fkvkz

Vijesti iz 2023.

prosinac 2023.

 

 

studeni 2023.

 

 

listopad 2023.

 

 

rujan 2023.

22. 9. 2023.  

Prije dva dana završio je 11. Seoul International Children's Film Festival dodjelom nagrada koje su zatim objavljene na društvenim mrežama facebook i Instagram, dok na službenim web stranicama još nema ništa.
(Mala digresija: zanimljiv je taj trend festivala da se u potpunosti zanemaruju "službene" stranice i gotovo isključivo sve objave pojavljuju samo na donedavno "neslužbenim" društvenim mrežama. Je li to zato što nema tko pisati tekstove na webu ili znak kako je starije generacije pregazilo vrijeme?)
Uglavnom, nagrade su se dodijeljivale u različitim kategorijama, a kako smo mi imali samo jedan film u konkurenciji kratkog filma autora do 15 godina, animirani film Invazija smeća Dore Bosnić, Juraja Cara, Lucije Faltak, Hane Hohnjec, Leonarde Mešeg, Magdalene Mileusnić i Nole Škrbec, tako je jedna nagrada dodijeljena i tom filmu. Nagrada je nazvana "Participation Prize" i nismo baš sigurni što to točno znači, ali, hej, kako se kaže, nagradi se ne gleda u zube. Zadovoljstvo je znati kako se i naš film vidio u Seoulu, glavnom gradu Južne Koreje, u društvu filmova ...koji donose radost kroz genijalnu maštu i humor i koji ističu zrelu brigu o okolišu i Zemlji.... Čestitke autorima na nagradi i zahvale žiriju i organizatorima.

20. 9. 2023.  

11. Europski festival animiranog filma djece i mladih "Animator Fest" održao se od 6. do 10. rujna 2023. u Kulturnom centru "Svetozar Marković" u Jagodini, Republika Srbija. Podsjetimo kako smo u konkurenciji festivala imali šest filmova: Loše kampiranje, Različitost spašava, Tri najbolja prijatelja, Čaj za dvoje, Orfej i Euridika i Eastwood u kategoriji filmova za djecu i mlade. Ukupno je u službenom programu bilo odabrano 36 filmova za djecu, 41 studentski film te 58 filmova djece i mladih koji su prikazani na tri projekcije filmova za djecu i tri projekcije studentskog filma, te četiri projekcije filmova djece i mladih.
Na službenim stranicama festivala još nisu objavljeni rezultati, ali su zato na Instagramu izašle objave o nagradama pa tako možemo sa zadovoljstvom priopćiti kako je filmu Čaj za dvoje Dore Bosnić dodijeljeno Posebno priznanje za filmove djece i mladih. Također na Instagram profilu festivala možete naći i više podataka i fotografija sa zbivanja tijekom tih pet dana. Čestitamo Dori i zahvaljujemo organizatorima i žiriju.

18. 9. 2023.  

U subotu je, kao što znate, završila 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival u Karlovcu. U natjecateljskom programu imali smo, kao što znate, dva filma, Horror Vacui Lare Jakovina i Eastwood Filipa Prše, koji su boravili i sudjelovali na festivalu, zajedno s voditeljicama Lucijom Majnarić i Lucijom Petkoviček, tijekom svih pet dana događanja. I, kao što svi znaju, cijelo žuto ludilo je uvijek u Karlovcu nezaboravan doživljaj za sve sudionike pa je tako bilo i ove godine uz dodatne bonuse filmskog boravka u potpuno novom Kinu Edison, kao i predstavljanje naše Marte Bregeš u Žutom reflektoru. Hvala na gostoprimstvu i svim lijepim trenucima u Karlovcu Hrvatskom filmskom savezu, Kinu Edison i Kino klubu Karlovac, ali najviše svim dragim ljudima koji su sve ovo omogućili i bili prije svega dragi.
A nagrada? Nagradu, kao što znate, nismo dobili.

18. 9. 2023.  

Početkom ovog mjeseca pisali smo kako su tri filma naših mladih djevojaka (Život tigrova Ines Himmelreich, Pas i dućan Nole Škrbec i Čaj za dvoje Dore Bosnić) uvrštena na Noe Valley Girls Film Festival koji je održan 9. rujna u San Franciscu.
U međuvremenu, od organizatorica primili smo email s popisom nagrađenih filmova, no u vrijeme pisanja ove vijesti to još nije službeno objavljeno na stranici festivala. Kako smo mi nestrpljivi i ne da nam se čekati, ovime ćemo ove polujavne rezultate pretvoriti u poluslužbene i prikazati ovdje na znanje i uvid svih pet-šest posjetitelja naše stranice. Čestitamo Ines Himmelreich na osvojenoj trećoj nagradi (i 50 bucksa) u "mlađoj kategoriji 11 godina i manje", a čestitamo i ostalim autoricama nagrađenih filmova. Bravo.

17. 9. 2023.  

4. Multimost Fest (ili skraćeno - MM Fest, ili produženo - Međunarodni festival kratkog autorskog animiranog filma Multimost Fest) objavio je popis finalista, odnosno službenu selekciju filmova. U četiri kategorije programa festivala, a to su Filmovi djece (do 14 godina), Filmovi mladih (14-18 godina), Studentski filmovi te Filmovi profesionalnih autora, odabrana su ukupno 62 filmska ostvarenja koja će se prikazati u četiri projekcije posljednjeg vikenda u rujnu, točnije od 29. rujna do 1. listopada. U projekciji filmova djece prikazati će se i animirani film Dore Bosnić Čaj za dvoje, dok je u kategoriju Filmova mladih uvršten i film Eastwood Filipa Prše koji su se tako našli u konkurenciji za jednu od tri nagrada u svojoj kategoriji. Čestitke autorima na selekciji.
Festival se održava u dva grada u Republici Srbiji - u Sremskim Karlovcima i u Novom Sadu, a organizator je Studio za dječju i omladinsku animaciju DOM.
Inače, MM fest izrastao je iz projekta animacije Multimost pokrenutog 2016. godine na kojem je sudjelovalo više kreativnih studija iz Rusije i Srbije. Tijekom idućih godina projektu su se pridružili studiji iz Italije, Ukrajine i Izraela da bi u četvrtoj godini postojanja prerastao u međunarodni festival animacije djece i mladih MM fest. A kako bi održali multikulturalni koncept festivala i ugostili filmove iz velikog broja različitih zemalja, ograničili su broj filmova iz jedne zemlje koji mogu biti primljeni u službenu selekciju te moraju proći kvalitativnu selekciju po bodovnim kriterijima.

15. 9. 2023.  

