolce, naše članove i one koji bi željeli postati dio FKVKZ-a.
Dakle, ako ne znate kako iskoristiti vrijeme nakon završene nastave, a prije odlaska na more ili nesnosnih vrućina, ili ako niste stigli tijekom školske godine baviti se filmom, a silno ste htjeli - ovo je prilika! Za jedno od ograničenog broja mjesta u radionici prijaviti se možete telefonom, 4001565, na e-mail fkvkz@fkvkz.hr ili doći osobno ovdje u klub.
Vidimo se?

ljfr2014
27. 5. 2014.  
tribina

I tako, s gostovanjima Josipa Klarice i Krasnodara Peršuna završili smo s tribinama do jeseni. A na jesen krećemo s novom rundom. Prema riječima glavnog organizatora ovih tribina, Marina Vajdića, već se javilo nekoliko zainteresiranih fotoreportera, fotografa. Šteta što ovakva jedinstvena predavanja, u stvari, više autobiografska izlaganja koja su zanimljiva ne samo za fotografe, već i širu javnost, nisu bila bolje posjećena.
Do početka novih tribina prilažemo nekoliko fotografija s ove dvije prošle. Autor fotografija je, već gore spomenuti, Marin Vajdić.

Peršun Peršun Peršun Peršun

Klarica Klarica Klarica Klarica

Peršun

Klarica

23. 5. 2014.  
nevid

14. international short film festival "The Unprecedented Cinema" održati će se od 5. do 8. lipnja u gradovima Maardu i Tallinnu u Estoniji. Na festivalu će se prikazati suvremeni nekomercijalni filmovi mladih autora iz 20 zemalja, a organizator je Studio Mexvideo. I ove godine naši filmovi su zastupljeni u programu festivala i to igrani film Prosjak, te animacija Mačka.
Naravno, nama je to malo predaleko za navratiti na festival, ali lijepo je znati.

nevid
22. 5. 2014.  
ftk

Od danas do nedjelje, 25. 5. u Boćarskom domu u Zagrebu, Hrvatska zajednica tehničke kulture organizira drugi Festival tehničke kulture. U okviru festivala, Hrvatski filmski savez zastupljen je sa svojim štandom koji uključuje i tzv. interaktivno mini kino. Mini kino sadrži naime program od trinaest filmova, a svaki od njih se može pogledati za jednu kunu pod sloganom "Kunu za Gunju". Naime, iznos prikupljen od svakog pojedinog filma bit će predan Studiu kreativnih ideja iz Gunje kao skroman doprinos za obnovu tehnike i inventara stradalog prilikom nedavnih poplava. Među ovih trinaest filmova nalazi se i naš Laaa.
Osim mini kina tu su i zanimljive foto i filmske radionice, pa osim humanitarnog karaktera, cijeli festival označuje i izuzetno zabavan i zanimljiv sadržaj. Detaljan program možete naći ovdje. Svakako posjetiti!

ftk
14. 5. 2014.  
tribina

22. svibnja predstavljamo još jedno značajno ime hrvatske fotografije, fotoreportera Krasnodara Peršuna.
Na tribini, osim razgovora o njegovom dvadesetogodišnjem radnom iskustvu, objavljenoj fotomonografiji Red carpet, predavanjima na Veleučilištu Vern i drugim zanimljivim iskustvima te njegovim razmišljanjima o fotografiji, posjetitelji će moći vidjeti i film Profesija fotoreporter.
U ovom dokumentarcu redatelja Milana Bukovca iz 2010. godine, u četrdeset minuta sažeta je životna i profesionalna priča fotoreportera Krasnodara Peršuna, zvanoga Krasni.
Tribina započinje u 19 sati, 22. svibnja, a prisustvo je slobodno.

krasni
14. 5. 2014.  
19frm

Eto, objavljeni rezultati selekcije 19. filmske revije mladeži, ove godine u ranijem, lipanjskom izdanju.
104 prijavljena filma, od čega 5 naših. 37 filmova u konkurenciji, od čega 4 naša. Zadovoljni? O, da! A naročito autori filmova Annabel Lee, Katalizator, Portret i Šapica.
Vidimo se, dakle, uskoro u Karlovcu.

