fkvkz

Vijesti iz 2005.

prosinac 2005.

17. 12. 2005.  

2. Animateka - International animation film festival 2005, održana je od 13. do 17. prosinca 2005. u Kinodvoru u Ljubljani, Slovenija. Na festivalu prikazana su četiri bloka natjecateljskog programa - animirani filmovi iz Srednje i Zapadne Europe, te brojni popratni programi. U posljednjem bloku natjecateljskog programa prikazan je film Da, draga Jadranka Lopatića, dok je u posebnom programu Animateka 2005 predstavlja kratke animirane filme za otroke prikazan film Hula-hula Helene Špinderk, Valentine Družinec i Ivane Benko.

11. 12. 2005.  

Camera Zizanio - Hula-hula, Kaos, Modelari, Ribolov, Stolac, Život je...kratak

 

 

 

studeni 2005.

27. 11. 2005.  

30. izdanje međunarodnog ekološkog festivala TÝKÁ SE TO TAKÉ TEBE (ili na engleskom IT’S UP TO YOU TOO, ili na hrvatskom TIČE SE TO I TEBE (neautorizirani, negooglovani prijevod, op.a.)) ima vrlo raznovrsni program kojeg je jedan dio i filmsko natjecanje amaterskih i profesionalnih filmova. A u tom, filmskom amaterskom dijelu natjecanja FKVKZ je imao čak pet filmova. Hlad i mir, Povratak, Amen, Evolucija te Od Strgara do Hlašća bili su u konkurenciji od 59 amaterskih filmova, dok je u profesionalnom dijelu bilo još 28 filmova koji su se mogli vidjeti od 21. do 27. studenog u Kulturnim klubovima Uherské Hradiště i Uherské Brodě, Republika Češka.

27. 11. 2005.  

U Đurđevcu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kinoklub Drava, Đurđevac, održana je 37. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva. Svečano otvaranje revije u petak, 25. studenoga, dodjela nagrada i zatvaranje revije u nedjelju, 27. studenoga, ali i svih šest revijskih projekcija između toga održano je u dvorani Doma kulture u Đurđevcu. Sve izvan toga odvijalo se u Hotelu Picok, Vinariji Koren, Galeriji Stari grad i Ribičkoj hiži. Na reviju prijaviljeno je 64 filmova mladih autora i 75 filmova odraslih autora iz 38 filmskih klubova, udruga i samostalnih autora. FKVKZ je prijavio jedan film mladeži i šest filmova odraslih, a od toga uvršteno nam je u revijski program njih četiri, jedan mladeži, EPP Davora Klarića, i tri odraslih, Krava Dubravka Orlovića i Mladena Kovačića, Od Strgara do Hlašća Miroslava Klarića te Da, draga Jadranka Lopatića. Ukupno su prikazana 43 filmska ostvarenja, od čega je njih 20 uvršteno u uži izbor, kojima je pak ocjenjivački sud na javnom žiriranju po UNICA-im pravilima dodijelio nagrade i priznanja. Filmu Krava dodijeljena je diploma, a animaciji Da, draga druga nagrada.

26. 11. 2005.  

6. Mednarodni festival nekomercialnega filma - TOTI, Maribor, Slovenija 26. 11. 2005.
Ove godine slavila se stota obljetnica filma u Sloveniji, a ujedno i trideset i peta obljetnica organizatora festivala Foto in video kluba Maribor, pa su nagrade bile malo zlaćanije nego prijašnjih godina: uz papirnate certifikate dobivala se i statua. Zanimljivost je festivala što se filmovi unaprijed žiriraju pa se na projekciji prikažu samo prvonagrađeni. Film Povratak dobio je diplomu za animirani film, Da, draga osvojio je treće mjesto u istoj kategoriji, a Stolac je pokupio drugo mjesto u kategoriji eksperimentalnoga filma. Ukupno na festivalu ove godine je sudjelovalo 112 filmova iz 12 država, a organizator festivala je Film in video klub Maribor.