Osmi festival "Zlatni puž 2023" sinoć je službeno završen i danas su objavljeni rezultati proglašenja nagrađenih filmova. "Moramo priznati, biti dio ovog žirija je bila prava vožnja roller-coasterom. Konkurencija je ove godine bila toliko žestoka da je izbor pobjednika bio jednak pokušaju da se slon smjesti u telefonsku govornicu - vjerujte mi, razmišljali smo o tome! Ali, avaj, prevladali su zdrav razum i zakoni fizike i vratili smo se na zastrašujući zadatak donošenja odluke." - objasnio je Mladen Đukić, predsjednik žirija, na pomalo šaljiv način njihove muke odabira nagrada. Iako suosjećamo s patnjama žirija, ipak nam je drago što su, kao zamjena slonu, dva naša filma utrpana u nagradnu telefonsku govornicu. U kategoriji do 15 godina film Nema mira, autori kojeg su Bruna Benčić, Ivor Benčić, Dorotea Bukvić, Helena Bukvić, Mihael Dučak, Ivan Kosić, Frane Krnić, Borna Škovrlj i Juraj Škovrlj dobio je prvu nagradu uz obrazloženje: "Kreacija prvonagrađenika briljantna je potvrda njihovog pronicljivog razumijevanja univerzalnog humora, besprijekornog tajminga komedije i majstorstva kinematografije, bez napora nas vodeći kroz priču koja se odvija poput fino izrađene simfonije, izazivajući smijeh na svakom koraku."
U istoj kategoriji filmu Različitost spašava Brune i Ivora Benčića dodijeljeno je posebno priznanje za promicanje dobrih vrijednosti kroz čisto pripovijedanje.
Zahvaljujemo organizatoru festivala, Školi animiranog filma ŠAF iz Vranja, kao i žiriju na dodijeljenim nagradama i pridružujemo se čestitkama svim nagrađenim autorima. Čestitamo.

15. 9. 2023.  

Bliži nam se Fifes Junior, Filmski festival kratkih i smiješnih filmova koje su napravili autori do 18. godina. Pred selekcijskim odborom pronašlo se mnoštvo filmova od kojih je trebalo odabrati one koji će ući u uži krug i pronaći se pred našim stručnim žirijem. Popis filmova koji su ušli u užu selekciju nalazi se na slikama ili ga potražite na našoj web stranici https://www.ffval.hr/fifes-klub/ na kojoj možete potražiti i ostale novosti vezane uz festival. Fifes 11 Junior održati će se u petak 27.10.2023. u Luki. Vidimo se !!! - doslovno je prenesena objava (barem ovaj dio na hrvatskom jeziku) sa stranice festivala. Za one koji još ne znaju što je FIFES, a to znaju već i magarci, FIFES je međunarodni Filmski Festival Smijeha kojeg organizira udruga Foto Film Video Amateri Luke - FFVAL te koji ima svrhu poticati i promicati ljudsku vedrinu, radost i smijeh, kao važne čimbenike stanja ljudskog duha. Drugim riječima, prikazuju smiješne filmove autora u kategoriji do 13 godina i kategoriji od 13 do 18 godina. Tu je i otvorena kategorija autora do 18 godina za malo manje smiješne filmove. A 27. listopada u Luki posjetitelji festivala će se smijati i našim filmovima Od svađe do prijateljstva, autori kojeg su Dora, Jakov, Lili i Kaja Klarić, T-Rex glistix Ivora i Brune Benčića, te Eastwood Filipa Prše. Smijati ćemo se i mi, jer ćemo biti tamo. A kako i ne bi bili!

9. 9. 2023.  

Saznali smo danas (putem Filmfreewaya, naravno) kako nam je film Monotonija autorica Katarine Ivanković, Hane Tomić i Dorje Žuvela uvršten u 11. izdanje festivala Super! Super! je festival koji prikazuje umjetnost tinejđera, priređujući umjetničke izložbe, filmske projekcije, radionice, zabave, a održava se u Bukureštu, glavnom gradu Rumunjske. Festival je pokrenut 2013. godine željom grupe tinejđera za mjestom gdje bi prikazali svoje filmove i susreli vršnjake koji dijele iste strasti prema filmu.
Na festivalu prikazuju radove mladih od 14 do 19 godina starosti i trajanja do 40 minuta. Traže talent i strast u filmu, a ne profinjenost filmskih škola ili visoke tehnologije. Pa tako čestitamo autoricama filma Monotonija čiji su talent i strast prepoznali selektori festivala.
Inače, o festivalu znamo još samo kako je u nacionalnoj kategoriji bilo prijavljeno 75 filmova, te 270 filmova u međunarodnoj kategoriji. Festival je trebao biti održan 31. kolovoza, ali, na žalost, službene stranice još su na prošlogodišnjem zbivanju pa ne znamo kako je sve prošlo. Bafta tuturor! poželjeli su organizatori svim sudionicima, a i mi festivalu želimo puno sreće.

6. 9. 2023.  

I ove godine Grad Zaprešić organizira Sajam izvanškolskih aktivnosti! Udruge, sportski klubovi, škole stranih jezika te matematike, kao i dramske, plesne i glazbene družine, predstavit će svoj rad i pozvati djecu i mlade Zaprešića da im se pridruže.
"Veselimo se i vjerujemo da će i ovaj Sajam izvanškolskih aktivnosti biti koristan kako za izlagače tako i naše posjetitelje – djecu i mlade te njihove roditelje koji su u potrazi za odgovarajućom izvanškolskom aktivnošću za nadolazeću nastavnu godinu." - kaže organizator Sajma, Grad Zaprešić.
Među ostalima, i FKVKZ će biti prisutan na Sajmu izvanškolskih aktivnosti, četvrtom po redu, koji se održava u nedjelju 10. rujna od 10:00 do 13:00 na Trgu Ivana Pavla II. 
Vidimo se.

2. 9. 2023.  

Horror Vacui i Nostalgija će se gledati u listopadu u Dubrovniku!
Eto, sad kad se to zna, za one koji ipak ne znaju o čemu se radi, možemo malo i u detalje.
DUFF
(Dubrovnik film festival) je međunarodni filmski festival djece i mladih u dobi do 20 godina. Misija festivala je omogućiti, promicati i poticati filmsko stvaralaštvo djece i mladih. Vizija festivala je postati izlogom prvenstveno mediteranskog filmskog stvaralaštva djece i mladih. Organizatori su Javna ustanova u kulturi, Kinematografi Dubrovnik, Udruga za promicanje medijske kulture Luža te Udruga Škola filma Šipan. Natjecateljski program je podijeljen u dvije dobne skupine za animirani, igrani i dokumentarni film (do 15 godina i od 16-20 godina), dok su otvorena i tematska kategorija (ove godine to je ekologija mora) jedinstvene.
Ovaj dvanaesti DUFF održava se od 19. do 22. listopada 2023. godine te će se u Kinu Luža prikazati ukupno 59 filmova u konkurenciji. 9 filmova je u otvorenoj i 4 u tematskoj kategoriji, 22 filmska ostvarenja su u kategoriji do 15 godina (8 igranih, 9 animiranih i 5 dokumentarnih filmova) i 24 u kategoriji od 16 do 20 godina (od toga 10 igranih, 7 animiranih i 7 dokumentarnih filmova). Svih 59 naslova će se natjecati za jednu od 10 nagrada festivala, međutim iako izreka važno je sudjelovati vrijedi za svaki festival i reviju na svijetu, za ovaj festival ona je još i više primjenjiva. Prilika da se bude u Gradu, okruženi poviješću i ljepotom i u društvu s fenomenalnim domaćinima i gostima, nagrada je sama za sebe. Tako da bez obzira na nagrade možemo čestitati Lari Jakovina, autorici animiranog filma Horror Vacui (i voditeljici Luciji Petkoviček, naravno), kao i Katarini Ivanković, Martini Pervan i Hani Tomić, autoricama igranog filma Nostalgija. Čestitamo.
Inače, kad spominjemo povijest, latinsko ime Dubrovnika je Ragusium, koje dolazi od grčke riječi ragousa, što znači krševit, škrapast otok. Slavensko ime Dubrovnik potječe od riječi dubrava što znači šuma (hrasta), koja je prekrivala padine brda Srđ. A u 11. stoljeću uski kanal koji je dijelio taj škrapast otok (Laus) i dubravu je zatrpan i tu se danas nalazi Stradun, glavna ulica Grada. Stradun ili Placa, kako je nazivaju Dubrovčani, dugačak je oko 300 metara i direktno povezuje zapadni ulaz (Vrata od Pila) s lukom, odnosno istočnim ulazom (Vrata od Ploča) u Grad.

