fkvkz

Natječaj flip book animacije

1. 4. 2020.  

za osnovnoškolce i srednjoškolce

A što je to? Jednostavnim riječima rečeno, to je blok(ić) papira gdje je na svakoj stranici nacrtan crtež, ali s pomakom, pa brzim listanjem zbog tromosti oka dolazi do privida kretanja. Dakle, princip je isti kao i kod prave animacije. (Želite znati više o animaciji? 12 principa animacije )

Ako imate pri ruci neki sticy notes blok možete raditi i na njemu, a ako nemate možete i sami napraviti blok za animaciju. (Kako? Kratke upute vidite ovdje.)
Veličina bloka nije važna. Možete crtati olovkom, drvenim bojicama, kemijskom, flomasterima ili nečim petim. Animacija može biti samo crtež ili pak slika, crno-bijela ili u boji. Sami odredite koliki broj listova vam treba za animaciju, a možete je "protegnuti" i na nekoliko blokova. To će ovisiti o vašem stilu crtanja, angažmanu i umjetničkoj osobnosti.
Ipak, zadajemo vam temu po kojoj ćete raditi. A tema je: POGLED KROZ PROZOR. Budite maštoviti.

Pogledajte i neke od primjera flip book animacija.

 

Jednom kada iscrtate svoju flip book animaciju, snimite mobitelom njezino listanje. Možete objaviti video animacije na svojem YouTube kanalu, Facebook stranici ili Instagramu, a nama pošaljite link na video na mail: fkvkz@fkvkz.hr. Ili, ako nemate ništa od toga, pošaljite nam video putem Jumbomaila, Wetransfera ili sličnog servisa također na mail: fkvkz@fkvkz.hr. Uz linkove na video ne zaboravite navesti svoje ime i prezime, godinu rođenja, te broj kontakt telefona.

Stručni žiri sastavljen od voditelja FKVKZ-a pregledati će sve pristigle radove i proglasiti najbolje vodeći se kriterijima originalnosti, maštovitosti, uzrasta, tehničke vještine i likovnosti. Najbolje flip book animacije osnovnoškolskog uzrasta te najbolje flip book animacije srednjoškolskog uzrasta nagrađujemo sa 300 kn, druge sa 200 kn, a treće sa 100 kn! Nagrađene flip book animacije također dobivaju mogućnost produkcije, u dogovoru s autorom,  u pravi animirani film.

Sve flip book animacije moraju stići zaključno sa nedjeljom, 3. svibnja 2020. godine. Rezultati će biti objavljeni 11. svibnja 2020. na stranici FKVKZ-a http://www.fkvkz.hr/. Čekamo vaše animacije!

Flip book ili knjiga za listanje je optička igračka koju je 1860. godine francuz Pierre-Hubert Desvignes nazvao folioscope, a englez John Barnes Linnett ju je patentirao 1868. godine pod imenom  kineograph.