25. 11. 2005.  

YOUKI 7 - Internationales Jugend Medien Festival 2005, Wels, Austrija
YOUKI je festival autora mlađih od dvadeset godina, o ove godine prikazana su četiri naša filma: Lutka, Hula-hula, Život je...kratak i Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić. Hula-hula je osvojio cijenjenu nagradu žirija (Würdigungspreise der Jury ).

19. 11. 2005.  

Schwenninger Kurzfilmfestival, Njemačka 18. i 19. 11. 2005.
U njemačkom gradu Schwenningen, u Kommunales Kino im Capitol održan je 18. i 19. studenog 2005. 20. Schwenninger Kurzfilmfestival, festival koji prikazuje, tako kažu, sve vrste filmova - od trasha do poluholivudske produkcije. Iz produkcije FKVK Zaprešić prikazani su filmovi Život je... kratak, Da, draga, Hula-hula i Povratak. E, sad, nisu nam rekli pod koju su kategoriju svrstali te naše filmove, ali mi pretpostavljamo u onu polu-holivudsku.

5. 11. 2005.  

2. revija jednominutnog filma - 60 sekundi hrvatskog filma održana je u subotu, 5. studenoga 2005, u dvorani MM Studentskoga centra u Zagrebu, u organizaciji Autorskog studija — FFV, Foto-kinosaveza grada Zagreba i MM centra Studentskog centra u Zagrebu, a okupila je 61 film domaćih autora. Život je..., Stolac, Da draga, Happy birthday, Pouka, Od Strgara do Hlašča (skr. verz.), Krava, Mjehurić

 

 

listopad 2005.

28. 10. 2005.  

3. dan hrvatske animacije - Povodom Međunarodnoga dana animiranog filma (28. listopada), Asifa Hrvatska, ogranak Međunarodne asocijacije animiranog filma, priredila je 3. Dan Hrvatske animacije. Prikazan je program amaterskih animiranih filmova djece i mladeži, između ostalih i naši filmovi Da, draga, Duhovna ljubav, Hula-hula, Sretni dječak i Život je...kratak. Nakon njega prikazan je i službeni program profesionalnih hrvatskih animiranih filmova proizvedenih 2004/05, u natjecanju za nagrade.

 
15. 10. 2005.  

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta prikazan je film "Zaprešićki slikopis" sakupljeni i digitalizirani stari filmski zapisi Zaprešića i okolice.

 

 

rujan 2005.

18. 9. 2005.  

UNICA 2005 - svjetski festival neprofesijskog filma održan je ove godine u gradu Blankenberge, Belgija, od 10. do 18. rujna 2005. Unutar ovog festivala članica Union Internationale du Cinéma održava se i World Minute Movie Cup (WMMC) natjecanje jednominutnih filmova u kojem mogu sudjelovati i ne-članice UNICA-e. Film Da, draga bio je jedan od dva hrvatska predstavnika na WMMC-u.

3. 9. 2005.  

3. Luksuz festival poceni filma, Trška gora, Slovenija održao se 2. i 3. rujna 2005. godine. Dobili smo i nekoliko nagrada koje doslovno prenosimo:
NAJBOLJŠA ANIMACIJA: Moses (Jadranko Lopatič, Hrvaška)
NAJBOLJŠI FILM MLADIH AVTORJEV: Hula Hula (Špinderk, Družinec, Benko, Hrvaška)
NAJBOLJŠI DIALOG V FILMU: Yes darling (Jadranko Lopatič, Hrvaška)

 

 

kolovoz 2005.

15. 8. 2005.  