1. 9. 2023.  

Čak osam filmova FKVKZ-a uvršteno je u program 9. Međunarodnog festivala kratkog filma "Kratka forma" koji se održava od 26. rujna do 10. listopada 2023. godine u Gornjem Milanovcu, Republika Srbija. Pa kad smo već započeli vijest na takav način, možemo odmah i nabrojati koji su to selektirani filmovi: Tri najbolja prijatelja, autori Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula; T-Rex glistix, autori Bruna i Ivor Benčić; Pas i dućan, autorice Nole Škrbec; Pad Gingergrada, animirani film Lane Leljak i Laure Kekez; Od svađe do prijateljstva, kojeg su autori Dora, Jakov, Lili i Kaja Klarić; animacija Novine, autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak; Lovro i Bobi, još jedan film Lovre Miljenovića; te Čaj za dvoje autorice Dore Bosnić. Čestitke!
Festival ima tri natjecateljske kategorije: Filmovi za Vas - europski dugometražni igrani i dokumentarni film, Kratka forma - filmovi trajanja do 15 minuta, te Filmsko stvaralaštvo djece, naslov već objašnjava o čemu se radi, koje je dodatno podijeljeno na dvije dobne skupine - filmovi djece do 15 godina i filmovi mladih od 15 do 19 godina starosti. Svi filmovi u programu biti će prikazani tijekom navedena dva tjedna u Kulturnom centru "Mija Aleksić", Gornji Milanovac, koji je i organizator festivala. Kao svoje glavne ciljeve festival navodi promicanje umjetničke vrijednosti suvremenog filmskog stvaralaštva kao i edukaciju u području audiovizualne kulture.
Inače, Gornji Milanovac jedan je od najmlađih gradova u Srbiji, osnovan 1853. godine kao Despotovac, prema rijeci na kojoj leži, a 1859. po nalogu kneza Miloša Obrenovića preimenovan je u Milanovac. Ovo je i jedini grad u Srbiji čiji su plan grada u cijelosti prije izgradnje projektirali bečki arhitekti, a zadržan je do danas. Iako Gornji Milanovac ima velik broj značajnih kulturnih, prirodnih i gospodarskih znamenitosti, oni malo stariji (hm, hm, 45+ godina) znaju ga prvenstveno po velikom broju stipova, časopisa i samoljepljivih sličica izdanih u nakladi izdavačke kuće "Dečje novine".

1. 9. 2023.  

"Misija Noe Valley Girls Film Festivala je potaknuti mlade djevojke na snimanje filmova s ciljem stvaranja nove generacije filmaša, promocije Noe Valleya, i zabaviti se pri tome. S današnjom tehnologijom, svatko može naučiti kako snimiti film."
Eto, tako objašnjava svrhu festivala grupa mladih djevojaka iz Noe Valleya koje su ga osnovale 2016. godine dok su još pohađale peti razred osnovne škole. "Uživale smo raditi filmove i htjele smo dati priliku drugim djevojkama da snime i prikažu svoje filmove pred pravom publikom." I tako, da bi sudjelovali na ovom festivalu morate biti djevojka, ne starija od 15 godina, i snimiti film.
A sve to su i tri naše mlade djevojke kojima su filmovi uvršteni u ovo osmo izdanje Noe Valley Girls Film Festivala: Ines Himmelreich, autorica animiranog filma Život tigrova, Nola Škrbec čija je animacija Pas i dućan, te Dora Bosnić, autorica još jednog animiranog filma Čaj za dvoje. Ukupno 13 filmova biti će prikazano 9. rujna 2023. godine u 16 sati ispred publike Noe Valleya koja će uživati u zabavnoj večeri ispunjenoj odličnim filmovima i zajedništvu. Organizatorice festivala čestitaju autoricama filmova, a čestitkama se pridružujemo i mi. Let's go girl filmmakers!!!!!!
E, sad se još pitate 'A gdje je taj Noe Valley?' Dakle, Noe Valley je ljupka i popularna četvrt za stanovanje u središnjem dijelu grada San Francisca, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države, namijenjena uglavnom mladim obiteljima. Četvrt obuhvaća uredno nanizane viktorijanske i edvardijanske kuće, a zahvaljujući okolnim brdima, jedna je od najsunčanijih gradskih četvrti, kaže Google.
Inače, četvrt je dobila ime prema političaru, vojniku i rančeru José de Jesús Noé (1805. - 1862.), posljednjem meksičkom gradonačelniku naselja Yerba Buena, sadašnji San Francisco, a današnja četvrt Noe Valley bila je dio njegovog posjeda Rancho San Miguel. Neki od poznatijih stanovnika Noe Valleya su Evan Williams, suosnivač Twittera, i Mark Zuckerberg, suosnivač Facebooka, dok je tamošnju srednju školu pohađao Carlos Santana. Oye cómo va?

 

 

kolovoz 2023.

25. 8. 2023.  

ŽELIŠ LI OSVOJITI SVIJET? Upiši se u FKVKZ i osvoji ga filmom!

Tijekom rujna možete se učlaniti i prijaviti u jednu od osnovnoškolskih ili srednjoškolskih filmskih grupa FKVKZ-a u školskoj godini 2023./24.
Kao i prijašnjih godina pružamo vam mogućnost da napravite svoj igrani, animirani, dokumentarni ili eksperimentalni film i kroz rad naučite sve o tome - od razrade ideje, korištenja filmske opreme, filmsko-izražajnih sredstava, pa sve do montaže slike i zvuka, naravno uz pomoć stručnih voditelja.
Završene filmove prijavljujemo na filmske festivale i revije u Hrvatskoj i širom svijeta, a na nekima od njih sudjeluju i autori.
Filmske grupe su sastavljene od manjeg broja polaznika, a termini su prilagođeni slobodnom vremenu članova grupe i održavaju se jednom tjedno tijekom školske godine u trajanju od dva školska sata. Donesite svoje ideje, zamisli i želje, a mi ćemo vam pomoći da one postanu film.
Godišnja članarina je 13,27 €. Prijave, kao i sve daljnje obavijesti, tijekom rujna možete dobiti upitom na e-mail: fkvkz@fkvkz.hr, telefonom 01/4001565 ili na adresi kluba: Matije Gupca 4, Zaprešić, svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 sati. Čekamo vas!

23. 8. 2023.  