19frm
2. 5. 2014.  
tisfest

I dok smo mi bili u Varaždinu, u Istanbulu na TISFEST-u nam je dodijeljena nagrada filmu Majmunska posla. Kakva? Za animaciju. Više od toga ne znamo jer se organizatori , vjerojatno, još oporavljaju od završne fešte pa nisu stigli objaviti rezultate. Radosnu vijest prvi su nam prenijeli karlovčani koji su gostovali na festivalu, a zatim i Twitter: En Iyi animasyon Hirvatistana gidiyor: Monkeyshine!
Hvala TISFEST-u na nagradi, a hvala i karlovčanima na dobrim vijestima ali i prijevozu nagrade do Hirvatistana.

tisfest

 

 

travanj 2014.

29. 4. 2014.  
vafi

5. VAFI
Već peti put bili smo u Varaždinu i što reći? Sve po starom!
Te lijep grad, te ljubazni domaćini, te simpatičan festival, te dobri filmovi, te dragi ljudi, te šareni baloni... Ufff, svake godine ista priča.
Osim što ove godine imamo male zamjerke. Skoro svaki dan padala je kiša. Mislim, kakva je to organizacija? C, c, c!
A ostali smo i bez nagrada. Hm.
vafi vafi vafi vafi

vafi
18. 4. 2014.  
tisfest

Od 22. do 26. travnja održava se još jedan filmski festival imenom TISFEST, odnosno Teen International Shorts Festival. Pomenuti festival odvija se u Istanbulu, Turska i u programu kratkih filmova nalaze se dva filma iz 'Hirvatistana'. Jedan od njih je naš, animacija Majmunska posla koji će publika moći vidjeti u konkurenciji s još 43 filma iz 19 zemalja.

tisfest
11. 4. 2014.  
fifes

Friške vijesti! Danas, nakon projekcije u kategoriji autora do 18. godina na 2. FIFES-u, proglašeni su i pobjednici u kategoriji. Naš film Mito i korupcija osvojio je 1. mjesto stručnog žirija. A žiri je bio u sastavu: Denis Bašić, Vesna Sudar i Joško Marušić.
Ali to nije sve! Nakon prebrojenih glasova Pucica z črlenom kapicom proglašena je najboljim filmom prvog dana po mišljenju publike!
Eto! I onda se ne'š smijal!
fifes2

fifes2
10. 4. 2014.  
hfs

U Cinestar kinima diljem Hrvatske se od 14. do 21. travnja održava se Dječji festival. Izuzev hvaljenih dugometražnih filmova za djecu na Cinestarovim filmskim platnima od Osijeka do Dubrovnika prikazivat će se i dječji filmovi nagrađeni na 51. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.
Tako će djeca iz krajeva Hrvatske moći pogledati sljedeće dječje filmove već afirmiranih videodružina: Moji prijatelji kao ja, TV reportažu družine Hodači po žici, Leone i Renato, dokumentarni film ZAG-ovaca, te Laaa, animirani film ekipe iz FKVKZ-a.

hfs
9. 4. 2014.  
tribina

17. travnja u FKVKZ-u održava se još jedna tribina posvećena fotografiji. Nakon fotoreportera i fotografa Tonija Hnojčika ovog četvrtka gost je propagandni i umjetnički fotograf te filmski snimatelj Josip Klarica.
Josip Klarica rođen je 1946. godine u Beogradu, a fotografiju uči na Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu dok filmsko snimanje diplomira na Karlovom Univerzitetu u Pragu (FAMU). Od 1977. godine živi i radi u Zagrebu gdje tijekom svojeg profesionalnog rada izučava povijest fotografskih tehnika i fotokemijske procese. U svojem radu koristi fotoaparate 19. st., među ostalima kameru obscuru i repliku panoramske komore (Paris 1845) koju je sam rekonstruirao i prilagodio svom radu.
Na ovoj tribini Josip Klarica demonstrirati će rad kamere obscure te pokazati izbor svojih radova. Tribina se održava 17. travnja s početkom u 19,00 sati. Ulaz je besplatan.

klarica

 

 

ožujak 2014.