29. Open-air filmfest Weiterstadt svojevrsni je filmski Woodstock u Weiterstadtu, malom gradu u Njemačkoj smještenom tridesetak kilometara od Frankfurta koji se održao od 11. do 15. kolovoza 2005. Dijelom na otvorenom (Open-air) u parku Braunshardter Tännchen, dijelom u filmskom šatoru na BMX stazi ovogodišnji program brojao je 179 filmova u 9 različitih programa. Film Da, draga prikazao se 13. kolovoza u 16,07 sati u filmskom šatoru.

 

 

srpanj 2005.

13. 7. 2005.  

U Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 6. do 13. srpnja 2005. održale su se Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici. Voditelji FKVKZ-a vodili su radionicu igranog i animiranog filma, a osim djece iz drugih krajeva Lijepe naše, sudjelovali su i naši članovi. Na radionici nastala su dva filma, igrani film naslova Željan mira, u trajanju od 3 minute i 41 sekundu koju su vodili Sanda Đanović i Miroslav Klarić, dok je glavnu odraslu ulogu odigrao Hrvoje Vrhovski. Polaznici su bili Dea Nuić, Katarina Ivić, Deni Kašić, Sandi Fatić, Leonardo Čančarević, Ivan Baković i Helena Špinderk. Drugi film naziva Riba je animirani film trajanja 2 minute i 35 sekundi, a voditelji su bili Elizabeta Prelovac, Dragan Francuz i Jadranko Lopatić, a polaznici Ariana Slivka, Karlo Rasporić, Valentina Družinec, Lucija Papa, Josip Jukić, Vedran Medić, Ana Francuz i Ivana Drašković.
2005 2005

3. 7. 2005.  

U Šibeniku je između 18. lipnja i 3. srpnja održan 45. Međunarodni dječji festival Šibenik u sklopu kojeg djeluju i raznorazne dječje radionice. Osim dramskih, likovnih, plesnih dječjih radionica tijekom festivala dodržane su i filmske radionice tv reportaže i animiranog filma u organizaciji Dječjeg filmskog kluba MDF-a Šibenik, odnosno voditelja Centra za film i video Narodnog sveučilišta Dubrava, Željka Šturlića. Radionice reportaže iz kojih su izašla čak četiri filma vodio je omnipotentan Vedran Šamanović, dok je FKVKZovski Jadranko Lopatić, uz pomoć profesorice Ivane Rupić, vodio radionicu animiranog filma. Četrnaest polaznika starosti od 8 do 14 godina složio je stop animaciju naziva Ludize u kojoj šibenski kamenčići i školjke oblikuju razne morske-šibenske motive.

 

 

lipanj 2005.

25. 6. 2005.  

33. Festival der Nationen, Ebensee, Austrija 19. - 25. 6. 2005.
Filmovi Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić Davora Biruša i Paranoja Kristine Kajinić i Marijane Orlović, uvršteni su u posebni program Festivala nacija.

12. 6. 2005.  

Stolac, Hula-hula, Sretni dječak, Život je... kratak, Kiosk, Modelari, Kaos, Ribolov i Duhovna ljubav naslovi su naših filmova prikazanih na 43. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece održanog u Kutini od 10. do 12. lipnja 2005. godine. Od njih Hula-hula je osvojio 1. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, Život je... kratak 1. nagradu ocjenjivačkog suda djece, Kiosk 1. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, Modelari 1. nagradu ocjenjivačkog suda djece, te Duhovna ljubav 1. nagradu Stručnog ocjenjivačkog suda. Primjećujete kako su sve nagrade prve nagrade, a to je zato što je ove godine dodijeljeno po deset prvih ravnopravnih nagrada stručnog i dječjeg žirija, neovisno o filmskom rodu. Inače, na reviju bilo je prijavljeno 134 filmskih ostvarenja iz 65 filmskih klubova i osnovnih škola, a u službeni program uvršteno ih je 82 u trajanju od 7 sati i 28 minuta. Sve to bilo je prikazano u šest revijskih projekcija u Kinu Kutina. Reviju su priredili Hrvatski filmski savez i OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine. n.b. sasvim desno - osnivačka skupština UI (nije kratica za umjetna inteligencija)
2005

3. 6. 2005.  