REELS ON WHEELS međunarodni je festival kratkog filma i ambiciozna posveta prvim koracima kinematografije, kada su se filmovi prikazivali na tradicionalnim sajmovima, u barovima i drugim mjestima okupljanja. Ovaj festival organiziraju i vode samo dvije osobe: Wiebke Thomsen i Johannes Thomsen, kinematografski umjetnici, nagrađeni kinooperateri i filmski štreberi iz Hannovera (Njemačka), kao nekonvencionalan i nezavisan pogled na njemačku kinematografsku kulturu u 21. stoljeću i strastven pokušaj ponovnog povezivanja ljudi s kinom kao jednim od najmoćnijih i najljepših oblika umjetnosti koje imamo. Eto, to je otprilike ono što organizatori kažu o svojem festivalu, a kako im je ovo prvo izdanje želimo im puno uspjeha.
Puno uspjeha želimo i Lari Jakovina, autorici animiranog filma Horror Vacui koji je uvršten u program ovog festivala. Program je podijeljen u četiri kategorije u kojima će biti nagrađen po jedan film iz svake. A to su "The Fuzzbinder" za njemačke autore, "The Felleenee" za europske autore, "The Linsh" za autore iz ostatka svijeta i "The Reel" za filmove inovativnog koncepta. Nagrade su novčane, 200 €. Festival je programski orjentiran na filmove kratkog i srednjeg metra, trajanja do 60 minuta, koji će biti prikazani tijekom tjedan dana, od 16. do 23. rujna 2023. godine u Kino im Künstlerhaus u Hannoveru. Na žalost, program još nije objavljen pa ne znamo kolika je konkurencija i kakvog profila na ovom festivalskom prvijencu, ali Lari svejedno držimo fige. Možda koji euro podijeli i sa svojom mentoricom Lucijom Petkoviček, a možda počasti i širi krug ljudi. Koliko se to može sa 200 €.
Inače, kad već spominjemo prve korake kinematografije, prisjetimo se kako se njezinim rođendanom smatra 28. prosinca 1895. godine kada su braća Lumiere svojim univerzalnim uređajem "kinematografom" koji je služio kao kamera i projektor, održali u pariškom Grand Cafeu prvu projekciju svojih filmova.

17. 8. 2023.  

A evo nam i rezultata selekcije filmova za 61. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece! Filmove za Reviju birali su filmska redateljica Dalija Dozet, filmska montažerka Ina Bijelić te filmski scenarist i redatelj Luka Rukavina. Recimo odmah da je naših filmova u programu deset, pa onda možemo dalje u detalje.
Bilo je prijavljeno ukupno 316 filmova (rekordnih), a u konkurenciju su odabrana 73 rada i to 21 animiranih, 12 dokumentarnih, 11 igranih, 9 radioničkih i 13 filmova slobodnog stila te 7 TV reportaža. Kako se ove godine zajedno održava Revija i Smotra, za Smotru hrvatskog školskog filma odabrano je 26 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih filmova pa će se svih 95 radova prikazati na nekoliko mjesta u Zagrebu od 5. do 8. listopada 2023. godine. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotru hrvatskog školskog filma organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke i Narodnog sveučilišta Dubrava.
Što se tiče naše statistike, odabran nam je zavidan broj filmova, ali smo, što se kategorija tiče, vrlo monolitni, da ne kažemo monotoni. Od deset selektiranih devet ih je u kategoriji animiranog filma, a i ovaj deseti je animirani, ali u kategoriji radioničkog filma. Ali eto, takva je godina, što naravno ne znači da smo manje oduševljeni i ponosni na naše autore odabranih filmova. A oni su:
Sara Biškup, Tara Jović i Magdalena Raković sa filmom Bezgovorna zbrka; Dora Bosnić i film Čaj za dvoje; Dora Bosnić (opet), Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec autori su filma Invazija smeća; Lovro Miljenović za film Lovro i Bobi; učenici škola Základní škola amateřská škola Hranice, Struhlovsko iz Češke Republike, Colegio Virgen Mediadora Fundación Educativa Francisco Coll iz Španjolske, Agrupamento de Escolas Cego do Maio iz Portugala te OŠ Otona Ivekovića iz Zagreba autori su radioničkog filma Marketplace nastalog na radionici Erasmus + projekta Bon Appetite Europa u organizaciji OŠ Otona Ivekovića. Zatim tu su Dora, Jakov, Lili i Kaja Klarić sa filmom Od svađe do prijateljstva; Petra Kolanović autorica je animacije Praizlet; Juraj Škovrlj, Niko i Roko Karaula s animiranim filmom Skijanje; Bruna i Ivor Benčić imaju film T-Rex glistix, te na abecednom kraju je Ines Himmelreich i njezin film Život tigrova. Čestitke, čestitke.
Inače, FKVKZ se prvi puta pojavio na Reviji djece davne 1997. godine s dva filma. Tada je to bila 35. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i mladeži i održana je u Osijeku. Bilo je prijavljeno ukupno 58 filmova (i djece i mladeži!) dok je u program odabrano 46 naslova. Usporedi li se to s ovogodišnjom prijavom od 316 filmova i odabranih 73, sve je jasno. Evo još brojki: računajući i ovu godinu, FKVKZ je na Reviji djece sudjelovao s ukupno 205 dječjih filmova, a rekordan broj filmova u konkurenciji revije je iz 2011. godine - njih 18!

6. 8. 2023.  

Europski festival animiranog filma djece i mladih "Animator Fest" održava se po 11. puta ove godine. Kako je festival prvenstveno koncipiran oko animiranih filmova djece i mladih, natjecateljska konkurencija podijeljena je u dvije dobne kategorije - stvaralaštvo djece do 15 godina i mladih od 15 do 18 godina. 2018. uvedena je i treća kategorija - filmovi za djecu profesionalnih autora i studenata.
Na webu će, naravno, uskoro biti objavljena službena selekcija Animator Festa, no dok čekamo cjelovite rezultate, možemo unaprijed reći, à la Filmfreeway, što je uvršteno od naših filmova u ovogodišnji program. U prvoj kategoriji odabrana su četiri FKVKZ-ova filma: Loše kampiranje autorskog trojca Juraj Škovrlj, Niko Karaula i Frane Krnić, zatim Različitost spašava Brune i Ivora Benčića, Tri najbolja prijatelja, kojeg su autori Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula, te Čaj za dvoje autorice Dore Bosnić.
U drugoj kategoriji uvršteni su filmovi Orfej i Euridika, autori Lara Filipović, Klara Šeatović, Martina Pervan i Matej Tomić, te Eastwood Filipa Prše. Svi zajedno će u periodu od 6. do 10. rujna biti prikazani u Kulturnom centru "Svetozar Marković" u Jagodini, Republika Srbija, na čemu čestitamo autorima.
Inače, kad smo kod Jagodine, postoje dvije legende kako je grad dobio ime. Po jednoj, okolni obronci su bili puni jagoda pa otuda ime Jagodna i kasnije Jagodina. Po drugoj, naziv je došao od Jagode - lijepe krčmarice i noćne razbojnice koja je izgubila život zbog ljubavi. Grad se od 1946. do 1992. zvao Svetozarevo prema publicisti Svetozaru Markoviću.

2. 8. 2023.  

U glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, održava se od 18. do 22. listopada 2023. godine petnaesti po redu filmski festival mladih "Tbilisi Sunrise". Ovaj prvi i najstariji festival mladih u Gruziji prvi puta je održan još 1979. godine, a poznat je, kako kažu, po jedinstvenom stilu i originalnosti, različitosti programa te usmjerenosti festivala na goste i živoj interakciji pa tako nude, osim festivalskog programa, i različite aktivnosti poput koncerata i kulturnih zbivanja, izleta i obilazaka zanimljivih mjesta, vesele piknike i drugo.
Festival "Tbilisi Sunrise" ima 12 službenih i niz posebnih nagrada, a u konkurenciji za njih ove godine su i naša tri filma: Novine, kojeg su autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak, Različitost spašava Brune i Ivora Benčića, te Čaj za dvoje autorice Dore Bosnić. Čestitamo našim mladim autorima.
Inače, Gruzija je europska država u južnom Kavkazu, na sjeveroistoku Crnog mora i graniči s Rusijom, Azerbajdžanom, Armenijom i Turskom. Po površini je nešto veća od Hrvatske (69.700 km²), a po broju stanovnika ima ih tek nešto malo manje od nas (3,7 milijuna) dok su neovisnost stekli također 1991. godine.