31. 3. 2014.  
tribina

U četvrtak smo ugostili, kao što znate, fotoreportera i fotografa Tonija Hnojčika na tribini posvećenoj - fotografiji. Petnaestak posjetitelja imalo je priliku razmijeniti mišljenja o fotografiji općenito, načinu i razlozima bavljenja fotografijom, idealnim fotoaparatima za određene prilike, ali i čuti različita iskustva, događaje, zgode i nezgode iz njegovog četrdesetogodišnjeg življenja sa i od fotografije.
toni toni toni
fotografije: Marin Vajdić

toni
31. 3. 2014.  
fifes

Eto, 11. i 12. travnja svi posjetitelji Kina Tuškanac će se moći smijuljiti, smješkati, osmjehivati (ali nikako podsmjehivati), urlati od smijeha, valjati se od smijeha, plakati od smijeha, pa čak i smijati se na drugom FIFES-u. Nadamo se da će i naša tri filma - Mito i korupcija, Don Quijote - neispričana priča i Pucica z črlenom kapicom - publiku barem oraspoložiti i natjerati na poneki cerek. Cijelu listu filmova, u stvari katalog, možete pogledati na stranici festivala uz napomenu da je ulaz slobodan, čak i bez recepta, iako 'Smijeh je lijek'.

fiffes
27. 3. 2014.  
dhf

Na jučerašjoj presici objavljen je popis ovogodišnjih filmova u konkurenciji Dana hrvatskog filma koji će se održati od 22. do 27. travnja 2014. godine.
Od 237 prijavljenih filmova odabrano ih je 96 u kategorijama: igrani (21), dokumentarni (17), animirani (21), eksperimentalni (7), namjenski filmovi (16) i glazbeni spotovi (14).
Među njima su i dva naša filma, Hermit mlade autorice Jane Fantov te inanibus. Dakle, Studentski centar, ulaz besplatan. Navali narode!

dhf
18. 3. 2014.  
tribina

U četvrtak, 27. 3. 2014. u 19,00 sati održati će se tribina na temu fotografije na kojoj gostuje poznati fotograf Toni Hnojčik.
Toni Hnojčik rođen je 1951. u Daruvaru i fotografijom se bavi od mladenačke dobi, studirao je na Filmskoj akademiji u Pragu, godinama radi za nekoliko tjednika, a najpoznatiji je po fotografijama iz Domovinskog rata koje su prenosile brojne svjetske agencije. O njegovom fotoreporterskom putu snimljen je i dokumentarni film. Toni Hnojčik dobitnik je i niza priznanja, pohvala i nagrada.
Na ovoj tribini govoriti će o novinskoj i umjetničkoj fotografiji, ali i odgovoriti na sva pitanja koja bi jedan fotograf mogao postaviti, bilo profesionalac ili amater.
Ulaz je slobodan.

hnojcik
18. 3. 2014.  
x4

Pozivamo članove kluba, fotografe, na natječaj za izložbu fotografija 'X-POSURE 4'.
Riječ je o četvrtoj izložbi naših fotografa koja će se održati u Galeriji Razvid na slobodnu temu. Ukoliko ste zainteresirani, a niste član kluba, e, pa, uvijek se možete učlaniti!
Rok za predaju radova je 30. 6. 2014., a više o uvjetima natječaja možete saznati ovdje.

x4
17. 3. 2014.  
vafi

Objavljeni su i rezultati selekcije za 5. VAFI na kojem ćemo imati dva predstavnika: Pucica z črlenom kapicom u konkurenciji MINI i 4 godišnja doba u konkurenciji MAXI.
Za onu nekolicinu slučajnih posjetitelja koji još to ne znaju, recimo i to da je VAFI internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin, kao i podatak kako će se ove godine održati od 22. do 27. travnja, s time da će filmovi djece i mladih biti prikazani 25. i 26. travnja.
Spomenimo kako je bilo prijavljeno 237 filmova, a odabrano 112, te da je ove godine partner festivala Republika Francuska, kolijevka animacije.