ESF 2005 - Extra Short Film Festival, Novosibirsk, Moskva, Rusija.
Festival prikazuje filmove u trajanju do 60 sekundi podijeljene u dvije kategorije: video i animirani film. U natjecateljski program koji je održan 2. i 3. lipnja 2005. godine uvršteni su filmovi Sasvim običan dan u dvorištu FKVKZ-a Davora Biruša u kategoriji video, Lutka Davora Klarića i Mojsije Jadranka Lopatića u kategoriji animacije. Mojsije osvojio nagradu za "modernizaciju mita".

 

 

svibanj 2005.

27. 5. 2005.  

U sretnom izdanju 13. hrvatske revije jednominutnih filmova, u službenom programu od 60 filmova od doma i od svukud iz bijeloga svijeta našla se i animacija Da, draga. Ove godine pristiglo je 236 radova iz 31 zemlje svijeta. Cijeli program održan je 27. svibnja 2005. u 20,00 sati u dvorani Županijskog centra u Požegi. Organizatori festivala bili su GFR Film-video iz Požege i Hrvatski filmski savez.

17. 5. 2005.  

3. Međunarodni Festival Kratkometražnog Filma Tabor Film Festival održao se od 12. do 17. srpnja 2005. godine u Velikom Taboru, Desiniću i Termama Tuhelj. Glavni program je međunarodna konkurencija složena u deset projekcija, ali naravno bilo je i popratnih programa. Jedan od njih je i predstavljanje festivala, a među njima užim izborom najbolje prihvaćenih filmova predstavila se je Revija amaterskih filmova RAF 2005. A među njima su bila i naša dva filma Evolucija II - povratak evolucije te Šalabahteri. Još jedan popratni program bila je i T-portal konkurencija u njoj je prikazan film Da, draga. Eto, indirektno i mi smo i ove godine dio Tabor Film Festivala.

 

 

travanj 2005.

9. 4. 2005.  

14. Dani hrvatskog filma od 4. do 9. travnja 2005. Kao i trinaest puta prije toga Dani hrvatskog filma održali su se u Kinu SC, Studentski Centar u Zagrebu. Ove godine participirali smo u službenoj konkurenciji s jednim igranim filmom Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić Davora Biruša, te tri animirana filma, Lutka Davora Klarića, Mojsije i Povratak Jadranka Lopatića. U nagradama žirija kao i nagradi Oktavijan filmskih kritičara, nismo participirali.

 

 

ožujak 2005.

26. 3. 2005.  

4. RAF - Revija amaterskog filma, najveći festival neprofesijskog filma u ovom dijelu Europe održan je u Centru za kulturu Trešnjevka, Zagreb, od 20. do 26. ožujka 2005. RAF nema selekciju filmova već prikazuje sve filmove pristigle na festival. Isto tako nema nagrade, ali na kraju objave selekciju filmova "Best of RAF" po ocjeni publike.
U "Best of RAF 2005" našli su se i naši filmovi Evolucija II - povratak evolucije te Šalabahteri.

20. 3. 2005.  

1. Berliner film fenster -Grenzenlos 2005, Berlin, Njemačka
Prvi po redu festival naziva Berliner Film Fenster - Grenzenlos, ali ustvari nastavak festivala Ein fenster zum Osten koji je prošle godine obilježio deseto izdanje, je i dalje međunarodni festival amaterskog filma koji se asocijativno veže uz dvije lokacije, Kulturzentrum Wabe, gdje se održavaju projekcije i ABACUS Tierpark hotel, četiri-zvjezdice prenoćište u 3,5 milijunskom Berlinu. U službenoj konkurenciji bio je uvršten film Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić i Mojsije. Festival je trajao od 18. do 20. ožujka 2005.

 

 

veljača 2005.

2005.  

 

 

siječanj 2005.

2005.