 

 

srpanj 2023.

22. 7. 2023.  

Danas je završio Filmski kamp Fužine, odnosno Filmske radionice za djecu i mlade u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza na kojoj je sudjelovalo, kako saznajemo, više od 50 mladih autora osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Troje među njima billi su i naši nagrađeni autori na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prošle godine u Malom Lošinju Gita Vujnovac, Julija Jagodić i Petar Miklenić. Što su točno tamo radili i kako im je bilo još ne znamo, ali iz fotografija koje su nam poslali, a i onih objavljenih na fb HFS-a, očito im je bilo zanimljivo. Kamp je trajao pet dana, a ove godine, nakon Kraljevice i Stare Sušice, filmski kamp po prvi puta održan je u Fužinama. Inače, Fužine su smještene 730 metara nad morem, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, okružene slikovitim planinama i četiri planinska vrha, crnogoričnim šumama, poznate po ugodnim ljetnim danima i prohladnim ljetnim noćima, tri akumulacijska jezera, špilji Vrelo i finoj papici. Koliko je sve to utjecalo na snimljene filmove jedva čekamo vidjeti, a i čuti detalje od navedene ekipe.

20. 7. 2023.  

Evo nam vijesti i iz Karlovca, čak koji dan ranije od najavljenog, objavljeni su rezultati selekcije za 28. Filmsku reviju mladeži i 16. Four River Film Festival. Tako saznajemo da će u gradu na četiri rijeke od 12. do 16. rujna 2023. biti prikazana 63 filmska naslova - 32 iz Hrvatske i 31 iz ostatka svijeta. Upravo će ovi filmovi i njihovi autori, tako se barem potiho priča po gradu, imati čast biti prvi gosti obnovljenog Kina Edison čije se otvorenje najavljuje tek nekoliko dana prije Filmske revije, 9. rujna. Selekciju je i ove godine provela komisija čiji su članovi bili dr.sc. Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije te doktorica filmologije, filmski kritičar Boško Picula i direktorica fotografije i redateljica Dinka Radonić, koji su razmrsili klupko od 1447 prijavljenih filmova iz 98 zemalja.
Eto, razloga za veselje i ponos svakako imaju autori 63 odabrana filma, a veseli i ponosni su i dvoje naših mladih autora i njihovih mladih mentora koji će sa filmovima Horror vacui, autorica Lara Jakovina, voditeljica Lucija Petkoviček, te Eastwood, autor Filip Prša, voditeljica Lucija Majnarić, braniti boje FKVKZ-a u Karlovcu. Čestitke, čestitke.

20. 7. 2023.  

I ovog ljeta u srpnju i kolovozu na otoku Mljetu održava se festival naziva MARS Festival koji, uz koncerte, kazališne predstave, partyje i svašta još nešto, u programu ima i filmske projekcije nazvane MARS cinema te MARS Kids cinema. Inače, MARS je kratica za udrugu Mljetski Avanturističko Robinzonski Savez "koja se između ostalog bavi i promicanjem i istraživanjem kreativnih aktivnosti mladih i za mlade, koristeći umjetnički i humanistički jezik."
S njima smo već surađivali prošlih godina, pa su tako odlučili prikazati i ove godine nekoliko naših filmova. U šumarku u Babinom Polju na Mljetu, 17. srpnja, na prvoj projekciji MARS cinema prikazan je Eastwood Filipa Prše. Na istom mjestu, 19. srpnja, na projekciji MARS Kids cinema gledali su se filmovi Čaj za dvoje autorice Dore Bosnić nastao ove godine, zatim Dome, slatki dome, autori Sven Balen, Lara Šišak, Leon Malinović, Ana Pavlić, Gloria Petrlić, Sven Šimunac i Lucrecija Popec iz 2018. godine, Mica-tica, autori Ana Pavlić, Lara Šišak, Sven Balen, Leon Malinović, Lucija Uroić, Gloria Petrlić, Lara Sekulić, Valentina Kljajić, Sara Popec, Stella Jalžečić i Tajana Tutić iz 2017., Zeka peka iz 2015. Marte Bregeš, Marije Nikolić i Lucije Majnarić, te Ulov iz 2015. autora Lucije Majnarić, Lede Globan, Daria Komara i Brune Rendulića.
Do kraja MARS festivala još su dvije projekcije MARS cinema, 27. i 30. srpnja na kojima će biti prikazani i filmovi Zaljubljen (2018.), autori Karla Puhak, Isabela Franolić i Toni Novak, Dr. Sveznalica (2017.), autorice Lucija Majnarić i Marija Nikolić, Prvo su došli... (2019.), autori Josip Skledar i Jurica Nikolić, prošlogodišnji Mislim da si jednom autorice Lucije Petkoviček, te potpuno friški uradak Lare Jakovina Horror vacui.
Eto, hrpa filmova na MARSu. Na Mljetu, naravno. Ne na crvenom planetu.

19. 7. 2023.  

Vijesti o festivalima su kao i ove vremenske prilike - dugo ništa, a onda kad krene, ne da pada nego pljušti. Pa se dogodilo da istovremeno imamo vijesti s tri festivala koje ćemo ipak objaviti zasebno, jer vijesti to i zaslužuju. Pa krenimo s prvom, bez nekog određenog redoslijeda.
Animirani film Lucije Petkoviček Mislim da si jednom uvršten je u YOUKI - International Youth Media Festival koji će se održati od 10. do 14. listopada 2023. godine u austrijskom gradu Wels. Još od 1998. godine, tako navode, YOUKI je mjesto gdje se susreću mladi ljudi, filmovi, glazba i mediji, sa ciljem podrške mladim filmskim umjetnicima i glazbenicima. Festival je namijenjen mladim autorima starosti između 13 i 27 godina, a najboljim filmovima po kategorijama dodijeljuje se i novčana nagrada. Eto, Luciji uz čestitke, želimo i puno šuškavog uspjeha na festivalu.

19. 7. 2023.  

11. MiCe - Mostra Internacional Cinema Educatiu, kojeg organizira Associació Cultural Jordi el Mussol, održati će se u Valenciji, Madridu i gradovima autonomne zajednice Valencije između 16. i 29. listopada 2023. MiCe (International Educational Film Festival) je središnji događaj svih MiCe aktivnosti kojima se teži prikazati na velikom platnu audiovizualne uratke učenika i studenata raznih obrazovnih centara, škola, udruga i radioničkih projekata tijekom godine, kao i filmove profesionalaca namijenjenih mladima. U takvom okruženju, u više gradova, ispred oko 65.000 gledatelja, promovirati će se i naša dva filma: Dva kralja Ivora Krčelića, u kategoriji do 12 godina, te Sjene autora Julije Jagodić, Gite Vujnovac i Petra Miklenića, u kategoriji do 18 godina. Čestitamo autorima.
Inače, za one koji ne znaju, a žele znati, Valencia (španjolski Valencia, valencijski València) je glavni grad španjolske autonomne zajednice Valencijska Zajednica (špa. Comunidad Valenciana, val. Comunitat Valenciana). Eto, sad znate i to. Hvala Wikipedija.