vafi
14. 3. 2014.  
festofnations

Još jedna obavijest stigla nam je nedavno u inbox: tri naša filma, poimenice San, Hermit i inanibus, uvrštena su u program Festival of Nations, festivala neprofesijskog filma koji se odigrava u gradiću Lenzing nedaleko jezera Attersee u Gornjoj Austriji.
Festival traje od 6. do 12. lipnja, a održava se pod patronatom UNICA-e.
Jipiiii!

ebensee
14. 3. 2014.  
plasencia

Za tri dana, točnije 17. ožujka započinje prvo, jubilarno izdanje International Youth Film Festival - Plasencia Encorto koji će se održati u gradu Plasencia koji se nalazi u pokrajini Cáceres, Extremadura, Zapadna Španjolska.
Iako još nismo uspjeli naći na njihovim stranicama popis odabranih filmova za festival, mailom smo obaviješteni kako je i naša animacija Žablji zbor uvrštena u isti. Nama je to vrlo drago, a vjerujemo da će i publika uživati.
Hasta la vista!

plasencia

 

 

veljača 2014.

27. 2. 2014.  
skup

U ponedjeljak, 3. 3. 2014. u 19,00 sati održati će se redovita Skupština FKVKZ-a pa molimo sve redovite članove da se odazovu pozivu.
Ujedno je ovo i prilika da se opet okupimo u većem broju, malo popričamo i družimo. Dođite!

skup
24. 2. 2014.  
zoom

Po četvrti put sudjelovali smo na International Film Festivalu ZOOM - ZBLIŻENIA, ove godine 17-om po redu. Bilo je čudno vidjeti Jeleniu Góru bez snijega, ali i prilika upoznati grad malo detaljnije. Bilo je jako puno jako dobrih filmova, zbog kojih se, ako ništa drugo, isplati proći 850 kilometara. A vidjeti naš film u takvoj konkurenciji nama je pravo zadovoljstvo. I ponos.
s puta tramvaj projekcija press

zoom
10. 2. 2014.  
hpdz

U četvrtak, 13. 2. 2014. HPD Zaprešić u našem prostoru priređuje projekciju i predavanje pod nazivom NEPAL –Mt. EVEREST TREK o trekkingu na najvišoj planini svijeta koji će voditi predavač Vesna Tisaj.
Projekcija započinje u 18,30 sati, a ulaz je besplatan.

MtEverest

 

 

siječanj 2014.

30. 1. 2014.  
esf

Extra Short Film Festival, festival jednominutnih filmova, održava se po 14. put u Moskvi. U 75 minuta programa uvršteno je 40 filmova u dvije natjecateljske kategorije, animacija i video, kao i izbor programa s festivala ONE MINUTE.CH (international 1 minute film festival, Aarau, Switzerland).
U programu su dvije naše animacije 100 posto jabuka i Evolucija, kao i još dva videa autora iz Čeminca.
Sve to zajedno moguće je vidjeti u tri dana, 21., 22. i 23. veljače 2014. u kinu MAMM (Multimedia Art Museum, Moscow). Vidimo!

esf
14. 1. 2014.  
zoom

International Film Festival ZOOM - ZBLIŻENIA je jedan od najvećih i najvažnijih festivala u Poljskoj (tako oni kažu). Činjenica je kako je ove godine bilo prijavljeno 649 filmova u glavnom natjecateljskom programu te još 93 filma u Video-art programu od kojih je odabrano 82 u glavnom i 32 u video-art programu. I svi ti filmovi biti će prikazani tijekom 6 dana, točnije od 18. do 23. veljače, u Kinu LOT u gradu Jelenia Góra.
Naravno, sve ovo je navedeno samo iz razloga što su i nama u glavnom programu uvrštena naša dva filma: Hermit Jane Fantov te inanibus.
You just have to be there!

zoom
13. 1. 2014.  
zfr

Završena je zimska radionica na kojoj je sudjelovalo 17 osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Podijeljeni u male grupice napravili su (u stvari nisu još, ali kao da jesu) devet malih filmića povezanih u zajedničku temu, ali više o tome kad bude sve gotovo.
Sve u svemu, vjerujemo kako su ovo bili zanimljivo i sadržajno provedeni dani školskih praznika.
zima1 zima3 zima5 zima4

zima2