19. 7. 2023.  

Škola animiranog filma ŠAF iz Vranja, Republika Srbija, organizira svake druge godine Svjetski dječji festival animiranog filma "Zlatni puž" koji se izmjenjuje s istoimenom Internacionalnom dječjom radionicom animiranog filma. Ove godine na redu je 8. izdanje festivala na kojem su filmovi podijeljeni u dvije dobne skupine, Mali puž, za pužeke do 15 godina starosti, i Veliki puž, za puževe od 15 do 18 godina. Svi selektirani puževi natječu se za nagrade Zlatni puž, Srebrni puž, Brončani puž i Grand prix (puž). Mi smo upravo saznali koji su naši filmovi prošli selekciju, dok će potpuni popis odabranih filmova biti uskoro na službenim stranicama ŠAF-a.
Dakle, filmovi su (drumroll): Dva kralja Ivora Krčelića, Nema mira, autori Bruna Benčić, Ivor Benčić, Dorotea Bukvić, Helena Bukvić, Mihael Dučak, Ivan Kosić, Frane Krnić, Borna Škovrlj i Juraj Škovrlj, Različitost spašava Brune i Ivora Benčića, Sjene autora Julije Jagodić, Gite Vujnovac i Petra Miklenića, te 4 puža (kako prigodno) kojeg su autori Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car i Gabriel Mileusnić. Čestitamo.
Festival se održava od 11. do 15. rujna 2023. godine, a kako se je uvijek do sada taj termin poklopio s Revijom mladeži , ispalo je da nismo nikad prisustvovali Zlatnom pužu, usprkos čestim pozivima.

18. 7. 2023.  

Stigao nam je mail Andreasa Heidenreicha, direktora Open Air Filmfest Weiterstadt, festivala na kojem smo prisutni filmovima još tamo od 2004. godine, a vrlo često znali smo i skoknuti do tamo, nekih 900 km sjeverozapadno do malo prije Frankfurta pa onda lijevo prema Weiterstadtu. I ove godine nekoliko naših filmova uvršteno je u projekcije koje se održavaju od 10. do 14. kolovoza na dvije lokacije, u Filmskom šatoru te na velikom platnu u festivalskom kampu.
12. kolovoza prijepodne u projekciji u Filmskom šatoru je film Ivora Krčelića Dva kralja, kao i Nema mira kojeg su autori Bruna Benčić, Ivor Benčić, Dorotea Bukvić, Helena Bukvić, Mihael Dučak, Ivan Kosić, Frane Krnić, Borna Škovrlj i Juraj Škovrlj. Idućeg dana, 13. kolovoza poslijepodne prikazuje se Različitost spašava Brune i Ivora Benčića.
Inače, Open Air Filmfest Weiterstadt ima i nadimak "Woodstock kratkog filma" i uključuje i koncerte, živu svirku, radionice, kampiranje, projekcije na otvorenom, projekcije u šatoru, goste iz svih zemalja, prezentacije... a ove godine održava se 47. puta pa im čestitamo na tome, kao i našim autorima na selekciji.

8. 7. 2023.  

Malo prije službene objave na stranici, a zahvaljujući dopisivanju s programskim koordinatorom festivala g. KIM Woo-jin saznali smo kako je animirani film Invazija smeća odabran u program 11. Seoul International Children's Film Festivala u dječjoj konkurenciji. Prvo izdanje Seoul International Children's Film Festivala održano je 2013. godine s ciljem poticanja mladih filmskih autora i filmova koji su orjentirani prema djeci. Program je podijeljen u četiri kategorije: Dugometražni film, Kratki igrani i dokumentarni film, Kratki animirani film te kategorija Kratkog filma mladih autora do 15 godina. Festival se održava od 13. do 20. rujna 2023. u Seoulu, glavnom gradu Južne Koreje u kojem, eto zanimljivosti, živi čak 1/4 ukupnog stanovništva ove republike, te je sa 9,9 miliona stanovnika jedan od najnaseljenijih gradova na svijetu.
Inače, službeni naziv grada je "Posebni grad Seoul" (pogledajte na Wikipediji zašto) pa u skladu s time možemo uputiti i posebne čestitke autorima filma Invazija smeća Dori Bosnić, Juraju Caru, Luciji Faltak, Hani Hohnjec, Leonardi Mešeg, Magdaleni Mileusnić i Noli Škrbec. Čestitke. Posebne.

 

 

lipanj 2023.

16. 6. 2023.  

Ovogodišnje izdanje, četvrto po redu, programa Stop Motion Scena 2023 održano je u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu u srijedu, 14. lipnja 2023. Stop Motion Scena osmišljen je 2020. godine kao kreativni natječaj tijekom prvog lockdowna s ciljem poticanja djece i mladih na kreativni izričaj i stvaranje video uradaka tehnikom stop animacije. Ovaj program upriličio je Kinoklub Karlovac, čiji su vrijedni članovi posložili, organizirali i izveli sve kako bi neprofesijski autori mogli pokazati okupljenoj publici svoje kratke animirane filmove u bilo kojoj tehnici stop animacije. Iako još nema službenog popisa nagrađenih filmova, mi smo ipak saznali koji su naši filmovi nagrađeni pa ćemo ovako neslužbeno prišapnuti barem te nagrade. Film Brune i Ivora Benčića Različitost spašava nagrađen je kao Najbolji film kategorije "niži razredi osnovne škole". Film Mislim da si jednom Lucije Petkoviček nositelj je nagrade Najbolji film kategorije "mladi od 15 do 30 godina". I u kategoriji "viši razredi osnovne škole" Posebno priznanje dobio je film Novine kojeg su autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak. Čestitamo autorima navedenih filmova, a organizatorima zahvaljujemo.

5. 6. 2023.  

Četrnaesti VAFI održan je od 1. do 4. lipnja, odnosno prošli vikend, pa je malo manja ekipica iz FKVKZ-a no što je planirano, u subotu skoknula do Varaždina na posljednje dvije projekcije filmova, a ostala i na dodjeli nagrada održanoj u prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4.
Kad već spominjemo nagrade, cijeli popis nagrađenih filmova i malo više o cijelom festivalu možete pročitati u obavijesti VAFI & RAFI festivala. Članice žirija Plavog VAFI-ja u sastavu Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, tajnica Hrvatskog filmskog saveza i producentica Tatjana Ačimović te predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić prvu nagradu su dodijelile filmu Različitost spašava Brune i Ivora Benčića. A ovogodišnji stručni žiri, kojeg su činili Hana Repše, voditeljica festivala Enimation iz Slovenije, Seta Veličković Cvetković, mentorica brojnih radionica animiranog filma iz Srbije te Daniel Šuljić, animator i programski direktor Animafesta Zagreb, dodijelili su prvu nagradu u MINI kategoriji također filmu Različitost spašava. Tako su Ivor i Bruna otišli kući sa dva kipića u rukama.
Eto, čestitamo Bruni i Ivoru kao i autorima svih nagrađenih ali i svih prikazanih filmova na ovom internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih. Organizatori festivala su Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke, kojima zahvaljujemo na gostoprimstvu. I nagradama, naravno. I hvala Mladenu na varaždinskim kovanicama. I Jasminki na varaždinskom sladoledu.

2. 6. 2023.  

Osim ako niste u Kanzasu ovog ljeta, odmah nakon završetla školske godine FKVKZ organizira Ljetne filmske radionice. LjFR namijenjene su osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji mogu tijekom dva tjedna snimiti film: igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni ili bilo koje druge vrste, ovisno o dogovoru i odluci samih polaznika.
Radionice su besplatne, kako za članove kluba, tako i za one koji do sada nisu bili uključeni u filmsko stvaralaštvo. Dakle, nije potrebno nikakvo predznanje, tek dobra volja i možda kakva ideja za film. Ovo je idealna prilika za sve koji tijekom školske godine nemaju vremena ili mogućnosti posvetiti se filmu, kao i one koji bi htjeli vidjeti kako nastaje film, počevši od scenarija do završne montaže.
Radionice započinju u ponedjeljak, 26. lipnja u 10 sati kada će se dogovoriti termini za rad, posebno osnovnoškolske grupe, a posebno srednjoškolske, i završavaju 8. srpnja. Prijaviti se možete, ali i dobiti detaljnije informacije pozivom na broj 01/4001565 ili e-mailom na fkvkz@fkvkz.hr ili osobnim dolaskom na adresu kluba Matije Gupca 4, Zaprešić, tijekom radnog dana između 9 i 15 sati.
Veselimo se našem filmskom druženju.

 

 

svibanj 2023.

31. 5. 2023.  

16. međunarodni festival kratkih filmova Corti a Ponte prije neki dan službeno je objavio i popis nagrađenih filmova onog "Grande" kao i "Piccolo" dijela festivala. Jasno je, "Piccolo" se odnosi na selekciju filmova djece i mladih od 3 do 18 godina starosti i mi smo tu sudjelovali s animiranim filmom Život glista kojeg su autori Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš i Aria Ožbolt. Žiri mladih pod nazivom THE BOX, a sastavljen je od djece koji su gledali program u prostoru zajednice općine Ponte San Nicolò, dodijelio je glistama nagradu istoimenog nazva - THE BOX. Obrazloženje žirija u slobodnom prijevodu glasilo bi: Rasprava je bila opsežna: mnogo je važnih pitanja kojima se bave žiriji. Naravno, kako su gostoprimstvo, suradnja, mir i očuvanje okoliša poruke koje mi djeca smatramo bitnima, žiri The Boxa odlučio je nagraditi, pod motom "smijeh će te pokopati", crni humor Života glista. Festival je trajao od 7. do 20. svibnja u Ponte San Nicolò, i još nekoliko drugih mjesta u pokrajini Padova u talijanskoj regiji Veneto u organizaciji "Corti a Ponte" Association APS. Zahvaljujemo na nagradi i čestitamo našim autorima.

17. 5. 2023.  

Četrnaesti VAFI & RAFI objavio je rezultate selekcije za VAFI sekciju Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, odnosno onaj dio festivala koji prikazuje filmove djece i mladih i odvija se u Varaždinu. U toj sekciji bilo je ispravno prijavljeno 282 animirana filma, a selekcijska komisija odabrala je njih 99 koji će se natjecati u službenoj konkurenciji i prikazati u Varaždinu od 1. do 4. lipnja u Kinu Gaj. Odabrani animirani filmovi podijeljeni su u tri kategorije prema starosti autora: MINI - djeca do 10 godina, MIDI - djeca od 11 do 14 godina i MAXI - mladi od 15 do 18 godina. Među ovih 99 filmova iz gotovo cijelog svijeta uvršteno je i pet naslova autora iz FKVKZ-a, pa evo i koji su to. U kategoriji MINI nalaze se 22 animacije, među njima su filmovi Tri najbolja prijatelja, autori Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula, te Različitost spašava, autori Ivor i Bruna Benčić. Zatim, u kategoriji MIDI je čak 41 film, a jedan od njih je Jedna je mačka mnogo jela, autorice Katarina Jakus, Lana Leljak i Laura Kekez. I u kategoriji MAXI je 36 naslova uključujući Sjene, autori Petar Miklenić, Gita Vujnovac i Julija Jagodić, te Orfej i Euridika, autori Lara Filipović, Klara Šeatović, Martina Pervan i Matej Tomić.
Eto, čestitamo našim autorima kao i autorima svih odabranih filmova koje možete vidjeti ovdje, i spomenimo na kraju kako su organizatori festivala Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke, dok je ovogodišnji partner festivala ANIMAFEST Zagreb, svjetski festival animiranog filma.

 

 

travanj 2023.

25. 4. 2023.  

Još jednom primili smo obavijest putem Filmfreeway-a kako nam je film primljen na festival iako (još) nemamo službene potvrde od samog festivala. Riječ je o Timeline Film Festivalu koji se održava u gradu Carate Brianza u Italiji i o našem filmu naziva Sjene kojeg su autori Julija Jagodić, Gita Vujnovac i Petar Miklenić. Festival bi se trebao održati od 4. do 6. svibnja s programom koji objedinjuje kratke filmove autora dobi 11-13 godina (secondary school), 14-18 godina (high school), te autora do 27 godina sa univerzitea, filmskih škola i općenito filmskih stvaralaca.
Više od toga ne znamo obzirom da su podaci na web stranici, Facebooku, Twitteru i Instagramu još uvijek iz prošlih vremena. To nas ipak neće spriječiti da čestitamo Juliji, Giti i Petru, makar i neslužbeno, na ulasku na festival.

24. 4. 2023.  

22. travnja u Staroj školi u Prigorju Brdovečkom održana je u organizaciji Udruge solidarnosti mladih - SOMA radionica medijske pismenosti "Mediji i društvo". Osim vrlo zanimljivog predavanja na temu što su dezinformacije, što su osobni podaci i autorska prava te kako ih zaštititi, predstavljen je i film Tko to tamo kopa filmske družine OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca nastao u suradnji s FKVKZ-om. Autori filma ispričali su i kako je sam film nastao, pa i nekoliko dogodovština sa snimanja i zanimljivih situacija.
Udruga solidarnosti mladih - SOMA novoosnovana je udruga na području Općine Brdovec te provode projekte fokusirane na neformalno učenje mladih putem ovakvih radionica ali i potpuno neformalnih pub kvizova, šetnji u prirodi, likovnih izložbi i drugih akcija.

4. 4. 2023.  

16. međunarodni festival kratkih filmova Corti a Ponte službeno je objavio popis odabranih filmova u slekciji BY 3.18, odnosno selekciji filmova djece i mladih od 3 do 18 godina starosti. Animirani film Život glista kojeg su autori Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš i Aria Ožbolt, tako će biti prikazan 9. svibnja u dvorani "Hangar 9" u općini Casalserugo te 15. svibnja u Gradskoj dvorani u Ponte San Nicolò. Casalserugo i Ponte San Nicolò nalaze se u pokrajini Padova u talijanskoj regiji Veneto, koja se nalazi oko 30 kilometara zapadno od Venecije i oko 8 kilometara jugoistočno od Padove. Uz obavijest o selekciji poslali su nam i malo statistike: prijavljeno je bilo 1106 filmova iz 70 zemalja. 39 filmova odabrano je u službenoj konkurenciji te još 67 kratkih filmova u selekciji BY 3.18. Predviđa se oko 1500 gledatelja u dobi od 5 do 80 godina koji će sve te filmove moći gledati od 8. do 20 svibnja 2023. godine. Čestitke našim autorima.

3. 4. 2023.  

Od 17. do 23. travnja 2023. u kultnom mjestu Sirifort Auditorium Complex u New Delhiju, ali i još na 50+ različitih mjesta širom Indije, održava se 9. izdanje Smile International Film Festival for Children & Youth, odnosno SIFFCY. I ove godine festival se odvija hibridno - malo online, malo uživo, sa svrhom pokretanja, obrazovanja, ohrabrivanja i osnaživanja dobre kinematografije djece i mladih. A kao predstavnici naše dobre kinematografije na tom festivalu sudjeluju tri animacije: Djevojčica i pas autorice Ines Himmelreich, Različitost spašava Brune i Ivora Benčića te Invazija smeća kojeg su autori Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec.
Svake godine na festivalu se prikaže oko 50 filmova iz više od 30 zemalja, a o svim filmovima u konkurenciji svoj sud će dati čak četiri različita žirija. Našim predstavnicima čestitamo na sudjelovanju u ovom tjedan dana dugom filmskom zbivanju u Indiji kojeg je organizator Smile Foundation.

1. 4. 2023.  

Jučer u podne započelo je prikazivanje međunarodne Junior selekcije irskog Fresh Film Festivala. Točnije, selekcija Ireland's Young Filmmaker of the Year Junior International sastavljena je od 14 filmskih ostvarenja autora starosti do 12 godina, a uz nju je i selekcija Senior sastavljena od filmova autora od 13 do 19 godina. Naravno, to nije sve od festivala jer je u programu i nacionalna selekcija, ali i razna druga zbivanja, radionice, forumi, uključujući i druge projekcije koje se odvijaju tijekom godine. U već navedenoj međunarodnoj sekciji Junior prikazuje se i jedan naš film Loše kampiranje kojeg su autori Juraj Škovrlj, Niko Karaula i Frane Krnić. Čestitke našim autorima, a cjelokupnu selekciju možete pogledati u online projekciji Fresh Film Festivala sve do 12. travnja, pa, eto, bacite pogled.

 

 

ožujak 2023.

23. 3. 2023.  

Upravo su otvorene prijave za proljetni ciklus Filmske naSTAVe za srednjoškolce, njihove nastavnike i sve druge zainteresirane, a otvorene su do 7. travnja 2023. Filmska naSTAVa jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je pritom potpuno besplatan. Osim srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima. Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održat će se tijekom proljetnog odmora za učenike, od 11. do 15. travnja 2023. od 10 do 14 sati u kinu Tuškanac, a prijaviti se možete na ovoj  poveznici. Spomenimo usput kako je u filmski portfolio online platforme uvršteno i nekoliko djela iz produkcije FKVKZ-a, a koji su nagrađeni na revijama HFS-a. Kopači zlata (Roko Damiani) i Nije svako zlo za zlo (Tea Pšeničnjak, Robertina Filković) su u osnovnoškolskoj skupini, dok su Strašni zmaj (Josip Skledar, Jurica Nikolić), Metamorfoze (Lucija Majnarić, Marija Nikolić, Jurica Nikolić, Lucija Petkoviček, Josip Skledar, Andrej Cirkveni, Irma Škaljo, Martina Anić), Slijepci (Lucija Petkoviček) i Prvo su došli... (Josip Skledar, Jurica Nikolić) u srednjoškolskoj skupini.
U zimskom ciklusu sudjelovalo je više od 240 učenika srednjih škola iz Zagreba, Samobora, Karlovca i Duge Rese, pa zainteresirani za stjecanje znanja filmske metodologije i analize - požurite!

16. 3. 2023.  

Festival Internacional de Cortometrajes Infantil y Juvenil Cachinus de Cine održava se u gradu Cilleros, istočno od Madrida, u Španjolskoj. Grad se nalazi u provinciji Cáceres poznatoj po očuvanoj prirodi i tradiciji, okruženoj kristalno bistroj vodi, prirodnim jezerima i planinama. Za peto izdanje festivala prijavljeno je 346 kratkih filmova iz 37 zemalja svijeta. Još ne znamo točno koliko je filmova ukupno odabrano u tri natjecateljske kategorije podijeljene po starosti autora, ali smo saznali kako su među njima i dva naša animirana filma: Sjene autora Julije Jagodić, Gite Vujnovac i Petra Miklenića, te Dva kralja kojeg je autor Ivor Krčelić. Cachinus de Cine pokrenut je sa željom približiti sedmu umjetnost mladima kako bi imali mogućnost kroz ovu umjetnost učiti i spoznati svijet oko sebe. Organizatori festivala su Cultural Association of Cilleros (A.C.D.C.) i Gradsko vijeće grada Cilleros, a održava se od 27. do 29. travnja 2023. godine. Čestitke autorima.

 

 

veljača 2023.

27. 2. 2023.  

Eto, kakav smo mi klub. Osjećam se k'o budala. Imamo tako vrijedne članove koji snime film, snime autorsku glazbu za film, potpišu ga kao FKVKZ produkciju, prijave ga na reviju, film bude primljen na reviju, a nitko (dobro, skoro nitko) u klubu nema pojma o tome. Ali, Stvarno niko nije kriv, Nisam bome niti ja, Ali ima takvih dana... Ovim putem ispravljamo ovu neparavdu uz velike isprike Jurici Nikoliću i Josipu Skledaru.
Dakle, oni su snimili film eksperimentalnog izričaja, odnosno, bolje rečeno, video spot za svoju pjesmu naziva Budala, pa se tako zove i film. Film je uvršten na 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, riječ je o jednoj od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj sudjeluju neprofesionalci (oliti odrasli autori) kao i studenti raznih akademija. Revija je održana od 25. do 27. studenoga 2022. godine u Belom Manastiru, u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja film. Od ukupno 147 prijavljenih u službenoj konkurenciji sudjelovala su 34 filmska ostvarenja, specificirano 7 igranih, 12 dokumentarnih, 12 eksperimentalnih i 3 animirana filma. Još jednom hvala Joži & Juri (tako im se zove YouTube kanal, slobodno navratite) na produkcijskom spomenu, čestitke na sudjelovanju na Reviji, i, ako smijemo prigovoriti, možda da je idući put i kakva nagradica... hhm?
Al nema veze, al nema veze,
Objektivno govoreći, niko nije za to kriv
Al nema veze, ionako neću nikom reć

20. 2. 2023.  

U subotu, 18. veljače 2023. u zaprešićkoj Vršilnici, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću, otvorena je izložba radova Ivana Čede Ostreša Triptih Seljačke bune posvećena 450-oj obljetnici Seljačke bune, ali i 50 godina od slikanja murala s istom tematikom na zidu pozornice kino dvorane Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić. U program ovog obilježavanja uključio se MAX teatar s "Monologom Ambroza Gupca" u izvedbi Jadrana Grubišića te FKVK Zaprešić projekcijom filma Anno domini MDLXXIII. Film je nastao 2007. godine na temelju fotografija Damira Kosira dok montažu potpisuje Miroslav Klarić. Obzirom da je mural uništen prilikom sanacije zgrade POU Zaprešić od potresa, ovaj film i fotografije su vjerojatno jedini preostali zapis ovog djela Čede Ostreša i Dragutina Grgasa Belog naslikanog 1973. godine. Izložba je otvorena do 27. veljače.

 

 

siječanj 2023.

1. 1. 2023.  


Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretnu i uspješnu 2023. godinu.